stijging huizenprijzen zet volgend jaar door

Stijging huizenprijzen zet volgend jaar door, is de verwachting

Huizenkopers durven én kunnen weer meer bieden op woningen. Terwijl de krapte aanhoudt, stijgen de prijzen. ING Research voorspelt dat die trend zich in 2024 doorzet. Daarmee komt de piek van medio 2022 in zicht, toen de prijzen voor het eerst sinds 2013 weer daalden. Inmiddels lag de gemiddelde verkoopprijs in het afgelopen kwartaal weer boven de vraagprijs. Overbieden is dus weer gebruikelijk.

De NVM beschrijft in haar kwartaalrapport dat bij hen aangesloten makelaars tussen juli en september een kleine 33.500 woningen verkochten. Dat is 2,4% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Met een verkoopprijs van gemiddeld € 422.000 werd er 1,7% meer betaald dan na de zomer van 2022. NVM corrigeert voor type woningen en regio, want daartussen zijn wel verschillen. Bijna de helft van de woningen (45%) werd in het derde kwartaal boven de vraagprijs verkocht, terwijl dat er vóór de zomer nog geen vier op de tien betrof (39%). Uit de laatste rapportage blijkt dat een woning gemiddeld 33 dagen te koop staat — vóór de zomer van 2022 was dat bijna drie maal zo lang.

Hogere lonen

Sander Burgers, econoom Nederlandse huizenmarkt bij ING Research, ziet twee drivers voor de sterke stijging van de woningprijzen: een aanzienlijke loonstijging, en de aanhoudend krappe woningmarkt. Met een hoger bruto loon neemt de maximale leencapaciteit toe, meer zelfs dan eerder verwacht. Meer inkomen maakt ook dat de maandlasten beter betaalbaar zijn. En dat huizenkopers bereid zijn tot een hoger bod.

Met deze prijsstijging wordt de eerdere prijsdaling ongeveer goed gemaakt

Sander Burgers, ING Research

Overbieden gebeurt ook omdat de woningmarkt krap blijft. Er zijn de afgelopen kwartalen relatief weinig woningen te koop gezet, en de nieuwbouwproductie neemt af. Tegelijkertijd blijft de vraag naar woningen hoog omdat het aantal huishoudens groeit. En hoe meer de vraag het aanbod overstijgt, des te harder nemen de prijzen toe.

In 2024 terug bij af?

Hogere lonen en een voortdurende krapte bepalen ook volgend jaar de prijsontwikkeling. De Nibud-leennormen voor 2024 zijn wel wat strenger, maar bij hogere lonen en gelijkblijvende rentes valt de maximale leencapaciteit toch hoger uit. Omdat het aantal huishoudens harder toeneemt dan de productie van nieuwbouwwoningen, neemt de krapte alleen nog maar toe. En daarmee de druk op de prijzen.

“We verwachten in ons basisscenario dat de prijzen eind 2024 ruim 4% hoger zullen liggen dan nu. De huizenprijzen zullen daarmee rondom de piek van midden 2022 uitkomen. Met deze prijsstijging gedurende 2024 wordt de eerdere prijsdaling ongeveer goedgemaakt", aldus Burgers.

Inspelen op ontwikkelingen

Ben je op zoek naar je eerste koopwoning, meer ruimte in een volgende, of overweeg je juist kleiner te gaan wonen - koop of huur? In een aantrekkende woningmarkt is het goed te weten wat je mogelijkheden zijn. Zeker nu een nieuw jaar weer andere regels met zich meebrengt: iets strengere leennormen, een NHG-grens die opschuift, en de mogelijkheid tot je 35e een duurdere woning te kopen met 0% overdrachtsbelasting. Maar ook het energielabel van je droomwoning wordt een factor van betekenis, komend jaar.

Wil je 2024 goed voorbereid van start gaan, laat je dan informeren door je hypotheekadviseur. Wie weet welke kansen het nieuwe jaar voor jou in petto heeft.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie