Hypotheeknieuws

Aftrek hypotheekrente of € 6 miljard steun van 'Europa'?

Krijgt ons land wel of geen geld uit het coronaherstelfonds Next Gereation EU? Volgens DNB directeur Klaas Knot is 'Brussel' vooral kritisch op onze hoge hypotheekschuld en de renteaftrek. Ander beleid lijkt onvermijdelijk. Wat hang jou als huizenbezitter of koopstarter boven het hoofd?

Verbod op aankoop huizen voor de verhuur?

Vorig jaar voerden zo'n twintig gemeenten een 'zelfwoonplicht' in voor nieuwbouw. Nu maken grote gemeenten haast met een verbod op het aankopen van bestaande woningen voor de verhuur. Gaat dat woningzoekenden helpen? En wat moet de particuliere belegger nu?

Starten met een deels aflossingsvrije hypotheek. Verstandig?

Door de extreem lage rente wint de aflossingsvrije hypotheek weer aan populariteit, ook bij starters. Je mist dan wel je belastingvoordeel, maar het verschil tussen de bruto en netto rente is vaak maar een paar tientjes in de maand. Deels niet aflossen scheelt je al snel honderden euro's. En dus?

Heb jij liever advies van een robot?

Volgens wereldwijd onderzoek vertrouwen mensen een robot vaker bij geldzaken, dan hun eigen oordeel. Ook Nederlandse jongvolwassenen gebruiken online tools, bijvoorbeeld voor een hypotheekberekening. Toch zoekt zo’n driekwart van de millennials hulp bij een financieel adviseur.

Flink minder hypotheekaanvragen voor woningen

Het aantal hypotheekaanvragen voor een woningaankoop daalde het eerste kwartaal van 2021 met 7%. Omdat de gemiddelde huizenprijs met 12,5% omhoog schoot, ligt het waarschijnlijk aan de krapte en niet aan de crisis. Waar gaat dat naartoe in 2021?

5 feiten over de woningmarkt na 1 jaar corona

Op 15 maart 2020 ging Nederland in lockdown. De impact op ons leven was enorm. Tegelijkertijd bloeide de woningmarkt als nooit tevoren: records werden verbroken, we bleven verhuizen, investeerders bleven investeren en starters starten. Welke cijfers zitten er achter deze bijzondere maanden tussen maart 2020 en februari 2021?

Voordelig lenen voor een verbouwing? Profiteer van 5 tips!

Nederlandse sloeg in 2020 massaal aan het verbouwen. Ruim 65.000 huiseigenaren deden dat via een tweede hypotheek - een groei van meer dan 50%. Met de bijzonder lage rentes en gestegen woningwaardes kán dat ook. Toch kan het soms nóg gunstiger. Doe je voordeel met onze 5 tips.

Hogere WOZ-waarde? Dan mogelijk rentekorting...

Binnenkort ontvang je een aanslagbiljet van je gemeente. Grote kans dat de WOZ-waarde van jouw woning is gestegen. Meer belasting betalen is niet leuk, maar mogelijk kun je dankzij deze hogere waarde eenvoudig besparen op je hypotheek. Daar heb je jaren voordeel van.

Energielabel woning tijdelijk niet verplicht in advertentie

Wie zijn woning wil verkopen kan ook nog even zónder definitief energielabel een advertentie zetten. Te weinig energieadviseurs konden examen doen door de lock-down. En die zijn nodig voor een nieuw label - online bestellen kan niet meer sinds 1 januari. Hoe werkt het wel?

"Bieden vanaf" leidt niet tot hogere verkoopprijs woning

Tegen welke prijs zet je je woning te koop? Adverteer je een concrete vraagprijs of kies je á la Marktplaats voor “bieden vanaf”? Gezien de krapte op de woningmarkt zien we deze laatste variant steeds vaker. Het leidt echter niet tot een hogere verkoopprijs. Kopers schrikken er misschien zelfs voor terug.

Hogere gemeentebelasting voor huiseigenaren in 2021

Net als in 2020 stijgen de gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren komend jaar opnieuw harder dan de inflatie. Deze is 1,2% terwijl je 4.1% extra kwijt bent aan de ozb, en de afvalstoffen- en rioolheffing. Gemiddeld, want elke gemeente bepaalt dat zelf. Betaal jij in 2021 meer of minder dan € 820,-? En waarom?

Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters. Wat moet je weten?

Ben je nog geen 35 en op zoek naar je eerste woning? Dan bof je. Vanaf 1 januari 2021 hoef je namelijk geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Nu bedraagt die 2%. Bij een koopprijs van €300.000 scheelt dat dus €6.000. We leggen graag uit hoe dat precies zit en geven je behalve wat tips ook een waarschuwing!

Levenslange rente voor een overwaarde-hypotheek. Goed idee?

Al (bijna) met pensioen en nog volop actief? Of juist toe aan wat meer comfort in de eigen woning? Ook zonder kapitaal op de bank beschik je mogelijk over een aardig vermogen: als je je hypotheek hebt afgelost. Die ‘overwaarde’ kun je bij diverse geldverstrekkers verzilveren. En nu ook met een levenslange, vaste hypotheekrente. Wanneer is dat interessant?

In 2021 tot € 325.000 lenen met Nationale Hypotheek Garantie

De grens waarbij je een woning kunt financieren ‘met NHG’ stijgt volgend jaar met € 15.000 naar € 325.000. Wie de woning energiezuiniger maakt, kan zelfs 6% meer lenen.Via zo’n ‘energiebespaarbudget’ is je hypotheek met NHG dan maximaal € 344.500. Wat biedt NHG nog meer voor voordeel?

Funderingsproblemen dreigen voor steeds meer woningen

Zo’n 1 miljoen woningen heeft of krijgt problemen met de fundering. Bij 250.000 woning is de situatie al urgent. Herstel is dan noodzakelijk maar kostbaar. En meestal niet verzekerd. Loopt jouw woning gevaar? Het KCAF geeft je een eerste beeld via de 'funderingsviewer'

Wat betekent de troonrede voor jouw woonlasten?

Met 3,5% economische groei en bijna 1% meer koopkracht lijken de vooruitzichten voor 2021 voorzichtig positief. We zetten de kabinetsplannen op het gebied van belastingen, hypotheken en het milieu voor je op een rijtje. Met praktische tips! Wat word jij er wijzer van?

Voordelig taxeren woningwaarde straks niet meer mogelijk?

Vanaf € 4,95 download je een 'modelmatig' woningwaarde rapport. Een nieuwe Europese richtlijn wil het gebruik hiervan voor je hypotheek echter verbieden. Bij een taxateur ben je al snel honderden euro's kwijt. Banken in Nederland willen de voordelige variant behouden. Wat kun je ermee?

Vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters zinvol?

Op prinsjesdag maakte de Koning bekend dat het kabinet jonge mensen tegemoet komt met een vrijstelling van de overdrachts belasting. Je moet dan wel vóór je 35e een woning kopen, voor jezelf. Bij een koopprijs van € 250.000 scheelt dat € 5.000. Hoe werkt dat en gaat het helpen?

Renteaftrek hypotheken versneld afgebouwd onder druk van Europa?

Valt je inkomen in de hoogste belastingschijf, dan kun je sinds 2018 je hypotheekrente al niet meer volledig aftrekken. Vanaf 2020 daalt dit jaarlijks met 3% tot het basistarief van 37,1%. Minister Hoekstra overweegt nu een snellere afbouw. Voor extra corona-geld uit Europa. Moeten huizenbezitters hiervoor vrezen?

Inkomen partner telt in 2021 voor 90% mee in berekening hypotheek

Misschien verdien je met je partner samen net zoveel als de buurman in zijn eentje? Toch krijgt hij een hogere hypotheek. Oneerlijk? Feit is dat we het tweede inkomen niet volledig mogen meetellen. Maar wel steeds meer: van 70% in 2019 naar 80% nu. En naar 90% in 2021. Wat heb je daaraan als tweeverdieners?

Hypotheekrente lang vastzetten? Check dan zéker de looptijdrente

We kiezen voor steeds langere rentevaste periodes bij onze hypotheekaanvraag: 70% kijkt naar 20 jaar vast of meer… Want dat geeft zekerheid over je maandlasten. Of toch niet? Ontdek waarom de looptijdrente belangrijker is dan de rente bij aanvang. En hoe je zo maar duizenden euro’s bespaart.

We sparen extra door corona. Ook voor extra aflossen?

In april brachten Nederlanders al bijna € 4 miljard meer naar de bank dan ze opnamen. Ook nu nog vindt tweederde van ons dat sparen verstandig is. Vraag is wat te doen met dat extra saldo, nu de koopbereidheid afneemt. Lasten verlagen door extra aflossen of beter even niet?

NHG coulant voor ondernemers met coronadip in hun inkomen

Voor een hypotheekaanvraag moet een ondernemer zijn inkomen over de laatste drie jaar opgeven. Was dat vanwege corona ineens veel lager, dan heb je daar dus lang last van. Gelukkig komt NHG je tegemoet. Vanaf 1 augustus telt zo’n tijdelijke inkomensdaling niet (volledig) mee in hun beoordeling. Maar hoe toon je dit aan?

Hypotheek beschermen tegen een crisis? 3 vormen van verzekeren

Soms raakt een crisis velen. Een andere keer is hij puur persoonlijk. Maar of je inkomen nu wordt geraakt door Corona of persoonlijke pech, niemand zit te wachten op slapeloze nachten omdat de hypotheek ineens niet meer betaald kan worden. Welke verzekeringen zijn er en wat biedt NHG?

Niet de deur uit? Toch persoonlijk advies via de webcam

Ook al heb je (allebei) een baan, toch vinden veel starters lastig een betaalbare, passende woning. Wie te veel verdient voor gesubsidieerd huren, is aangewezen op de vrije sector. Met een fikse huur. Waarom kan dát wel, maar is een woning kopen lastig? En zijn er tips?

Financiële onzekerheid? Vraag je adviseur om raad

Horeca en winkels dicht, rode cijfers op de beurs, een onzekere huizenmarkt. Veel Nederlanders maken zich zorgen. Om hun gezondheid en die van hun naasten, maar ook over hun financiële situatie, nu of straks. Met welke vragen kan je adviseur je helpen?