Hypotheeknieuws

Scheiden op latere leeftijd financieel vaak lastiger dan gedacht

Hoe langer je bij elkaar bent, hoe groter de kans op financiële horden als je wilt scheiden. Bij de verdeling van de overwaarde van de woning blijkt gedwongen verkoop vaker onvermijdelijk. En dan? Woningen zijn schaars, duur. En na je 57e kom je niet zomaar meer aan een hoge hypotheek. Zeker niet als je ex-partner recht heeft op een flinke hap uit je pensioen.

Verbouwen duurder door hogere bouwleges

Plan je een kleine verbouwing aan de voor- of zijkant van je huis dan pakt dat dit jaar al snel honderden euro’s duurder uit: veel gemeenten vragen meer geld voor een vergunning. Het recente onderzoek naar bouwleges van de Vereniging Eigen Huis signaleert trouwens flinke verschillen per woonplaats.

Taxatie-op-afstand honderden euro's voordeliger

Banken mogen bij een hypotheekaanvraag niet langer gebruik maken van een modelmatige woningtaxatie. Een taxatie ter plekke kost echter zo maar €500 of meer. Vanaf 1 juli brengt een tussenvorm uitkomst. Soms. Zo'n deskstoptaxatie bepaalt binnen een paar uur de waarde van een woning en kost maar €69,-.

Als gezin intrekken bij je bejaarde vader?

Als je alleenstaande vader wat extra zorg nodig heeft. Kun je dan zijn woning kopen en daarin met drie generaties gaan samenwonen? Het hangt van de constructie af. En van het vinden van de juiste geldverstrekker.

Van duur huren naar koop. Hoe doe je dat?

Net weer een flink bedrag aan huur van je rekening zien verdwijnen? Voor hetzelfde geld bouw je via een hypotheek vermogen op in je eigen woning. Maar ja, die 'rekentool' gaf aan, dat je dáár niet zoveel aan mag uitgeven. Einde verhaal, of tijd voor maatwerk? 

Verbod op aankoop huizen voor de verhuur?

Vorig jaar voerden zo'n twintig gemeenten een 'zelfwoonplicht' in voor nieuwbouw. Nu maken grote gemeenten haast met een verbod op het aankopen van bestaande woningen voor de verhuur. Gaat dat woningzoekenden helpen? En wat moet de particuliere belegger nu?

Starten met een deels aflossingsvrije hypotheek. Verstandig?

Door de extreem lage rente wint de aflossingsvrije hypotheek weer aan populariteit, ook bij starters. Je mist dan wel je belastingvoordeel, maar het verschil tussen de bruto en netto rente is vaak maar een paar tientjes in de maand. Deels niet aflossen scheelt je al snel honderden euro's. En dus?

Heb jij liever advies van een robot?

Volgens wereldwijd onderzoek vertrouwen mensen een robot vaker bij geldzaken, dan hun eigen oordeel. Ook Nederlandse jongvolwassenen gebruiken online tools, bijvoorbeeld voor een hypotheekberekening. Toch zoekt zo’n driekwart van de millennials hulp bij een financieel adviseur.

Voordelig lenen voor een verbouwing? Profiteer van 5 tips!

Nederlandse sloeg in 2020 massaal aan het verbouwen. Ruim 65.000 huiseigenaren deden dat via een tweede hypotheek - een groei van meer dan 50%. Met de bijzonder lage rentes en gestegen woningwaardes kán dat ook. Toch kan het soms nóg gunstiger. Doe je voordeel met onze 5 tips.

"Bieden vanaf" leidt niet tot hogere verkoopprijs woning

Tegen welke prijs zet je je woning te koop? Adverteer je een concrete vraagprijs of kies je á la Marktplaats voor “bieden vanaf”? Gezien de krapte op de woningmarkt zien we deze laatste variant steeds vaker. Het leidt echter niet tot een hogere verkoopprijs. Kopers schrikken er misschien zelfs voor terug.

Hogere gemeentebelasting voor huiseigenaren in 2021

Net als in 2020 stijgen de gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren komend jaar opnieuw harder dan de inflatie. Deze is 1,2% terwijl je 4.1% extra kwijt bent aan de ozb, en de afvalstoffen- en rioolheffing. Gemiddeld, want elke gemeente bepaalt dat zelf. Betaal jij in 2021 meer of minder dan € 820,-? En waarom?

Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters. Wat moet je weten?

Ben je nog geen 35 en op zoek naar je eerste woning? Dan bof je. Vanaf 1 januari 2021 hoef je namelijk geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Nu bedraagt die 2%. Bij een koopprijs van €300.000 scheelt dat dus €6.000. We leggen graag uit hoe dat precies zit en geven je behalve wat tips ook een waarschuwing!

Levenslange rente voor een overwaarde-hypotheek. Goed idee?

Al (bijna) met pensioen en nog volop actief? Of juist toe aan wat meer comfort in de eigen woning? Ook zonder kapitaal op de bank beschik je mogelijk over een aardig vermogen: als je je hypotheek hebt afgelost. Die ‘overwaarde’ kun je bij diverse geldverstrekkers verzilveren. En nu ook met een levenslange, vaste hypotheekrente. Wanneer is dat interessant?

Stoppen met hoge rente DSB Hypotheek kán. Nu boetevrij.

Ben jij of ken jij iemand met een DSB-hypotheek? Nog duizenden klanten van deze failliete bank betalen maandelijks een fors bedrag aan rente. Dat hoeft niet langer, want je kunt je hypotheek nu boetevrij aflossen en oversluiten tegen de huidige, veel lagere rente. Er gelden wel voorwaarden.

In 2021 tot € 325.000 lenen met Nationale Hypotheek Garantie

De grens waarbij je een woning kunt financieren ‘met NHG’ stijgt volgend jaar met € 15.000 naar € 325.000. Wie de woning energiezuiniger maakt, kan zelfs 6% meer lenen.Via zo’n ‘energiebespaarbudget’ is je hypotheek met NHG dan maximaal € 344.500. Wat biedt NHG nog meer voor voordeel?

Funderingsproblemen dreigen voor steeds meer woningen

Zo’n 1 miljoen woningen heeft of krijgt problemen met de fundering. Bij 250.000 woning is de situatie al urgent. Herstel is dan noodzakelijk maar kostbaar. En meestal niet verzekerd. Loopt jouw woning gevaar? Het KCAF geeft je een eerste beeld via de 'funderingsviewer'

Wat betekent de troonrede voor jouw woonlasten?

Met 3,5% economische groei en bijna 1% meer koopkracht lijken de vooruitzichten voor 2021 voorzichtig positief. We zetten de kabinetsplannen op het gebied van belastingen, hypotheken en het milieu voor je op een rijtje. Met praktische tips! Wat word jij er wijzer van?

Voordelig taxeren woningwaarde straks niet meer mogelijk?

Vanaf € 4,95 download je een 'modelmatig' woningwaarde rapport. Een nieuwe Europese richtlijn wil het gebruik hiervan voor je hypotheek echter verbieden. Bij een taxateur ben je al snel honderden euro's kwijt. Banken in Nederland willen de voordelige variant behouden. Wat kun je ermee?

Vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters zinvol?

Op prinsjesdag maakte de Koning bekend dat het kabinet jonge mensen tegemoet komt met een vrijstelling van de overdrachts belasting. Je moet dan wel vóór je 35e een woning kopen, voor jezelf. Bij een koopprijs van € 250.000 scheelt dat € 5.000. Hoe werkt dat en gaat het helpen?

Renteaftrek hypotheken versneld afgebouwd onder druk van Europa?

Valt je inkomen in de hoogste belastingschijf, dan kun je sinds 2018 je hypotheekrente al niet meer volledig aftrekken. Vanaf 2020 daalt dit jaarlijks met 3% tot het basistarief van 37,1%. Minister Hoekstra overweegt nu een snellere afbouw. Voor extra corona-geld uit Europa. Moeten huizenbezitters hiervoor vrezen?

Inkomen partner telt in 2021 voor 90% mee in berekening hypotheek

Misschien verdien je met je partner samen net zoveel als de buurman in zijn eentje? Toch krijgt hij een hogere hypotheek. Oneerlijk? Feit is dat we het tweede inkomen niet volledig mogen meetellen. Maar wel steeds meer: van 70% in 2019 naar 80% nu. En naar 90% in 2021. Wat heb je daaraan als tweeverdieners?

We sparen extra door corona. Ook voor extra aflossen?

In april brachten Nederlanders al bijna € 4 miljard meer naar de bank dan ze opnamen. Ook nu nog vindt tweederde van ons dat sparen verstandig is. Vraag is wat te doen met dat extra saldo, nu de koopbereidheid afneemt. Lasten verlagen door extra aflossen of beter even niet?

NHG coulant voor ondernemers met coronadip in hun inkomen

Voor een hypotheekaanvraag moet een ondernemer zijn inkomen over de laatste drie jaar opgeven. Was dat vanwege corona ineens veel lager, dan heb je daar dus lang last van. Gelukkig komt NHG je tegemoet. Vanaf 1 augustus telt zo’n tijdelijke inkomensdaling niet (volledig) mee in hun beoordeling. Maar hoe toon je dit aan?

Niet de deur uit? Toch persoonlijk advies via de webcam

Ook al heb je (allebei) een baan, toch vinden veel starters lastig een betaalbare, passende woning. Wie te veel verdient voor gesubsidieerd huren, is aangewezen op de vrije sector. Met een fikse huur. Waarom kan dát wel, maar is een woning kopen lastig? En zijn er tips?

Financiële onzekerheid? Vraag je adviseur om raad

Horeca en winkels dicht, rode cijfers op de beurs, een onzekere huizenmarkt. Veel Nederlanders maken zich zorgen. Om hun gezondheid en die van hun naasten, maar ook over hun financiële situatie, nu of straks. Met welke vragen kan je adviseur je helpen?