Hypotheeknieuws

Opletten bij je belastingaangifte 2022

Sinds 1 maart kun je weer belastingaangifte doen. Kreeg je hierover een brief dan is aangifte vóór 1 mei verplicht. Maar ook zonder uitnodiging doe je beter zelf online aangifte, dan loop je geen belastingteruggave mis.

Hypotheekmarkt in oktober flink gedaald

Oktober kende bijna de helft minder hypotheken­aanvragen dan vorig jaar, vooral omdat nog maar weinigen hun lening oversluiten. Verbouwen blijft populair, terwijl kopers vaker kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie.

Aanpassen woonwensen succesvolste oplossing om woning te vinden

Soms reikt je financiële polsstok minder hoog dan je zou wensen. De droomwoning waar je naar zoekt, blijkt niet betaalbaar. Toch kan een alternatief ook prima bevallen, of onverwacht beter zelfs. Dit blijkt uit onderzoek onder achthonderd huizenzoekers, waarvan ruim de helft binnen een half jaar een nieuwe woning vond.

Hypotheek meeverhuizen kan hogere rente omzeilen

Steeds meer huiseigenaren die doorstromen naar een volgende woning nemen hun hypotheek mee. Reden? De rente die daarvoor geldt, is lager dan er nu wordt aangeboden. Op termijn kan dat veel geld schelen. De hypotheek moet dan wel een verhuisregeling kennen.

Hypotheekrente stijgt verder, aantal aanvragen in april gedaald

Door aangekondigde rentestijgingen bereikte het aantal hypotheekaanvragen begin dit jaar het hoogste peil ooit. Dit kwam vooral door niet-kopers. Terwijl de rente verder oploopt, lag het aantal aanvragen in april een zesde lager dan in de voorgaande maanden. Vis je inmiddels achter het net, of is het tij nog gunstig voor oversluiten of bijlenen?

Huizenprijzen over hun piek?

Na opeenvolgende records daalde het gemiddelde verkoopbedrag van een woning licht begin 2022. Dat was voor het laatst zo in 2019. Gemiddeld wisselde een woning de afgelopen drie maanden voor € 428.000 van eigenaar — 2,1 procent minder ten opzichte van vorig kwartaal. Wat zijn de oorzaken?

Nauwelijks beweging in koop- én huurmarkt

Hoge prijzen, weinig aanbod en een stijgende rente zorgen dat er maar weinig huizen te koop komen. Maar ook de huurmarkt zit behoorlijk op slot: in de vrijehuursector kregen dit jaar 30% minder woningen andere bewoners. Wel stegen de huurprijzen fors, soms met meer dan 10%, aldus de NVM.

Renteverhogingen leiden tot record aantal hypotheekaanvragen

Liet december al een piek zien voor 2021, na de jaarwisseling kregen de financieel advieskantoren het alleen maar drukker: het aantal hypotheekaanvragen steeg in januari met 38% versus begin vorig jaar. Berichten over een stijgende rente zetten huiseigenaren aan tot het over- of bijsluiten van een hypotheek.

Pilot gaat duizend duurhuurders aan hypotheek helpen

Je betaalt al jaren een hoge huur in de vrije sector en kan toch geen hypotheek krijgen. Zelfs niet als de lasten daarvan lager zijn. Dat is zuur. Voor duizend 'duurhuurders' gaan enkele geldverstrekkers en de Nationale Hypotheek Garantie bij wijze van proef soepeler leennormen hanteren. Voorwaarde is dat je de laatste jaren geen betalingsproblemen had.

Private lease? Nog lagere hypotheek door BKR registratie

Wil je de komende jaren een huis kopen? Pas dan op met het privé leasen van een auto. Registratie hiervan bij het BKR maakt dat je veel minder kunt lenen. Vanaf 1 april wordt dit effect nog groter. Waarom scheelt dat zomaar een ton op je hypotheek? En hoe zit dat met een autofinanciering?

Via afkopen partneralimentatie de woning verwerven

Een flinke overwaarde op de woning maakt een scheiding financieel extra ingewikkeld. Wie er in wil blijven wonen, moet de ander uitkopen, al snel voor een fors bedrag. En wat je aan alimentatie ontvangt, telt vaak niet mee bij het overnemen van de hypotheek. Het afkopen van de alimentatieplicht in ruil voor het afzien van de overwaarde biedt soms uitkomst. 

Geeft gestegen woningwaarde recht op rentekorting?

Wie nog een risico-opslag betaalt op zijn hypotheekrente maakt goede kans op een lager tarief, binnen de lopende overeenkomst. Dit is als je woning flink in waarde is gestegen. Een paar tienden korting scheelt al snel honderden euro's per jaar. Je moet alleen wel zelf aan de bel trekken.

Wat wijzigt er in 2022 rond je hypotheek?

Terwijl Mark Rutte naarstig zoekt naar kandidaten voor zijn nieuwe kabinet zijn de regels rond de hypotheek al met Prinsjesdag gepresenteerd. Welke treden er na de jaarwisseling in werking? En wat kun je nog nu de belastingvrije schenking voor een woning wordt geschrapt?

Eigen woning populair als flappentap, via tweede hypotheek

De sterk gestegen huizenprijzen zorgen voor een flinke overwaarde op de woning, ook bij jongere eigenaren. Zonder verkoop blijft dat papieren winst. Tienduizenden wachten dat niet af en onttrekken via een tweede hypotheek een fors bedrag aan de stenen. De lage rente fungeert als aanjager. Waar gaat dat geld naartoe en waar moet je op letten?

Europa stelt duurzaamheidseisen bij ingrijpende verbouwing

Hoewel nog omstreden binnen de Nederlandse politiek stellen nieuwe groene regels uit Brussel zonnepanelen en een warmtepomp verplicht bij een flinke renovatie van een woning, of kantoor. Daardoor daalt het energieverbruik en daarmee de toekomstige CO₂-uitstoot — een belangrijk doel in het tegengaan van klimaatverandering.

Eigen inwoners voorrang bij koop nieuwbouw

Naar verwachting mogen gemeenten in de loop van 2022 een deel van hun nieuwbouw koopwoningen bestemmen voor eigen inwoners. Die maken zo meer kans op de aanhoudend krappe woningmarkt. De gemeente Zaanstad wachtte de wetswijziging niet af.

In 2022 iets lagere hypotheek bij gelijk inkomen

Alleen wie in 2022 meer gaat verdienen kan volgend jaar een hogere hypotheek afsluiten. Bij een gelijk inkomen daalt dat maximum iets. De Nibud normen helpen voorkomen dat kopers zich in te hoge schulden steken. Dat klinkt geruststellend, maar als de huizenprijzen harder stijgen dan de leengrenzen wordt een woningaankoop voor velen wel lastiger.

Voor twee miljoen woningen is verduurzamen nu al betaalbaar

Bij de huidige energieprijzen verdienen ook meer ingrijpende maatregelen voor verduurzaming van de woning zich binnen vijftien jaar terug. Twee miljoen eigenaren kunnen hun woning verbeteren zonder hogere lasten. Bijna de helft ervan boekt zelfs een mooie winst op hun investering.

Veel banken verhogen de hypotheekrente

Midden oktober verhoogde marktleider Rabobank de hypotheekrente. Sindsdien volgden vrijwel alle geldverstrekkers. Het betreft vooral rentes voor langere rentevaste perioden van 10, 20 en 30 jaar. Aanleiding is dat geld lenen voor banken zelf al enige tijd duurder wordt. Zet deze trendbreuk door?

Fikse groei hypotheekaanvragen. Wat leren we van de cijfers?

Het aantal hypotheekaanvragen schoot de afgelopen weken omhoog. Week 41 noteerde een groei van 38%. Opmerkelijk: bijna vier op de tien aanvragers koos voor aflossingsvrij en maar een op de vijf zocht de zekerheid van NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Wat speelt hier een rol en wat kun je daar van leren?