Hypotheeknieuws

Funderingslabel voor alle woningen in Nederland

Zo’n 1 miljoen woningen heeft of krijgt problemen met de fundering. Bij 250.000 woning is de situatie al urgent. Herstel is dan noodzakelijk maar kostbaar. En meestal niet verzekerd. Om bewoners en kopers tijdig te informeren krijgt elke woning een funderingslabel. Vanaf juli 2021 wordt dit verplicht opgenomen in taxatierapporten, net als het energielabel nu al.

Kan jouw aflossingsvrije hypotheek met je mee verhuizen?

Sinds 2013 is de keuze aan hypotheekvormen beperkt. Een deel aflossingsvrij kan nog wel, maar daarmee verspeel je alle belastingvoordeel. Maar hoe zit dat als je verhuist met een aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013? Kun je die zomaar meenemen?

15% méér aanvragen. Vooral voor tweede hypotheek en oversluiten

Er waren in het derde kwartaal 15% hypotheekaanvragen dan in 2019. Bijna tweederde betrof het aankopen van een woning. Ruim één derde een oversluiting of tweede hypotheek. Deze groep groeide ruim 25%. Vanwege de lagere lasten maar meer nog voor een verbouwing. Is dat nu echt zo gunstig?

In 2021 tot € 325.000 lenen met Nationale Hypotheek Garantie

De grens waarbij je een woning kunt financieren ‘met NHG’ stijgt volgend jaar met € 15.000 naar € 325.000. Wie de woning energiezuiniger maakt, kan zelfs 6% meer lenen.Via zo’n ‘energiebespaarbudget’ is je hypotheek met NHG dan maximaal € 344.500. Wat biedt NHG nog meer voor voordeel?

Aanvragen definitief energielabel in 2021 alsnog voordelig online?

De Tweede Kamer nam op 22 september een motie aan die wil voorkomen dat een definitief energielabel vanaf 2021 flink duurder wordt. Het ministerie van Binnenlandse zaken bekijkt nu of je ook volgend jaar nog online (en veel voordeliger) zo'n energielabel kunt bemachtigen. Wacht jij af?

Wat betekent de troonrede voor jouw woonlasten?

Met 3,5% economische groei en bijna 1% meer koopkracht lijken de vooruitzichten voor 2021 voorzichtig positief. We zetten de kabinetsplannen op het gebied van belastingen, hypotheken en het milieu voor je op een rijtje. Met praktische tips! Wat word jij er wijzer van?

Voordelig taxeren woningwaarde straks niet meer mogelijk?

Vanaf € 4,95 download je een 'modelmatig' woningwaarde rapport. Een nieuwe Europese richtlijn wil het gebruik hiervan voor je hypotheek echter verbieden. Bij een taxateur ben je al snel honderden euro's kwijt. Banken in Nederland willen de voordelige variant behouden. Wat kun je ermee?

Vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters zinvol?

Op prinsjesdag maakte de Koning bekend dat het kabinet jonge mensen tegemoet komt met een vrijstelling van de overdrachts belasting. Je moet dan wel vóór je 35e een woning kopen, voor jezelf. Bij een koopprijs van € 250.000 scheelt dat € 5.000. Hoe werkt dat en gaat het helpen?

Kopers vaker verplicht tot zelf bewonen, om beleggers te weren.

Terwijl de huizenprijzen in juli opnieuw stegen tot  nieuwe records nam ook het aantal verkopen in 2020 toe met 7%. Een deel daarvan wordt gekocht voor de verhuur. Steeds meer gemeenten weren nu zulke  beleggers van de lokale woningmarkt via een woonplicht. Goed idee?

Renteaftrek hypotheken versneld afgebouwd onder druk van Europa?

Valt je inkomen in de hoogste belastingschijf, dan kun je sinds 2018 je hypotheekrente al niet meer volledig aftrekken. Vanaf 2020 daalt dit jaarlijks met 3% tot het basistarief van 37,1%. Minister Hoekstra overweegt nu een snellere afbouw. Voor extra corona-geld uit Europa. Moeten huizenbezitters hiervoor vrezen?

Inkomen partner telt in 2021 voor 90% mee in berekening hypotheek.

Misschien verdien je met je partner samen net zoveel als de buurman in zijn eentje? Toch krijgt hij een hogere hypotheek. Oneerlijk? Feit is dat we het tweede inkomen niet volledig mogen meetellen. Maar wel steeds meer: van 70% in 2019 naar 80% nu. En naar 90% in 2021. Wat heb je daaraan als tweeverdieners?

Duurzaamheidsprofiel.nl - ontdek hoe je gunstig een ruimere hypotheek afsluit.

Na de zonnigste lente ooit, brak de zomer van 2020 alle hitterecords. Logisch dat steeds meer huizenkopers (en eigenaren) kiezen voor zonnepanelen. Maar hoe financier je dat het gunstigst? En wat is er nog meer mogelijk?  Via je postcode + huisnummer helpt Duurzaamheidsprofiel.nl je op weg. Gratis.

Hypotheekrente lang vastzetten? Check dan zéker de looptijdrente.

We kiezen voor steeds langere rentevaste periodes bij onze hypotheekaanvraag: 70% kijkt naar 20 jaar vast of meer… Want dat geeft zekerheid over je maandlasten. Of toch niet? Ontdek waarom de looptijdrente belangrijker is dan de rente bij aanvang. En hoe je zo maar duizenden euro’s bespaart.

We sparen extra door Corona. Ook voor extra aflossen?

In april brachten Nederlanders al bijna € 4 miljard meer naar de bank dan ze opnamen. Ook nu nog vindt tweederde van ons dat sparen verstandig is. Vraag is wat te doen met dat extra saldo, nu de koopbereidheid afneemt. Lasten verlagen door extra aflossen of beter even niet?

Energielabel volgend jaar 25x zo duur! Hoe bespaar je bijna € 200,-?

Heeft je woning op 1 januari 2021 nog geen (definitief) energielabel, dan kun je dat dan alleen nog verkrijgen na een bezoek van een energie-deskundige. Kosten: € 190,-. Op dit moment kost een online aanvraag slechts enkele euros. Ontdek  hoe en waarom?  

NHG coulant voor ondernemers met corona-dip in hun inkomen.

Voor een hypotheekaanvraag moet een ondernemer zijn inkomen over de laatste drie jaar opgeven. Was dat vanwege corona ineens veel lager, dan heb je daar dus lang last van. Gelukkig komt NHG je tegemoet. Vanaf 1 augustus telt zo’n tijdelijke inkomensdaling niet (volledig) mee in hun beoordeling. Maar hoe toon je dit aan?

DNB voorspelt lichte daling huizenprijzen. Goed of slecht nieuws?

De effecten van de Covid-19-schok blijven op de woningmarkt tot nu toe beperkt. Het aantal verkopen groeide zelfs en de prijzen stegen. Toch verwacht De Nederlandsche Bank binnen enkele maanden een prijsdaling, hoewel lang niet zo fors als na 2008. Wat nu? 

Voor een woning lenen van je ouders? Let op wat je afspreekt...

In 2022 wil de fiscus beleggen zwaarder belasten, terwijl je juist meer vrijstelling krijgt op je spaargeld. Daarom checken ouders beter tijdig even of het voordelig blijft hun kind(eren) te helpen met de financiering van hun woning. Of brengt de ‘jubel-ton’ uitkomst?

Geld over... Ga je sparen, aflossen of investeren in duurzaamheid?

Als er bij jou meer geld binnenkomt dan je uitgeeft, dan kun je daarmee ergens voor sparen. Maar heb je geen specifiek doel, dan levert het je niets op. Extra aflossen op je hypotheek dan maar? Of zet je in op duurzaamheid? Gaat je huis geld voor je verdienen?

Record aantal hypotheek 'oversluiters'. Wacht jij af of doe je mee?

Het eerste kwartaal van 2020 telde meer aanvragen voor een hypotheek dan ooit. Waarom? Door iets meer woningverkopen, maar vooral door mensen die hun  hypotheek ‘oversloten’ of kozen voor een 2e hypotheek: +87%! Is dat ook voor jou verstandig?

Hypotheek beschermen tegen een crisis? 3 vormen van verzekeren.

Soms raakt een crisis velen. Een andere keer is hij puur persoonlijk. Maar of je inkomen nu wordt geraakt door Corona of persoonlijke pech, niemand zit te wachten op slapeloze nachten omdat de hypotheek ineens niet meer betaald kan worden. Welke verzekeringen zijn er en wat biedt NHG?

Dóór na je huurverhoging... of nu toch liever wat kopen?

Per 1 juli gaat de huur weer omhoog. In de sociale sector met maximaal 6,6%. Als particuliere huurder hangt het af van je contract. Zeker is: voor een huurder wordt het elk jaar duurder. Hoe zit dat in vergelijking met een eigen woning? Is verhuizen zinvol?

Straks pensioentekort? Check ‘t nu! En vindt voordelig 3 oplossingen

Weet jij wat je inkomsten zijn na je pensioen? En met welke (hogere) kosten je rekening moet houden? Te veel Nederlanders denken dat het wel goed zit, maar halen niet de beoogde 70% van hun laatstverdiende salaris. Wat doe je eraan?

65+ met overwaarde. Hoe maak je geld vrij, zonder te verhuizen?

Wie rond zijn pensioen zijn huis al (deels) ‘vrij’ heeft, beschikt vaak over een aardig vermogen. Je hebt netjes afgelost en de waarde van je woning is groter dan de hypotheekschuld. Alleen zit je geld vast in de stenen. Hoe profiteer je er toch van, zonder te verhuizen?

Juist nu je hypotheek oversluiten? 3 tips die je helpen kiezen

Is de rente die jij nu betaalt voor je hypotheek flink hoger dan de hypotheekrente van vandaag? Dan kan oversluiten lonen. Want de rentes gaan weer stijgen, naar verwachting. Doe je voordeel met deze drie tips.

Achterstand met betalen hypotheek? Met NHG meer zekerheid

Wie zijn hypotheeklasten niet meer kan dragen, mag van NHG tot maximaal 9% betalings-achterstand oplopen. Dat is langer dan de drie maanden die banken nu toestaan. Heb jij Nationale Hypotheek Garantie?

Meer ruimte nodig? Zo financier je een verbouwing het beste.

Gezinsuitbreiding, meer thuiswerken? Hoe bekostig  je als woningbezitter met een hypotheek een grote verbouwing? Kies je voor een tweede hypotheek of zijn nog er andere mogelijkheden?

Tot 1 juli geen gedwongen verkoop woningen

Het laatste waar je nu op zit te wachten is dat je op straat komt te staan. Wie zijn hypotheek even niet kan betalen, is tijdens de coronacrisis beschermd. Maar blijf alert!

Hogere WOZ-waarde? Dan mogelijk rentekorting.

Steeg de WOZ-waarde van je woning alweer per 2020? Als bezwaar maken niet loonde, bekijk dan of je in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente

Huis (ver)kopen tijdens Corona-crisis.

Ongekend is misschien het meest gebruikte woord van de laatste weken van Corona. Daarom verkenden wij voor jou enkele praktische zaken rond de huizenmarkt.

Niet de deur uit? Toch persoonlijk advies via de webcam.

Ook al heb je (allebei) een baan, toch vinden veel starters lastig een betaalbare, passende woning. Wie te veel verdient voor gesubsidieerd huren, is aangewezen op de vrije sector. Met een fikse huur. Waarom kan dát wel, maar is een woning kopen lastig? En zijn er tips?

Van duur huren naar een hypotheek… waarom lukt dat niet altijd?

Ook al heb je (allebei) een baan, toch vinden veel starters lastig een betaalbare, passende woning. Wie te veel verdient voor gesubsidieerd huren, is aangewezen op de vrije sector. Met een fikse huur. Waarom kan dát wel, maar is een woning kopen lastig? En zijn er tips?

Financiële onzekerheid? Vraag je adviseur om raad.

Horeca en winkels dicht, rode cijfers op de beurs, een onzekere huizenmarkt. Veel Nederlanders maken zich zorgen. Om hun gezondheid en die van hun naasten, maar ook over hun financiële situatie, nu of straks. Met welke vragen kan je adviseur je helpen?

Tijdelijk twee woningen. Wat vindt de fiscus daarvan?

Ben je al verhuisd, maar staat je oude woning nog te koop? Dan heb je in feite twee woningen op je naam. Eigenlijk mag je de hypotheekrente op een tweede woning niet aftrekken voor de inkomstenbelasting. Gelukkig is er de ‘verhuisregel’.