Banken compenseren te hoge variabele rente op doorlopend krediet

Net als de Rabobank eerder aankondigde, gaat ook ABN Amro klanten compenseren die teveel rente betaalden op hun doorlopende krediet. De bedragen lopen daarbij uiteen vanaf €50 tot €1.750. Bij deze banken betreft het in totaal circa 350.000 klanten. Maar ook andere banken ging in de fout, volgens toezichthouder Kifid.

Het idee van een variabele rente is dat deze meebeweegt met de ontwikkelingen van de marktrente. Als die daalt, betaal je dus niet teveel op je Doorlopende krediet of als je rood staat, bijvoorbeeld op je creditcard. Rabobank gaf al toe dat de marktrente 'niet altijd goed is gevolgd'. Goed als dat nu gecompenseerd wordt. Maar kent jouw lening een vaste rente? Kijk dan eens of je deze kunt aflossen met een nieuwe lening - de rentes zijn immers flink gedaald.

ABN Amro en onderliggende merken
Bij ABN Amro zijn er ook gedupeerden die leningen aangingen via Alfam Consumentenkrediet en ICS. Deze laatste is de grootste uitgever van creditcards —o.a. Visa— en een 100% dochter van ABN Amro. Wie niet maandelijks het saldo van zijn creditcard aanzuivert, betaalde dus waarschijnlijk te veel rente. De percentages op dit soort kredieten zijn sowieso erg hoog, net als bij aankopen-op-afbetaling, wat mogelijk is bij diverse webshops en postorderbedrijven. Het maximum tarief werd een jaar geleden verlaagd van 14 tot 10%, maar dat blijft in deze tijd fors.

Wat je van ABN Amro mag verwachten, en wanneer, vind je hier. Op deze webpagina kun je je (als gedupeerde) ook inschrijven om op de hoogte te blijven.

Rabobank al eerder door de bocht
Rabobank kondigde begin vorige maand al aan dat zij een compensatieregeling voor haar klanten uitwerkt. Deze sluit aan bij de uitspraken van het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening). Rabobank doet dit in overleg met de Consumentenbond en andere belanghebbenden. Uiterlijk eind 2021 verwacht de bank met meer informatie te komen over de compensatieregeling. Zij benadrukt dat haar (oud-)klanten en ook die van haar dochters FREO en Fideaal tot dat moment zelf geen actie hoeven te ondernemen. Vanwege het eigen besluit noemde de Consumentenbond Rabobank een voorbeeld voor andere banken. ABN Amro neemt dit nu dus ter harte en laat het ook niet tot verdere rechtszaken komen.

Consumentenbond nog in gesprek met anderen
Ook Hollandsche Disconto Voorschotbank en Santander Consumer Finance Benelux zijn door het Kifid tot de orde geroepen. Beide banken moeten opnieuw berekenen hoeveel rente consumenten gedurende de looptijd van het krediet verschuldigd waren. Wat zij ten onrechte te veel betaalden moet aan hen worden terugbetaald. De Consumentenbond probeert ook voor gedupeerde relaties van deze instellingen te bemiddelen. Er hebben zich inmiddels zo'n 20.000 mensen bij de organisatie gemeld.

Aanmelden voor een claim
Heb je het vermoeden dat jij ook te veel rente hebt betaald op je krediet? Dan kun je je gratis aanmelden bij de Kredietclaim van de Consumentenbond. Dit geldt niet meer voor klanten van ABN Amro en haar dochterbedrijven. Daar kan dat nu rechtstreeks (zie kader). Ben je hier inmiddels geen klant meer dan moet je wel zelf actie ondernemen. En geduld hebben. De bank is pas komend jaar zomer klaar voor claims van ex-klanten.

Vermijd alsnog te hoge rente
Zoals al aangestipt betaal je bij rood-staan en bij kopen-op-afbetaling vaak een forse rente. Beter voorkom je dat dus. Lukt dat niet en staat er naar verwachting nog lange tijd een bedrag open tegen een 'woekerpercentage' van tegen de 10%? Dan kan het voordelig zijn die schuld af te lossen via een gunstiger leenvorm. Ook 'oude' leningen tegen een hoog percentage kun je misschien voordelig aflossen via een nieuwe: bijvoorbeeld een persoonlijke lening, die je planmatig of versneld terugbetaald, of via een gunstiger doorlopend krediet. Laat je hierover deskundig informeren.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie