Ander financieel nieuws

Overwaarde woning bij scheiding soms 'oneerlijk' verdeeld. Waarom?

Het staat gewoon in de wet, al bijna 10 jaar. Maar met de fors gestegen huizenprijzen kan de verdeling van de overwaarde knap 'oneerlijk' overkomen, wanneer echtgenoten gaan scheiden. Dit speelt wanneer een van de partners (flink) extra afloste op de hypotheek, bijvoorbeeld na een schenking of erfenis. Hoe loopt de ander dan zomaar een ton of meer mis?

Student financieel afhankelijker van ouders - 3 tips

Hoewel het collegegeld in 2021/2022 maar de helft bedraagt, signaleert het Nibud dat studenten zich meer zorgen maken over de financiering van hun studie. Wat speelt er. En wat is wijsheid?

Nibud waarschuwt voor beleggen zonder buffer

Een kwart van de Nederlanders belegt momenteel. Zo’n 10 procent van hen nog maar kort. Vooral mensen tot 35 jaar stappen in. Weinig spaargeld blijkt daarbij geen belemmering. Dat baart het Nibud zorgen. Zij waarschuwen ook voor het beeld dat 'iedereen' extra geld overhoudt aan de Corona-crisis. Dat is niet zo.

Minimumloon boven € 1.700,-. Wat scheelt het?

Per 1 juli gaat het wettelijk minimum loon voor mensen van 21 jaar en ouder naar € 1.701,-. Dit is gebaseerd op een volledige werkweek. Hoe lang die duurt verschilt per sector en de cao-afspraken die daarvoor gelden. Zo kunnen leeftijdsgenoten dus een ander uurloon krijgen.

Al die abonnementen. Hoe kan dat voordeliger?

Volgens het Nibud heeft een gemiddeld Nederlands gezin 14 abonnementen. Dat gaat om honderden euro's per maand, méér dan je denkt. Dat jaarlijks nagaan kan je flink wat besparen. Wat loopt er eigenlijk, wat kan er weg of goedkoper? Zelfs de manier waarop je betaalt, kan behoorlijk wat schelen.

Informatie over bestaan testament nu ook online te vinden

Kom jij misschien voor in het testament van een overleden familielid of bekende? Je kunt nu digitaal nagaan of er een testament bestaat. Snel en eenvoudig. Lees hier hoe. En wat heb je eigenlijk aan een testament?

Hervorming pensioenstelsel een jaar uitgesteld. Hoe raakt dat jou?

Deze maand meldde minister Koolmees de Tweede Kamer dat de wet over het nieuwe pensioenstelsel er pas in 2023 komt. Daarom schuift de invoering ervan op naar 2027. Wat betekent dat voor jou als deelnemer of gepensioneerde?

Negatieve rente? Zo levert je spaargeld je meer op

Moeten betalen voor je spaargeld komt dichterbij. Per 1 juli verlagen de meeste banken het bedrag waarboven ze een 'negatieve rente' rekenen. Ook als jij nog niet gaat betalen over je spaargeld, rente krijg je nauwelijks. Kan dat anders?

In 2021 € 1.000,- extra belastingvrij schenken

Het bedrag waarover je geen schenkbelasting betaalt, is dit jaar eenmalig met €1.000,- verhoogd. Check de nieuwe limieten en voorwaarden. Voor kinderen en bijzondere doelen geldt een 'verhoogde vrijstelling' tot meer dan een ton! 

Wat gebeurt er met je pensioen bij een scheiding?

Een scheiding is meestal geen blijde gebeurtenis. Maar wist je dat het ook later een grote impact kan hebben op je bestedingsruimte? Je moet namelijk niet alleen je huidige bezittingen en schulden delen, maar ook je pensioen. Dat kan flink tegenvallen. Wat doe je daaraan?

Profiteer jij van de belastingwijzigingen in 2021?

Vanaf 1 januari geldt er op het gebied van belastingen een aantal nieuwe regels. Wat betreft je inkomsten, aftrekposten, je vermogen en eventuele toeslagen. We lichten er een paar toe, voor verschillende groepen mensen. Hoe pakken de wijzigingen voor jou uit? 

Kwart van studenten loopt aanvullende studiebeurs mis

Van de eerstejaars in het hoger onderwijs die recht hebben op een aanvullende beurs, maakt 25% daar geen gebruik van. Zonde, want velen lenen wel extra bij, terwijl dat veel duurder is. Gemiddeld lopen deze jongeren € 175 per maand mis, aldus het CPB. Wanneer - en hoe - kom je in aanmerking voor een aanvullende studiebeurs?

Wanneer ben je duur uit met een creditcard? En wat doe je eraan?

Een creditcard heeft zijn voordelen, maar hij kan je ook flink geld kosten als je niet oppast. Zo rekent men bij gespreid betalen een 'woekerrente'. En ga je nog een hypotheek afsluiten? Een creditcard kán een beperking vormen op wat je (maximaal) kunt lenen. Hoe zit dat? En hoe voorkom je extreme kosten?

Leg een schenking bij voorkeur vast bij de notaris

Wil je een woning kopen dan heb je eigen geld nodig. Voor de ‘bijkomende kosten’ is dat in 2020 zo'n 6%. Wij zien steeds vaker dat ouders hun kind(eren) via een schenking willen helpen met de financiering. Dat kan - fiscaalvriendelijk -  maar leg het ook goed vast. Het beste direct bij de notaris. Net als andere schenkingen trouwens...

Financiële stresstest voor ZZP’ers, freelancers en andere ondernemers

Terwijl de tweede corona-golf aanzwelt, dreigen meer ondernemers in de financiële problemen te komen. Wie wil kijken hoe robuust of kwetsbaar zijn situatie is, kan vanaf eind oktober online een stresstest doorlopen. Anoniem en laagdrempelig. Voor consumenten is er nu al de Geldfit-test. Hoe werkt dat?

Hoog inkomen? In 2020 niet alleen lagere aftrek hypotheekrente

Behalve voor de hypotheekrente geldt er in 2020 ook een lager tarief voor andere aftrekposten. Wie tenminste € 68.508 verdient betaalt 49,5% belasting. Maar je kunt die posten nog maar tegen 46% aftrekken. Tot 2023 bouwt dit af naar 37.10%. Welke aftrekposten zijn dit en wat kun je nu nog besparen?

Gaat nieuw ministerie van 'Wonen' het woningtekort oplossen?

Het woningtekort is opgelopen tot 331.000. Jaarlijks moeten er 75.000 woningen bijkomen, maar ook dit jaar blijft de teller steken op 55.000. Een kamermeerderheid wil de regie weer terugbrengen bij een ministerie van Volkshuisvesting zoals in de jaren 90. Is dat zinvol?

Duurzaamheidsprofiel.nl - gunstig geld lenen voor energiebesparing

Na de zonnigste lente ooit, brak de zomer van 2020 alle hitterecords. Logisch dat steeds meer huiseigenaren kiezen voor zonnepanelen. Maar hoe financier je dat het gunstigst? En wat is er nog meer mogelijk?  Via je postcode + huisnummer helpt Duurzaamheidsprofiel.nl je op weg. Gratis.

Levenstestament. Nu regelen voor als 't ooit niet goed met je gaat

Een normaal testament regelt de verdeling van je bezittingen voor als je er niet meer bent. Maar wat nou als je door omstandigheden al bij leven - tijdelijk of voor altijd - niet meer je eigen beslissingen kunt nemen… Valt dat óók nu al te regelen? Het antwoord is ja! Via een levenstestament.

Voor de jeugd: "Beter ga je beginnen te beseffen je geld" (op YouTube)

Enig idee wat jouw pubers op school oppikken over geld? Het onderwerp is best belangrijk. Maar helaas blijken ‘boomers’ niet altijd even boeiend  - in de ogen van generatie Z. Daarom liet de NPO tv-helden Tom en Yannick een YouTube serie maken over geld. Op een confronterende manier...

Straks pensioentekort? Check ‘t nu! En vindt voordelig 3 oplossingen

Weet jij wat je inkomsten zijn na je pensioen? En met welke (hogere) kosten je rekening moet houden? Te veel Nederlanders denken dat het wel goed zit, maar halen niet de beoogde 70% van hun laatstverdiende salaris. Wat doe je eraan?

Rood staan door Corona. Een kostbare geschiedenis.

Nadat minister Hoekstra in april de grootste banken opriep hun rente op 'roodstaan' te verlagen, stelt hij dit per 10 augustus wettelijk verplicht. Het maximum tarief voor debetrente gaat van 14 naar 10%. Toch blijft rood staan kostbaar. Waarom? En - belangrijker - wat doe je eraan?

Buurmeisje geslaagd. Wat kost studeren en hoe ga je dat betalen?

Anders dan in andere jaren gingen de schooltassen eind mei wat aarzelend in top. Diploma op zak en dóór naar het MBO of hoger onderwijs. Duurt dat nog even voor jouw kind? Check dan juist nu even op welke kosten je moet rekenen en hoe je dat gaat betalen.

Voor een woning lenen van je ouders? Let op wat je afspreekt.

In 2022 wil de fiscus beleggen zwaarder belasten, terwijl je juist meer vrijstelling krijgt op je spaargeld. Daarom checken ouders beter tijdig even of het voordelig blijft hun kind(eren) te helpen met de financiering van hun woning. Of brengt de ‘jubel-ton’ uitkomst?

WOZ-waarde woning mag maximaal 33% van de huurprijs bepalen. Wat vind jij?

Rond Prinsjesdag 2019 kondigde het kabinet maatregelen aan die de snelle stijging van de huurprijzen moeten tegengaan. Zo zou de WOZ-waarde nog maar voor 33% mogen meetellen in de maximumhuur. Vanaf 9 juni kunnen burgers hierover hun mening geven in een 'internet-consultatie'. Wat vind jij?

Meer vakantiegeld dit jaar. Pakt dat ook voor jou goed uit?

Mei brengt een meevallertje, voor werknemers. Volgens salarisverwerker ADP zorgen aanpassingen bij de Belastingen ervoor dat bijna iedereen er netto iets op vooruit gaat. Maar krijg je deze maand ook echt je vakantiegeld, gezien de Corona-crisis?

Niet de deur uit? Toch persoonlijk advies via de webcam.

We leven (even) in onzekere tijden. Het Corona-virus houdt ons binnen. Toch draait de wereld door en heb je  misschien juist vragen voor je financieel adviseur. Via de webcam kan dat eenvoudig en toch heel persoonlijk. Inclusief meekijken op zijn scherm.

Financiële onzekerheid? Vraag je adviseur om raad.

Horeca en winkels dicht, rode cijfers op de beurs, een onzekere huizenmarkt. Veel Nederlanders maken zich zorgen. Om hun gezondheid en die van hun naasten, maar ook over hun financiële situatie, nu of straks. Met welke vragen kan je adviseur je helpen?

Tijdelijk twee woningen. Wat vindt de fiscus daarvan?

Ben je al verhuisd, maar staat je oude woning nog te koop? Dan heb je in feite twee woningen op je naam. Eigenlijk mag je de hypotheekrente op een tweede woning niet aftrekken voor de inkomstenbelasting. Gelukkig is er de ‘verhuisregel’.