Ander financieel nieuws

Alle veranderingen per 1 januari 2023

Er verandert weer veel rondom je inkomen, vermogen, wonen en veiligheid. Wat raakt jou en moet je dit jaar eens bespreken met je adviseur? De beste wensen voor een financieel gezond 2023! 

Einde negatieve rente vermogende spaarders na rentebesluit ECB

Binnenkort hoef je geen rente meer te betalen als er meer dan een ton op je bankrekening staat. Die negatieve rente voerden banken in 2020 in vanwege hun kosten voor het verplicht aanhouden van reserves bij de Europese Centrale Bank. Vanwege de toegenomen inflatie gaat de ECB zijn tarieven verlagen en dat zet ook de Nederlandse banken top-3 in beweging.

Gat in je pensioen? Zes tips om dat te dichten

Dat kan niet waar zijn! Je ziet een bedrag en denkt aan je laatste salaris. Moeten jullie hier voortaan van leven? Te veel Nederlanders — jong en oud — hebben geen idee wat hen financieel te wachten staat, als ze ooit met pensioen gaan. Een ruime meerderheid meent wel zo'n 70% van het huidige salaris nodig te hebben om rond te komen. Haal je dat? En zo niet... 

Bij laag inkomen renteloos lenen voor verduurzaming van de woning

Om het behalen van de klimaatdoelen voor 2030 'aanzienlijk te versnellen' wil het kabinet lenen voor verduurzaming tegen 0% rente mogelijk maken. Het plan is dat deze maatregel, voor woningeigenaren met een laag inkomen, op 1 oktober ingaat. Ook andere doelgroepen krijgen hulp of strengere richtlijnen opgelegd om de CO₂-uitstoot te beperken.

Geld terug door andere box 3-belasting op vermogen?

De Belastingdienst heeft vermogen in box 3 sinds 2017 onterecht ‘forfaitair’ belast, zo oordeelde de Hoge Raad eind vorig jaar. Uitgangspunt moet het werkelijk rendement zijn en dat vraagt om compensatie. Midden april gaf staatssecretaris Marnix van Rij aan hoe er rechtsherstel kan worden geboden. Ook schetste hij hoe het nieuwe box 3-systeem er vanaf 2025 uit kan zien.

Er wordt opnieuw minder gespaard

In het laatste kwartaal van vorig jaar hielden we in Nederland per persoon gemiddeld bijna € 1.000 over. Volgens het CBS beliepen de vrije besparingen van huishoudens namelijk 17,1 miljard euro. Dat is 5 miljard minder dan eind 2020. Hoewel ons  inkomen steeg, gaven we nog meer geld extra uit.

Einde van het doorlopende krediet

Financiële waakhond AFM heeft zijn zin: het doorlopende krediet als leenvorm wordt niet meer aangeboden. Wie nu nog een lening afsluit, kan niet langer tot een afgesproken limiet geld blijven opnemen zonder af te lossen. Wat was het probleem? 

Invasie Oekraïne maakt indexering pensioenen onzeker

De overheid is van plan de regels voor het verhogen van pensioenen te versoepelen. Dit in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel, waarbij de regels rondom pensioenverhogingen sowieso veranderen. Nu de aandelenkoersen kelderen is het wel de vraag of pensioenfondsen de lagere norm ook gaan halen.

Woonlasten hoger dan verwacht door ozb en afvalheffing

Dit jaar betalen huiseigenaren gemiddeld 3,4% meer onroerendezaak­belasting (ozb) dan in 2021. Dit blijkt uit het woonlasten­onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 345 gemeenten. Eind vorig jaar ging VEH na een steekproef nog uit van maar 2% stijging. Ook andere lasten stijgen.

Belastingaangifte na een scheiding? Even opletten

Bij wie vorig jaar het huwelijk of partnerschap stukliep zijn er enkele opties bij de aangifte inkomstenbelasting. Vanaf 1 maart kan dat weer, online of via de aangifte-app van Mijn Belastingdienst. Waar let je op? Of vraag je er professionele hulp bij?

Schoonkind uitsluiten van schenking of erfenis?

Wil je voorkomen dat wat jij aan je kind schonk of naliet bij een scheiding deels in de zakken van de ex verdwijnt? Een uitsluitingsclausule uitkomst. Gift of erfdeel blijven daarmee buiten de huwelijksgemeenschap. Dat kan ook na de wetswijziging van 2018 zinvol zijn.

STAP-budget: € 1.000,- voor scholing en ontwikkeling

Wie werkt of werk zoekt kan vanaf 1 maart 2022 maximaal € 1.000 euro budget aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je bepaalt zelf welke training, cursus of opleiding jou helpt om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie.

Pensioenopbouw vaker kwestie van persoonlijke keuzes

Steeds meer pensioenregelingen gaan uit van een premie-inleg, zonder gegarandeerde uitkering. Wat jij later ontvangt hangt dan af van het beleggingsresultaat van je pensioenpotje. Wat is de rol van jouw ‘life-cycle’, hoe beïnvloed jij het rendement en wat is het verschil met zelf beleggen?

Helft Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar

Slechts een kwart van Nederland mag zich financieel gezond noemen — hier zijn de geldzaken op orde, volgens adviesorganisatie Deloitte. Maar liefst de helft van alle huishoudens is kwetsbaar voor financiële tegenslag. Wat leert verder kijken dan de nabije toekomst ons?

Compensatie hoge energiekosten kan flink tekort schieten

De energierekening gaat de komende tijd bij velen fors omhoog. Het gaat dan al snel om honderden euro's. Of meer. Het kabinet zegde inderhaast al € 3 miljard aan compensatie toe. Hoe wordt dat verdeeld en hoe ontvang je jouw deel? En wat als je dan alsnog tekort komt? 

Koopstarter en de fiscus. Wat wil je weten?

Koop je vóór je 35e je eerste woning dan scheelt dat 2% overdrachtsbelasting. Als starter zijn er meer belastingmaatregelen die je slim kunt gebruiken. Hoe zorg je voor lagere maandlasten en welke aftrekposten moet je niet vergeten?

Ton schenken voor aankoop eigen woning onder vuur

Speel je met de gedachte een (klein)kind te helpen aan een woning via een flinke schenking? Nu kan dat nog belastingvrij tot ruim honderdduizend euro. Alleen groeit de kritiek op deze regeling. Houd er dus rekening mee dat de schenkingsvrijstelling—per direct—verandert of vervalt. 

Financieel welzijn groeit: minder kredieten en betalingsproblemen

Eind 2020 had de helft van alle Nederlanders een consumptief krediet. Dat is minder dan een jaar eerder, zowel in aantal mensen als kredieten. Ook waren er minder vaak problemen met het betalen van kredieten, of met de hypotheek. Toch komt het BKR ook met een waarschuwing: meer huishoudens raken bij herhaling in de klem.

Banken compenseren te hoge variabele rente op doorlopend krediet

Net als de Rabobank eerder aankondigde, gaat ook ABN Amro klanten compenseren die teveel rente betaalden op hun doorlopende krediet. De bedragen lopen daarbij uiteen vanaf €50 tot €1.750. Bij deze banken betreft het in totaal circa 350.000 klanten. Maar ook andere banken ging in de fout, volgens toezichthouder Kifid.

Overwaarde woning bij scheiding soms 'oneerlijk' verdeeld. Waarom?

Het staat gewoon in de wet, al bijna 10 jaar. Maar met de fors gestegen huizenprijzen kan de verdeling van de overwaarde knap 'oneerlijk' overkomen, wanneer echtgenoten gaan scheiden. Dit speelt wanneer een van de partners (flink) extra afloste op de hypotheek, bijvoorbeeld na een schenking of erfenis. Hoe loopt de ander dan zomaar een ton of meer mis?

Nibud waarschuwt voor beleggen zonder buffer

Een kwart van de Nederlanders belegt momenteel. Zo’n 10 procent van hen nog maar kort. Vooral mensen tot 35 jaar stappen in. Weinig spaargeld blijkt daarbij geen belemmering. Dat baart het Nibud zorgen. Zij waarschuwen ook voor het beeld dat 'iedereen' extra geld overhoudt aan de Corona-crisis. Dat is niet zo.

Minimumloon boven € 1.700,-. Wat scheelt het?

Per 1 juli gaat het wettelijk minimum loon voor mensen van 21 jaar en ouder naar € 1.701,-. Dit is gebaseerd op een volledige werkweek. Hoe lang die duurt verschilt per sector en de cao-afspraken die daarvoor gelden. Zo kunnen leeftijdsgenoten dus een ander uurloon krijgen.

Al die abonnementen. Hoe kan dat voordeliger?

Volgens het Nibud heeft een gemiddeld Nederlands gezin 14 abonnementen. Dat gaat om honderden euro's per maand, méér dan je denkt. Dat jaarlijks nagaan kan je flink wat besparen. Wat loopt er eigenlijk, wat kan er weg of goedkoper? Zelfs de manier waarop je betaalt, kan behoorlijk wat schelen.

Wat gebeurt er met je pensioen bij een scheiding?

Een scheiding is meestal geen blijde gebeurtenis. Maar wist je dat het ook later een grote impact kan hebben op je bestedingsruimte? Je moet namelijk niet alleen je huidige bezittingen en schulden delen, maar ook je pensioen. Dat kan flink tegenvallen. Wat doe je daaraan?

Profiteer jij van de belastingwijzigingen in 2021?

Vanaf 1 januari geldt er op het gebied van belastingen een aantal nieuwe regels. Wat betreft je inkomsten, aftrekposten, je vermogen en eventuele toeslagen. We lichten er een paar toe, voor verschillende groepen mensen. Hoe pakken de wijzigingen voor jou uit? 

Kwart van studenten loopt aanvullende studiebeurs mis

Van de eerstejaars in het hoger onderwijs die recht hebben op een aanvullende beurs, maakt 25% daar geen gebruik van. Zonde, want velen lenen wel extra bij, terwijl dat veel duurder is. Gemiddeld lopen deze jongeren € 175 per maand mis, aldus het CPB. Wanneer - en hoe - kom je in aanmerking voor een aanvullende studiebeurs?

Wanneer ben je duur uit met een creditcard? En wat doe je eraan?

Een creditcard heeft zijn voordelen, maar hij kan je ook flink geld kosten als je niet oppast. Zo rekent men bij gespreid betalen een 'woekerrente'. En ga je nog een hypotheek afsluiten? Een creditcard kán een beperking vormen op wat je (maximaal) kunt lenen. Hoe zit dat? En hoe voorkom je extreme kosten?

Leg een schenking bij voorkeur vast bij de notaris

Wil je een woning kopen dan heb je eigen geld nodig. Voor de ‘bijkomende kosten’ is dat in 2020 zo'n 6%. Wij zien steeds vaker dat ouders hun kind(eren) via een schenking willen helpen met de financiering. Dat kan - fiscaalvriendelijk -  maar leg het ook goed vast. Het beste direct bij de notaris. Net als andere schenkingen trouwens...

Hoog inkomen? In 2020 niet alleen lagere aftrek hypotheekrente

Behalve voor de hypotheekrente geldt er in 2020 ook een lager tarief voor andere aftrekposten. Wie tenminste € 68.508 verdient betaalt 49,5% belasting. Maar je kunt die posten nog maar tegen 46% aftrekken. Tot 2023 bouwt dit af naar 37.10%. Welke aftrekposten zijn dit en wat kun je nu nog besparen?

Rood staan door Corona. Een kostbare geschiedenis.

Nadat minister Hoekstra in april de grootste banken opriep hun rente op 'roodstaan' te verlagen, stelt hij dit per 10 augustus wettelijk verplicht. Het maximum tarief voor debetrente gaat van 14 naar 10%. Toch blijft rood staan kostbaar. Waarom? En - belangrijker - wat doe je eraan?

Financiële onzekerheid? Vraag je adviseur om raad.

Horeca en winkels dicht, rode cijfers op de beurs, een onzekere huizenmarkt. Veel Nederlanders maken zich zorgen. Om hun gezondheid en die van hun naasten, maar ook over hun financiële situatie, nu of straks. Met welke vragen kan je adviseur je helpen?