Ander financieel nieuws

Ton schenken voor aankoop eigen woning onder vuur

Speel je met de gedachte een (klein)kind te helpen aan een woning via een flinke schenking? Nu kan dat nog belastingvrij tot ruim honderdduizend euro. Alleen groeit de kritiek op deze regeling. Houd er dus rekening mee dat de schenkingsvrijstelling—per direct—verandert of vervalt. 

Financieel welzijn groeit: minder kredieten en betalingsproblemen

Eind 2020 had de helft van alle Nederlanders een consumptief krediet. Dat is minder dan een jaar eerder, zowel in aantal mensen als kredieten. Ook waren er minder vaak problemen met het betalen van kredieten, of met de hypotheek. Toch komt het BKR ook met een waarschuwing: meer huishoudens raken bij herhaling in de klem.

Banken compenseren te hoge variabele rente op doorlopend krediet

Net als de Rabobank eerder aankondigde, gaat ook ABN Amro klanten compenseren die teveel rente betaalden op hun doorlopende krediet. De bedragen lopen daarbij uiteen vanaf €50 tot €1.750. Bij deze banken betreft het in totaal circa 350.000 klanten. Maar ook andere banken ging in de fout, volgens toezichthouder Kifid.

Overwaarde woning bij scheiding soms 'oneerlijk' verdeeld. Waarom?

Het staat gewoon in de wet, al bijna 10 jaar. Maar met de fors gestegen huizenprijzen kan de verdeling van de overwaarde knap 'oneerlijk' overkomen, wanneer echtgenoten gaan scheiden. Dit speelt wanneer een van de partners (flink) extra afloste op de hypotheek, bijvoorbeeld na een schenking of erfenis. Hoe loopt de ander dan zomaar een ton of meer mis?

Al die abonnementen. Hoe kan dat voordeliger?

Volgens het Nibud heeft een gemiddeld Nederlands gezin 14 abonnementen. Dat gaat om honderden euro's per maand, méér dan je denkt. Dat jaarlijks nagaan kan je flink wat besparen. Wat loopt er eigenlijk, wat kan er weg of goedkoper? Zelfs de manier waarop je betaalt, kan behoorlijk wat schelen.

Wat gebeurt er met je pensioen bij een scheiding?

Een scheiding is meestal geen blijde gebeurtenis. Maar wist je dat het ook later een grote impact kan hebben op je bestedingsruimte? Je moet namelijk niet alleen je huidige bezittingen en schulden delen, maar ook je pensioen. Dat kan flink tegenvallen. Wat doe je daaraan?

Profiteer jij van de belastingwijzigingen in 2021?

Vanaf 1 januari geldt er op het gebied van belastingen een aantal nieuwe regels. Wat betreft je inkomsten, aftrekposten, je vermogen en eventuele toeslagen. We lichten er een paar toe, voor verschillende groepen mensen. Hoe pakken de wijzigingen voor jou uit? 

Kwart van studenten loopt aanvullende studiebeurs mis

Van de eerstejaars in het hoger onderwijs die recht hebben op een aanvullende beurs, maakt 25% daar geen gebruik van. Zonde, want velen lenen wel extra bij, terwijl dat veel duurder is. Gemiddeld lopen deze jongeren € 175 per maand mis, aldus het CPB. Wanneer - en hoe - kom je in aanmerking voor een aanvullende studiebeurs?

Wanneer ben je duur uit met een creditcard? En wat doe je eraan?

Een creditcard heeft zijn voordelen, maar hij kan je ook flink geld kosten als je niet oppast. Zo rekent men bij gespreid betalen een 'woekerrente'. En ga je nog een hypotheek afsluiten? Een creditcard kán een beperking vormen op wat je (maximaal) kunt lenen. Hoe zit dat? En hoe voorkom je extreme kosten?

Leg een schenking bij voorkeur vast bij de notaris

Wil je een woning kopen dan heb je eigen geld nodig. Voor de ‘bijkomende kosten’ is dat in 2020 zo'n 6%. Wij zien steeds vaker dat ouders hun kind(eren) via een schenking willen helpen met de financiering. Dat kan - fiscaalvriendelijk -  maar leg het ook goed vast. Het beste direct bij de notaris. Net als andere schenkingen trouwens...

Hoog inkomen? In 2020 niet alleen lagere aftrek hypotheekrente

Behalve voor de hypotheekrente geldt er in 2020 ook een lager tarief voor andere aftrekposten. Wie tenminste € 68.508 verdient betaalt 49,5% belasting. Maar je kunt die posten nog maar tegen 46% aftrekken. Tot 2023 bouwt dit af naar 37.10%. Welke aftrekposten zijn dit en wat kun je nu nog besparen?

Rood staan door Corona. Een kostbare geschiedenis.

Nadat minister Hoekstra in april de grootste banken opriep hun rente op 'roodstaan' te verlagen, stelt hij dit per 10 augustus wettelijk verplicht. Het maximum tarief voor debetrente gaat van 14 naar 10%. Toch blijft rood staan kostbaar. Waarom? En - belangrijker - wat doe je eraan?

Financiële onzekerheid? Vraag je adviseur om raad.

Horeca en winkels dicht, rode cijfers op de beurs, een onzekere huizenmarkt. Veel Nederlanders maken zich zorgen. Om hun gezondheid en die van hun naasten, maar ook over hun financiële situatie, nu of straks. Met welke vragen kan je adviseur je helpen?