Ben je er niet zeker van of een overleden dierbare van jou een levensverzekering had? Dan is er een zoekservice die je daarbij kan helpen. Er maken steeds meer mensen gebruik van. Vorig jaar werd bij meer dan de helft van de bijna 8.500 aanvragen daadwerkelijk een verzekering gevonden. Hoe gaat dat in zijn werk?
De zoektocht naar 'Verloren polissen' is een service van het Verbond van Verzekeraars. Doe je hier een aanvraag dan zorgen zij dat deze terecht komt bij alle deelnemende levensverzekeraars. Die gaan dan in hun bestanden op zoek naar eventuele polissen. Vinden ze die, dan kunnen daar de rechthebbende(n) van niet-opgeëiste verzekeringstegoeden bij worden gezocht. Het Verbond verwacht overigens wel dat je eerst zelf hebt geprobeerd uit te vinden óf en waar er nog een polis loopt.
Ruim 20.000 polissen gevonden
Misschien hoorde je een familielid ooit wel eens iets zeggen over een levensverzekering, maar heb je hier na het overlijden geen polis van gevonden. Is onbekend bij welke maatschappij die liep, of zelfs óf er echt wel een verzekering loopt, dan biedt de zoekservice duidelijkheid.
In de afgelopen 10 jaar werden al meer dan 20.000 polissen gevonden. Niet alleen voor nabestaanden, ook voor gemeenten die de uitvaart voor hun rekening namen. En sinds 2015 kun je bovendien laten zoeken naar je eigen verzekering, als je daar geen papieren meer van kunt vinden.
Spelregels
De site Vanatotzekerheid legt uit hoe de zoekservice levensverzekeringen werkt. Je vindt daar ook het online aanvraagformulier.
Na een overlijden zoeken, of naar eigen polis
Behalve onduidelijkheid over het bestaan van een levensverzekeringspolis na een sterfgeval in je naaste omgeving, kan het ook gebeuren dat je zelf een levensverzekering afsloot, maar de polis niet meer kunt achterhalen. Bijvoorbeeld omdat je je administratie bent kwijtgeraakt door brand. Ook dan kun je een digitale aanvraag voor onderzoek indienen. Wel gelden daarbij ‘spelregels’ — op de site vind je welke. Zo moet je wel zelf eerst wat moeite hebben gedaan.
Bal ligt bij nabestaanden
Een levensverzekering komt pas tot uitkering als daartoe bij de maatschappij of tussenpersoon een verzoek wordt ingediend. Na een overlijden moeten nabestaanden/rechthebbenden in principe dus zelf aan de bel trekken. “Verzekeraars gaan zelf ook op zoek naar rechthebbenden als de polis uitkeerbaar is, maar niemand zich meldt”, aldus Matthijs Bas van het Verbond van Verzekeraars, eerder dit jaar. Alleen moet de maatschappij wel van dat overlijden op de hoogte zijn. Als belangrijke volgende stap noemt hij dat levensverzekeraars een signaal krijgen uit de Basisregistratie Personen, wanneer een verzekerde overlijdt. “De overheid wil die mogelijkheid ook bieden en werkt de plannen nu verder uit. Mooi nieuws dus”, aldus de woordvoerder.
Bespreek de situatie eens deze kerst
Mooi nieuws, maar iets voor de toekomst. Tot het zover is doe je er dus goed aan op tijd met je nabestaanden in gesprek te gaan over welke polissen er zijn en waar je die bewaart. Misschien blijkt dan direct dat je ze zelf niet meer kunt vinden. Via de zoekservice komen verloren polissen dan alsnog boven tafel.
Eerste 20 aanvragen gratis
De zoekservice van het Verbond van Verzekeraars was de afgelopen jaren helemaal gratis. Voor de eerste 20 aanvragen in een kalenderjaar blijft dat ook zo. Als jij of de organisatie waar je werkt in een jaar meer aanvragen doet, wordt daarvoor sinds 1 januari 2022 een bijdrage in de kosten voor berekend van € 19,50 ex btw per aanvraag. Men stuurt daarvoor per kalenderjaar achteraf een factuur.
Bron: Nationale Hypotheekbond