Elke 5 seconden wordt er in Nederland een zonnepaneel geplaatst. Logisch, want je eigen energie opwekken geeft je een mooi rendement. Maar hoe is die investering van een paar duizend euro eigenlijk verzekerd? Voorkom een teleurstelling.
Record aantal zonnepanelen
Nederland telt inmiddels meer zonnepanelen dan inwoners. In 2020 kwam er een record aantal bij. Daarmee zijn we no 2 in Europa. Deze panelen komen terecht op daken van huiseigenaren, maar ook van huurders. En op bedrijfsgebouwen en in zonneweiden.
Verzekering afhankelijk van de eigenaar
Panelen geïnstalleerd? Geef het door aan je verzekeraar
Mét zonnepanelen is je woning meer waard - mogelijk meer dan het verzekerde bedrag. Zonder aanpassing, keert je verzekering bij schade aan de woning hiervan maar een gedeelte uit. Bij huurwoningen is het verstandig de nieuwwaarde door te geven in verband met het huurdersbelang.
Kent je polis een garantie tegen onderverzekering (en is het bedrag recent nog vastgesteld)? Dan vallen zonnepanelen automatisch binnen je dekking.
Dekking onzichtbare schade (na hagelbui)
Niet alle maatschappijen verzekeren zogenaamde microcracks: haarscheurtjes die je niet ziet, maar wel je energieopbrengst verminderen. Vergelijk daarom na een hagelbui je data met die ervoor - bij gelijke weersomstandigheden. Scheelt dat meer dan 25% en dien je je claim binnen 2 maanden na de bui in? Dan krijg je je schade vergoed, maar alleen dus als je verzekeraar geen schade uitsluit die je alleen met meetapparatuur kunt vaststellen.
Aparte verzekering zonnepanelen
Voor installaties die buiten de woonhuisverzekering vallen zijn er aparte zonnepanelenverzekeringen. Ook voor het productieverlies dat ontstaat door uitval of bijvoorbeeld diefstal van zonnepanelen bestaan er polissen. Doen of niet doen? Het is maar net hoe zonnig je de toekomst ziet...
Bron: Nationale Hypotheekbond