Zijn je zonnepanelen voldoende verzekerd?

Elke 5 seconden wordt er in Nederland een zonnepaneel geplaatst. Logisch, want je eigen energie opwekken geeft je een mooi rendement. Maar hoe is die investering van een paar duizend euro eigenlijk verzekerd? Voorkom een teleurstelling.

Record aantal zonnepanelen
Nederland telt inmiddels meer zonnepanelen dan inwoners. In 2020 kwam er een record aantal bij. Daarmee zijn we no 2 in Europa. Deze panelen komen terecht op daken van huiseigenaren, maar ook van huurders. En op bedrijfsgebouwen en in zonneweiden. 

Verzekering afhankelijk van de eigenaar

  • Zonnepanelen op je eigen woning vallen vaak onder je woonhuis- of opstalverzekering. Maar niet altijd: zijn de panelen bijvoorbeeld op platte daken niet 'aard en nagelvast' gemonteerd dan geven sommige verzekeraars geen dekking.  De panelen vallen dan onder de inboedel, maar let daarbij op de voorwaarden - zie volgende punt;

  • Je eigen zonnepanelen op je huurhuis kun je (bij)verzekeren op het ‘huurdersbelang’ van je inboedelverzekering. Controleer het verzekerde bedrag en verhoog dit zo nodig. En ga ook na welke beperkende voorwaarden je inboedelpolis kent. Een deel van de installatie bevindt zich buitenshuis. Daarvoor kunnen uitsluitingen gelden. Ook dus voor woningeigenaren met een niet-vaste installatie;

  • Zonnepanelen op een bedrijfspand of -grond moeten verplicht worden aangemeld bij de opstalverzekeraar. Deze wil een keuringsrapport van een technisch expert en zal daar de polis (mede) op bepalen.

Panelen geïnstalleerd? Geef het door aan je verzekeraar
Mét zonnepanelen is je woning meer waard - mogelijk meer dan het verzekerde bedrag. Zonder aanpassing, keert je verzekering bij schade aan de woning hiervan maar een gedeelte uit. Bij huurwoningen is het verstandig de nieuwwaarde door te geven in verband met het huurdersbelang.

Kent je polis een garantie tegen onderverzekering (en is het bedrag recent nog vastgesteld)? Dan vallen zonnepanelen automatisch binnen je dekking.

Dekking onzichtbare schade (na hagelbui)
Niet alle maatschappijen verzekeren zogenaamde microcracks: haarscheurtjes die je niet ziet, maar wel je energieopbrengst verminderen. Vergelijk daarom na een hagelbui je data met die ervoor - bij gelijke weersomstandigheden. Scheelt dat meer dan 25% en dien je je claim binnen 2 maanden na de bui in? Dan krijg je je schade vergoed, maar alleen dus als je verzekeraar geen schade uitsluit die je alleen met meetapparatuur kunt vaststellen. 

Aparte verzekering zonnepanelen
Voor installaties die buiten de woonhuisverzekering vallen zijn er aparte zonnepanelenverzekeringen. Ook voor het productieverlies dat ontstaat door uitval of bijvoorbeeld diefstal van zonnepanelen bestaan er polissen. Doen of niet doen? Het is maar net hoe zonnig je de toekomst ziet...

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie