7 ideeën voor een voordelige(r) inboedelverzekering

Op de loungebank voor je flatscreen. Voor barista spelen met je espressomachine. De spullen in je woning maken dat jij je er thuis voelt. Hoe verzeker je al dat waardevols voordelig tegen brand, waterschade, en ongenode grijpgrage gasten?

Wat dekt een inboedelverzekering?
Alles binnen je huishouden dat verhuisbaar is, behoort tot je inboedel. Een inboedelverzekering dekt dus schade aan bijvoorbeeld je meubels, kleding, keukenapparatuur, boeken die ontstaat door brand, storm, lekkage, diefstal enz. Als je het op kunt pakken is het verzekerd. Vaak niet alleen thuis, maar bijvoorbeeld ook tijdens een verhuizing. Toch hanteren maatschappijen verschillende voorwaarden. Waar let je op en hoe behaal je slim voordeel op je polis? Zie onze 7 ideeën.

  1. De dekking: extra uitgebreid of all risk?
    'Extra uitgebreide’ is in feite de standaard dekking die uitkeert bij onder andere waterschade, brandschade, stormschade, inbraak en diefstal. Alleen ben je niet verzekerd tegen schade die door je eigen schuld ontstaat. Daarvoor is er de 'all risk' dekking. Deze biedt je meer zekerheid, maar kost ook meer. Stel je de vraag of je deze nodig hebt of liever wat bespaart. 

  2. Eigen risico: wat betaal je zelf bij schade?
    Diverse inboedelverzekeringen kennen een eigen risico. Soms hangt de hoogte hiervan samen met de oorzaak van de schade. Als je verzekering dekking biedt, krijg je uitbetaald onder aftrek van dat eigen risico. Wil je besparen op de premie die je maandelijks betaalt, dan kun je kiezen voor een hoger eigen risico.

  3. Betalen: per maand of per jaar?
    Behalve per maand kun je bij diverse maatschappijen ook in één keer, per jaar betalen. Dat is voor hen minder moeite en kan jou tot 3% korting opleveren - afhankelijk van de verzekeraar.

  4. Combineren: korting op pakketverzekering
    Verschillende verzekeraars geven een pakketkorting als je meerdere verzekeringen combineert. Je verzekert dan behalve je inboedel ook je opstal-, auto- en/of WA-verzekering bij één maatschappij. Eventueel in combinatie met een rechtsbijstands- of reisverzekering. Zo’n pakketkorting kan oplopen tot 3%. Toch blijft het verstandig ook het totaal van de premies (en voorwaarden) van individuele aanbieders hiermee te vergelijken.

  5. Beveiliging: BORG-certificaat of Politiekeurmerk
    Er is van alles te koop om je woning te beveiligen. Van steviger hang- en sluitwerk tot slimme (video) deurbellen. Is er minder kans op inbraak dan kan bij de meeste verzekeraars de premie omlaag. Heb je een BORG-certificaat omdat je alarmsysteem in verbinding staat met een centrale? Of een Politiekeurmerk Veilig Wonen? Dan kan je korting oplopen tot 20%.

  6. Kostbaarheden: alleen extra verzekeren indien nodig
    Bij het bepalen van de premie die je betaalt, houdt de verzekeraar rekening met een standaard bedrag voor je hele inboedel. Daarbij gelden aparte maximumbedragen voor je kostbare inboedel. Hieronder vallen o.a. lijfsieraden, computers en laptops, audiovisuele of fotoapparatuur, kunst en antiek. Heb je kostbaarheden boven het maximum bedrag, dan kun je dit verhogen met een aanvullende dekking. Daarbij moet je aan de verzekeraar opgeven welke zaken het betreft en wat ze waard zijn. Natuurlijk helpt je verzekeringsagent je hierbij als je dat wilt. Heb  je geen kostbaarheden, dan kun je het bij de standaard dekking houden.

  7. Student? Profiteer van een studentenverzekering
    Ga je als student op kamers? Dan vallen jouw spullen buiten de inboedel(verzekering) van je ouders. Mooi is dat er verzekeraars zijn die speciale studentenverzekeringen aanbieden. Zo scoor je al snel een goedkopere polis dan bij 'gewone' inboedelverzekeraars.

Je inboedelverzekering of complete pakket eens goed tegen het licht houden?
Je verzekeringstussenpersoon weet de weg in het oerwoud van regels en voorwaarden. En we  staan natuurlijk ook voor je klaar als er daadwerkelijk schade te claimen valt.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie