‘Winterstop’ bespaart jaarlijks 5-15% op je motorverzekering

Als de bladeren vallen en koning Winter is in aantocht, houden veel motorrijders het touren voor gezien. Heb je een WA-casco verzekering? Dan kun je 5-15% premie besparen als je je motor aanmeldt voor een ‘winterstop’. Die loopt van 1 of 15 december tot 1 maart. Of kies jij voor een zomertijd-dekking?

Bijna 1 op de 10 volwassenen in Nederland heeft een motorrijbewijs: ca. 300.000 vrouwen en 1,2 miljoen mannen. Niet iedereen heeft trouwens zelf een motor. Volgens CBS cijfers reden er daarvan in januari 718.000 rond. Hoewel? Veel stonden vooral stil onder een dekzeil of in de schuur.

Onbekend of onbemind?
Ruim driekwart van de motorrijders houdt namelijk niet van regen, kou en gladheid en trapt zijn twee­wieler in de winterperiode niet aan. Toch kiest nog maar 20% van de motorrijders voor de winterstop­korting op zijn verzekering. Weten ze niet dat die bestaat of vinden ze het de moeite niet waard?

Ruim 75% van de motorrijders stapt 's winters niet op - slechts 23% zet de 'winterstop' aan

Wat is de motorverzekering winterstop?

Ga je in het winterseizoen niet de weg op met je motor, dan bieden de meeste verzekeraars je de optie voor een winterstop. Tijdens de winterstop blijft de normale dekking van kracht, alleen de schade die is ontstaan doordat je bent gaan rijden is niet gedekt. Tegen andere schade waar een WA+ polis dekking biedt, blijf je tijdens een winterstop wel verzekerd. Bijvoorbeeld tegen diefstal als je voor die optie hebt gekozen. Let wel even op bij wie je verzekerd bent. Een enkele maatschappij schort alle dekking op tijdens de winterstop.

Bij sommigen verzekeraars start de winterstop op 1 december, bij anderen op 15 december. Het varieert ook wanneer je weer mag opstappen — soms vanaf 1 maart, elders al eerder. Pas dan is je volledige dekking weer van toepassing. De korting die je ontvangt varieert van 5 tot 15% op de jaarpremie. Dat kan natuurlijk omdat de kans op ongelukken onder slechte weersomstandigheden groter is. Staat de motor ‘s winters verplicht stil dan loopt de verzekeraar over het hele jaar een kleiner risico.

Moet je de motor schorsen?
Diverse sites geven aan, dat je je motor bij de RDW moet schorsen om in aanmerking te komen voor korting op bij een winterstop, of een zomertijd-verzekering (zie hierna). Dat klopt niet. Wel zijn er verzekeraars die als voorwaarde stellen dat je je motor in een stalling zet. Welke regels hiervoor gelden, staat ook in die voorwaarden.

Tenslotte, realiseer je dat niet-de-weg-op écht een voorwaarde is die de verzekeraar stelt bij een winterstop-korting. Dus ook niet bij een prachtige dag, of in een noodsituatie. Ga je dan onderuit of gebeurt er iets anders door jouw schuld, dan is die schade niet gedekt. Weeg dit nadeel van het verplicht ophokken zelf af tegen het bedrag dat je kunt besparen.

Motorverzekering winterstop samengevat

 • Schade door aanrijding, botsing of eigen toedoen tijdens het rijden niet verzekerd
 • 5 % tot 15 % korting op de jaarlijkse premie
 • Indien afgesloten is diefstal en opslagrisico (schade) wel verzekerd in de wintermaanden
 • De motor hoeft niet te worden geschorst bij het RDW

Een nieuwe lente, een nieuwe motorverzekering?

Net als bij auto’s is de WA verplicht en kun ook kiezen voor een WA-beperkt casco of -volledig casco. Bij de ‘all risk’ dekking bepalen verzekeraars het risico op diefstal via het type motor en waar je woont. Dat kan eisen meebrengen aan het type ART-slot of SCM-beveiligings­systeem dat nodig is (bij een prijskaartje boven de 20.000 euro). Zo’n slot moet je ook binnen verplicht gebruiken.

Koffers, andere accessoires, kleding, je helm? Die zijn niet automatisch (volledig) meeverzekerd. Ook opties als een dekking voor opzittenden, of verkeersrechtshulp, en zelfs pechhulp zijn een serieuze overweging waard. Op twee wielen ben je immers kwetsbaarder dan in een veiligheidskooi-op-vier. Wat je bespaart met je winterstop kun je dan misschien mooi omzetten in een betere dekking voor wanneer de lente aanbreekt.

Zomertijd-verzekering
Ben je echt een mooi-weer rijder? Heerlijk toch! Dan is een zomertijd-verzekering mogelijk wat voor jou. Ooit ontwikkeld voor oldtimers is deze verzekering ook geschikt voor je motor. Deze is dan alleen verzekerd gedurende de periode dat de zomertijd is ingesteld, van de laatste zondag van maart om 02:00 uur tot de laatste zondag van oktober om 03:00 uur. Bij een beperkt of volledige casco­dekking is je voertuig in de stalling in alle gevallen het hele jaar door verzekerd voor onder andere brand of (optioneel) diefstal.

Tips voor het stallen van je motor

Gaat jouw motor de komende periode in de stalling? Overleg en regel de winterstop of zomer-variant met je verzekeringsagent. En - ook belangrijk - neem de nodige maatregelen waarmee je motor volgend voorjaar weer sprankelend uit zijn winterslaap ontwaakt. Hieronder kort de belangrijkste punten:

 • Stal je motor binnen, droog en wel zo veilig (eventueel in een externe opslag)
 • Maak hem grondig schoon, vet de ketting en andere de ijzeren delen in
 • Vervang de olie en de koelvloeistof, tegen sludge en (inwendige) corrosie
 • Zorg voor een (geheel) volle tank, tegen condensvorming en sludge
 • Bewaar de accu op een warme plek, en hang hem maandelijks 24 uur aan een (druppel)lader
 • Zet je banden op spanning en van de grond, via de middenbok of paddockstands
 • Dek de motor af onder een ventilerende hoes (vermijd plastic, katoen of wol)

Uitgebreidere tips vind je bijvoorbeeld op de site van motorrijders.nl

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie