Schade aan je spullen. Welk bedrag krijg je eigenlijk terug?

De stofzuigerslang trekt je lamp om. Je mobieltje steek je náást je zak. Je koffer mist een wieltje op de bagageband. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Gelukkig ben je verzekerd. Maar wat krijg je terug? De aankoopwaarde, de nieuwwaarde of de dagwaarde?

Nooit meer dan je werkelijke schade
Als je meldt dat er iets van je persoonlijke spullen stuk is gegaan, zal de reis-  of inboedelverzekeraar eerst kijken of een reparatie mogelijk is. Kan dat niet meer, of wordt dat te duur dan ontvang je een vergoeding. Hoe hoog die is, hangt er vanaf. Er zijn drie soorten ‘waarden’:

    • aankoopwaarde - dit heb je oorspronkelijk voor het artikel betaald
    • nieuwwaarde - voor deze prijs kun je het tegenwoordig nieuw kopen
    • dagwaarde - wat het nú waard zou zijn; gebruikt maar onbeschadigd

Verzekeraars hebben afgesproken dat je niet ‘beter af mag zijn’ na een schade. Dus betaalde je twee jaar geleden € 1100 voor een iPhone XS en kun je die nu voor € 660 kopen? Dan zou het raar zijn als je toch meer dan duizend euro van de verzekering kreeg. Krijg je dan wel de nieuwwaarde? Je telefoon was immers ook al twee jaar oud…

Wanneer krijg je de dagwaarde?
Is de waarde van wat er beschadigd is minder dan 40% van de nieuwwaarde(!), dan ontvang je van de meeste verzekeraars de dagwaarde. Om te bepalen wat iets nú waard is, bekijkt men in hoeveel jaar het beschadigde artikel wordt afgeschreven. Verzekeraars hanteren daarvoor hun eigen ‘afschrijftabel’. Daar kan dus verschil in zitten. Goed om daar even (samen) naar te kijken bij een nieuwe reis- of inboedelverzekering.

Even terug naar de iPhone XS - als de tabel aangeeft dat mobieltjes in 3 jaar worden afgeschreven, krijg je na 2 jaar nog 33% van de nieuwwaarde: € 220 dus. Was je mobieltje nog maar een half jaar oud, dan kreeg je wel de nieuwwaarde (maar dus niet de aankoopwaarde).

Schrik je hier van? Overweeg dan een dekking Mobiele elektronica. Daarmee zijn de smartphones, tablets, laptops en wearable devices van je hele het gezin wereldwijd verzekerd. Thuis, buitenshuis en op reis. Kan de schade niet worden gerepareerd? Dan vergoedt men de nieuwwaarde, tot zelfs 10 jaar na aanschaf. Je krijgt dan dus een bedrag (minus je eigen risico) om hetzelfde of een gelijkwaardig product nieuw te kunnen kopen.

Antiek en spullen in opslag
Niet alle spullen schrijven even snel af. Je nieuwe eettafel gaat natuurlijk langer mee dan een paar schoenen. En dus krijg je voor spullen die lang meegaan, langer de nieuwwaarde als ze onherstelbaar beschadigd raken. Een uitkering op basis van de dagwaarde geldt ook voor schade aan inboedel die je niet (thuis) gebruikt, maar ergens hebt opgeslagen. Dus ook voor eigendommen die nog meer waard zijn dan 40% van de nieuwwaarde.  

Voor antieke spullen en verzamelingen geldt altijd een vergoeding tegen de dagwaarde. Betreft het kostbare zaken, dan is het raadzaam deze apart te verzekeren. Onderdeel van zo’n Kostbaarhedenverzekering is een taxatie voor een juiste waardebepaling. Een standaard inboedelverzekering is namelijk begrensd, wat betreft de maximale dekking.

Vraag gerust om raad bij het afsluiten van verzekeringen. Daar zijn we voor.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie