Nederland fietsland. Ons land telt meer fietsen dan inwoners. In alle soorten, maten en prijsklassen. Een knappe racefiets, MTB of E-bike kost al snel duizend(en) euro’s. Hoe voorkom je dat dieven er mee vandoor gaan? En ben je goed gedekt tegen schade?
Elk soort fiets zijn verzekering
Volgens het CBS daalde het aantal geregistreerde fietsendiefstallen in 10 jaar van 107.500 naar 67.000 in 2019. Geregistreerd. In werkelijk gaat het naar schatting om vier maal zo veel. Niet iedereen doet immers aangifte. Behalve diefstal zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden als je je kostbare fiets wilt verzekeren. Dat verschilt bijvoorbeeld per type fiets.
Track- & trace zorgt voor premiekorting
Is je fiets voorzien van een ingebouwde gps-technologie, zoals sommige E-bikes van fabrikant Accell (oa Gazelle en Batavus)? Of van een speciale zender aan je frame? In geval van diefstal kan deze dan makkelijker worden teruggevonden. Dat hoef je niet zelf te doen, maar loopt via een beveiligingsbedrijf, zoals G4S. Volgens de ANWB werden In 2020 vrijwel alle fietsen (uitgerust met dit systeem) binnen een paar uur na de diefstal teruggevonden. Logisch dat dit voordeel oplevert voor je verzekeringspremie.
En een digitaal slot?
Nooit meer je fietssleutel kwijt… Tegenwoordig zijn er ook fietssloten die je met een app op slot zet. Als het is voorzien van een ART '2-sterren kwalificatie', accepteren bijna alle verzekeraars zo’n digitaal fietsslot. Nu alleen nog zorgen dat je telefoon niet leeg is. Want anders kun jij er mooi niet op vandoor.
Je adviseur helpt je bij het afsluiten van een goede fietsverzekering. En ook als je fiets onverhoopt toch wordt ontvreemd of beschadigd raakt. Regel het nu, dan kun jij straks heerlijk onbezorgd op de pedalen.
Bron: Nationale Hypotheekbond