Welke verzekering past het best bij jouw fiets? Weet wat je kunt kiezen.

Nederland fietsland. Ons land telt meer fietsen dan inwoners. In alle soorten, maten en prijsklassen. Een knappe racefiets, MTB of E-bike kost al snel duizend(en) euro’s. Hoe voorkom je dat dieven er mee vandoor gaan? En ben je goed gedekt tegen schade?

Elk soort fiets zijn verzekering
Volgens het CBS daalde het aantal geregistreerde fietsendiefstallen in 10 jaar van 107.500 naar 67.000 in 2019. Geregistreerd. In werkelijk gaat het naar schatting om vier maal zo veel. Niet iedereen doet immers aangifte. Behalve diefstal zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden als je je kostbare fiets wilt verzekeren. Dat verschilt bijvoorbeeld per type fiets.

  • Voor je nieuwe stadsfiets zijn er verschillende soorten dekkingen. Let op, want er zijn flinke verschillen in premie (en ook in dekking). Een verzekering afsluiten bij de rijwielhandel (of webshop) is misschien snel geregeld, maar vaak niet het voordeligst. Zorg daar liever voor een goed slot. Een ART-keurmerk geeft je daarbij meer zekerheid.

  • De elektrische fiets blijft populair. Van de bijna 1 miljoen verkochte fietsen was 42% in 2019 een E-bike. Het verschil met een gewone fiets zit in de dekking van de schade aan de accu. Verder kun je nadenken over pechhulpdekking, als je er grotere afstanden mee aflegt.

  • Bij een racefiets, mountainbike of all terrain bike (ATB) is de dekking van schade belangrijker dan de dekking van diefstal. Vaak parkeer je je zo'n fiets niet of maar kort. Blijf bijvoorbeeld bij evenementen goed opletten (dieven komen daar speciaal op af en zijn er in no time vandoor). We stemmen een verstandige dekking met alle plezier af op jouw plannen.

  • Ook voor bijzondere fietsen zoals (E-)bakfietsen, tandems of vouwfietsen zijn er verzekeringen. Net als voor tweedehands fietsen en demo-modellen. Soms is daar een taxatie of een aankoopnota voor nodig. Welk bedrag gedekt is, verschilt per verzekeraar, dus goed om daar ook even naar te kijken.

Track- & trace zorgt voor premiekorting
Is je fiets voorzien van een ingebouwde gps-technologie, zoals sommige E-bikes van fabrikant Accell (oa Gazelle en Batavus)? Of van een speciale zender aan je frame? In geval van diefstal kan deze dan makkelijker worden teruggevonden. Dat hoef je niet zelf te doen, maar loopt via een beveiligingsbedrijf, zoals G4S. Volgens de ANWB werden In 2020 vrijwel alle fietsen (uitgerust met dit systeem) binnen een paar uur na de diefstal teruggevonden. Logisch dat dit voordeel oplevert voor je verzekeringspremie.

En een digitaal slot?
Nooit meer je fietssleutel kwijt… Tegenwoordig zijn er ook fietssloten die je met een app op slot zet. Als het is voorzien van een ART '2-sterren kwalificatie', accepteren bijna alle verzekeraars zo’n digitaal fietsslot. Nu alleen nog zorgen dat je telefoon niet leeg is. Want anders kun jij er mooi niet op vandoor.

Je adviseur helpt je bij het afsluiten van een goede fietsverzekering. En ook als je fiets onverhoopt toch wordt ontvreemd of beschadigd raakt. Regel het nu, dan kun jij straks heerlijk onbezorgd op de pedalen.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie