Weer meer e-bikes gestolen. Wat doe je eraan?

Wat is de kans dat je e-bike wordt gestolen? Groter dan je denkt vermoedelijk. Tijdens de eerste helft van dit jaar deden bijna 10.000 Nederlanders aangifte van diefstal van hun e-bike, een stijging van ruim 30 procent. Hoe zorg je dat dit jou niet overkomt?

Dieven verleggen focus naar e-bikes
De kans dat je gewone fiets wordt gestolen lijkt kleiner te worden. De aangiftecijfers van de politie laten in ieder geval een daling zien van 36% op halfjaarbasis. Uit een recente analyse van de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) nam het aantal diefstallen van e-bikes wel toe, van 7.260 in het eerste halfjaar van 2020 tot 9.600 in 2021. Het tweede kwartaal waren er zelfs de helft meer diefstallen van fietsen-met-trapondersteuning. Op jaarbasis komt dit neer op een schadelast van €600 miljoen. En lang niet al die schade is verzekerd.

S.A.F.E. pleit voor preventie én registratie
Eén slot is al bijna geen slot. Helaas blijken twee verschillende sloten, waarvan één de fiets aan een paal vast zet, ook niet altijd probaat. S.A.F.E. pleit daarom voor een pakket aan maatregelen ter bestrijding van (georganiseerde) fietsdiefstal. Twee goede sloten, meer bewaakte stallingen én een betere registratie. Dit laatste met een tweeledig doel: om diefstal te voorkomen en om de pak- en terugvindkans te vergroten. Zij maken daarbij een vergelijking met deze ontwikkeling bij auto’s: “Een gestolen auto in ons land staat binnen twee uur internationaal gesignaleerd. Daardoor is het aantal autodiefstallen drastisch gedaald.”

Track & trace nuttige aanvulling op de verzekering
Met zo’n grote kans op diefstal is het logisch dat de meeste consumenten ervoor kiezen hun e-bike hiertegen te verzekeren. Het gaat tenslotte al snel om duizenden euro’s. Daarbij is het even opletten wat er wel en niet onder de dekking valt. Losse accessoires, zoals een extra mandje, tassen, een fietscomputer/-navigatie of extra slot, worden niet altijd vergoed als je een lege plaats aantreft waar je fiets stond. Ook keert de verzekeraar niet altijd de vervangingswaarde uit, dus overleg dat even met je tussenpersoon. Of beter nog, maak de terugvindkans groter.

80% van de gestolen e-bikes met track & trace systeem wordt teruggevonden

Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.)

Slimme technologie is niet meer alleen iets voor auto’s. Zo worden steeds meer e-bikes uitgerust met een track & tracechip en gps-verbinding. En dat is zeer effectief: volgens S.A.F.E. wordt 80% van de gestolen fietsen met zo’n systeem teruggevonden. Omdat dieven dat ook weten, is de hoop en verwachting dat zij dergelijke fietsen ‘overslaan’. Overigens zijn er ook onzichtbare systemen, en trackers —veelal met abonnement— die je ná kunt installeren. Het kost zeker wat meer, maar kan je veel ellende besparen. In geval van een serviceproduct gaat er een bewakingsbedrijf achter je fiets aan. Volgens de Fietsersbond geeft de politie jouw aangifte dan bovendien voorrang. 

Praktisch voor je aangifte. Maak je fiets uniek en herkenbaar bijvoorbeeld door het ingraveren van de postcode. Bewaar het bonnetje en noteer de gegevens van je fiets, het framenummer, merk, de kleur en het type goed. En ben je getuige van diefstal? Bel 112. Voor verdere preventietips, zie dit artikel van de Fietsersbond.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie