Wat willen autoverzekeraars liever niet dat je weet?

De helft van de Nederlandse personenauto’s is all-risk verzekerd. Hun eigenaren zijn bovendien het minst gewisseld van maatschappij. Een flink deel daarvan betaalt te veel premie. Hoe zit dat bij jou? Wat steek jij op van een APK van je autoverzekering?

Leeftijd auto bepaalt nut van all-risk dekking
Toen in 1981 de Algemene Periodieke Keuring voor auto’s werd ingevoerd haalde die heel wat wrakken van de weg. Daardoor daalde de gemiddelde leeftijd van het autopark. Inmiddels zijn auto’s technisch zoveel beter dat ze juist langer meegaan. De gemiddelde leeftijd van alle 8.787.283 personenauto’s is nu 11 jaar*. Dat de helft hiervan rondrijdt met een all-risk verzekering is opmerkelijk. Want als een auto gemiddeld 6 jaar oud is, is de premie voor een all-risk dekking meestal hoger dan de vergoeding die je krijgt als je schade rijdt. 

Heb jij dus een auto van 6 jaar of ouder, overleg dan met je adviseur hoe je verzekert wilt zijn.

Adviseur helpt meer dan 30% van alle autobezitters 
Recent onderzoek onder autobezitters leert dat bijna tweederde zijn autoverzekering rechtstreeks afsloot bij een verzekeraar. Eén derde zit daar al meer dan 10 jaar*. Natuurlijk kun je als klant niet verwachten dat zij je adviseren je polis eens te vergelijken. Een tussenpersoon of verzekeringsadviseur heeft die vrijheid wel. Volgens onderzoeker dr Fred de Jong kiest 31% van de autobezitters via zo’n persoonlijk advies zijn verzekering. Van alle ondervraagden wil  bovendien 80% verschillende aanbieders vergelijken.

Wat vinden autobezitters het belangrijkst?
Lang niet iedereen vindt ‘de laagste premie’ het belangrijkst. Je betaalt wel minder als je kiest voor een hoger eigen risico, of als je de maatschappij laat bepalen waar je auto wordt gerepareerd bij schade. Maar andere opties scoren hoger, met als top-5: de inzittenden verzekering, dekking bij ruitschade, diefstal van de auto of schade door vandalisme. Plus de telefonische bereikbaarheid van de verzekeraar. Loopt je verzekering via een tussenpersoon, dan regelt die natuurlijk de afhandeling van je schade. Wat vind jij belangrijk?

Algemene Periodieke Keuring voor je verzekeringen
Er is een flinke concurrentie op het gebied van autoverzekeringen. Gunstig voor de premies, maar let op met de voorwaarden. Wisselen van maatschappij (of polis) kan je dus een aardige besparing opleveren. En als je het handig speelt tegelijk een dekking die beter bij je past. Vraag daarom direct bij je verzekeringsadviseur om een "APK" van je polis.

*) bronnen -  aantal auto’s: RAI, dec’19 | gem. leeftijd : CBS jan’19 | overige: dr. Fred de Jong en Dynata nov.’19

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie