Wat is er (niet) verzekerd als je in huis gaat klussen?

Nederland sloeg in 2020 massaal aan het verbouwen en klussen. Leuk als dat lukt, maar wat als er iets misloopt... Welke schade dekt je verzekering eigenlijk? En als de klus geklaard is, ben je dan nog steeds voldoende verzekerd?

Klussen kent risico’s
In september vorig jaar meldden Gamma en Karwei al een omzetgroei van 20%. En tot de ‘echte’ lockdown van midden december bleef het druk en werden de openingstijden verruimd. Dat gaf bezoekers letterlijk meer ruimte. Daarna bleef bestellen-en-afhalen (of bezorgen) mogelijk. Tot en met een klusjesman die je helpt.

Nu we meer thuis zitten, storen we ons kennelijk aan dat oude behangetje. Of we hebben behoefte aan meer (werk)ruimte. Dan is het tijd voor een opknap-klus of een heuse verbouwing. Besteed je dat officieel uit aan een professional en gaat er iets mis, dan kun je deze aansprakelijk stellen. Zijn bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt dan normaal gesproken de schade. Als je zelf klust, of met behulp van vrienden, ligt dat anders. Aan welke risico’s denken we en wat is er gedekt?

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt geen dekking
Je boort een gat in de muur en het water spuit eruit. Je duwt té hard om die nieuwe vaatwasser op zijn plaats te krijgen en breekt wat af.Je sloopt een muur en die blijkt toch dragend te zijn. Een ding is zeker. Schade die ontstaat door jou of je gezinsleden kun je niet claimen onder je eigen aansprakelijkheidsverzekering. 

Ook als een vriend of kennis je helpt, is er lang niet altijd dekking. Het hangt er vanaf of er in de polisvoorwaarden van zijn AVP (aansprakelijkheidsverzekering particulieren) een ‘vriendendienstclausule’ is opgenomen. Is dat zo, dan kun je je kennis aansprakelijk stellen als hij de schade veroorzaakte. Er geldt dan overigens veelal een maximum dekking van € 12.500. Of soms van € 25.000.

Inboedelverzekering dekt geen schade als direct gevolg van klussen
Eenvoudig gezegd behoren tot je inboedel jouw ‘spullen die je kunt verplaatsen in en om je huis’. En de spullen van je partner, kinderen of andere mensen die in je gezin wonen. Dingen die vastzitten aan je huis, zoals de inbouwapparatuur in je keuken of een gelijmde parketvloer behoren hier niet toe. Die vallen onder de ‘opstal’ (je woonhuis, of bijv garage) - zie hieronder.

Ontstaat er tijdens het doe-het-zelven schade aan je inboedel dan is deze niet verzekerd als deze direct een gevolg is van het klussen. Laat je een luxaflex kapot vallen tijdens het ophangen dan is dit niet gedekt. Ontstaat de schade niet rechtstreeks door het klussen, dan is er meestal wel dekking. Bijvoorbeeld als je de nieuwe luxaflex hebt klaargezet om op te hangen en je deze per ongeluk omstoot als je er langs loopt. Toch neem je beter het zekere voor het onzekere, zeker als het risico op schade groot is.

Zet bij grotere klussen je inboedel op een veilige plek, desnoods in een tijdelijke opslag

Klussen geen onderdeel van ‘extra uitgebreide’ opstalverzekering
De meeste mensen hebben een ‘extra uitgebreide’ opstal- of woonhuisverzekering. Deze biedt dekking tegen schade als gevolg van o.a. diefstal en brand en storm. Schade ontstaan door kluswerkzaamheden valt hier buiten. Heb je een ‘all risk’ polis dan is ook schade door eigen schuld gedekt. In ieder geval voor zover deze onverwacht ontstaat, zoals door 'onhandigheden' - de polisvoorwaarden zijn leiden over wat er is uitgesloten van dekking.

Informeer je verzekeringsadviseur tijdig over ingrijpende klussen
Als je alleen een kamer opknapt heeft dat geen grote invloed op de waarde van je woning. Ga je flink verbouwen - een nieuwe keuken, dakkapel, uitbouw, garage - dan moet er mogelijk wat gewijzigd worden in je opstal- of inboedelverzekering. Het is dan verstandig vóóraf even contact op te nemen met je adviseur. Die kan je vertellen hoe het met de dekkingen zit tijdens de verbouwing. En hij bespreekt ook hoe je je garantie tegen onderverzekering behoudt, als jouw klus met succes geklaard is. Je wilt natuurlijk voorkomen dat in het onverhoopte geval van schade je maar een deel daarvan vergoed krijgt.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie