Wat doen de Corona-kleurcodes met je reisverzekering?

Wel naar de Spaanse costas, niet naar de Turkse rivièra en toch naar Caraïbisch Nederland? Wil je ver weg naar de zon, check dan de kleurcode van je bestemming. En ook hoe deze de dekking bepaalt van je reis- en annuleringsverzekering!

Reizen buiten Europa afgeraden of geannuleerd
Terwijl Mark Rutte op 18 juni voor Nederland verdere versoepelingen aankondigt, werden niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie nog altijd afgeraden. Dat noodzaakte reisorganisator TUI tot het schrappen van vluchten, zonder zicht op een verbetering voor verre bestemmingen. Zelfs de VS kende toen nog code oranje, hoewel de vaccinatiegraad daar hoger is dan in diverse Europese landen.

Oranje Europa kleurt binnenkort meer groen en geel
Medio juni waren alleen de eilanden van Spanje geel en was het vasteland oranje - en dan moet je bij terugkomst in quarantaine. Gelukkig verandert dat voor veel EU landen per 1 juli. Deels door het terugdringen van corona, maar vooral door minder strenge normen. Bij minder dan 50 besmettingen per 100.000 mensen kleurt een land groen. Dat was 25. Of zelfs al bij 75 als bij minder dan 1% positieve tests. Houd dus de bekende kaart in de gaten
En check het reisadvies van de Nederlandse overheid voor jouw bestemming.

De kleurcode en je reis-/ annuleringsverzekering
Verzekeringen bieden dekking tegen 'onvoorziene omstandigheden'. En dus niet of in mindere mate wanneer schade ontstaat waarmee je van te voren al rekening kon houden. Zoals in gebieden met een verhoogd risico. Vroeger ging dat om de politieke situatie en de kans op geweld of terrorisme. Nu is daar corona bijgekomen.

  • Code groenu kunt reizen | Veel plezier! En doe dat gerust met een goede verzekering, zoals altijd.

  • Code geel : let op, er zijn risico's | Reizen is toegestaan en je reisverzekering dekt alle normale zaken. Maar check wel even de (gezondheids)risico's. Bij terugkomst hoef je geen negatieve corona-test te laten zien en niet in quarantaine.

  • Code oranje : alleen noodzakelijke reizen | Vakantiereizen worden afgeraden. Bovendien vergoedt pakweg een derde van de verzekeraars helemaal geen schade en keert de rest niets of maar een deel van schade uit  als die aan corona is gerelateerd. Ga na wat er voor jou geldt. Ga je toch? Bereid je reis en terugreis goed voor, want er kunnen voorwaarden gelden: o.a. een negatief testresultaat en/of quarantaine.

  • Code rood: niet reizen | Je mag het land niet in of uit en kan niet worden gerepatrieerd. Uiteraard heeft dit gevolgen voor je verzekering. Informeer hiernaar.

Als de kleurcode wijzigt
Fijn als de omstandigheden binnenkort in Europa en hopelijk snel ook elders verbeteren. Maar wat als de kleurcode alsnog verschiet terwijl jij lekker van je vakantie geniet? Van groen of geel naar oranje of zelfs naar rood? In dat geval blijven de gebruikelijke risico's gewoon gedekt. En ook als je daar ziek wordt - zelfs door corona - krijg je de extra reis- en verblijfkosten vergoed. Toch is niet alles gedekt...

Minder dekking onder nieuwe annuleringsverzekering
Moet je, of wil je zelf, je vakantie afbreken vanwege een aangepast advies? Dan biedt je annuleringsverzekering veelal geen dekking voor de terugreis en het gedeelte van de vakantie dat je mist. Verder is meestal niet meer mogelijk van te voren annuleren omdat een familielid corona krijgt, jij zelf in quarantaine moet of bij een nieuw reisverbod. Annuleert de reisorganisatie jouw vakantie(vlucht) dan zal die je uiteraard moeten compenseren.

Heb je een doorlopende reisverzekering - met annuleringsdekking - van vóór de corona-pandemie? Dan gelden nog de oude voorwaarden, zonder corona-uitsluitingen. Misschien is het verstandig die nog even aan te houden, vanwege die ruimere dekking. Je verzekeringsexpert kan je dat vertellen.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie