Druk bezig met nieuwe woning, of van plan nog jaren heerlijk in je huidige huis te wonen? Een rechtsbijstandverzekering kan op elk moment van pas komen. Want ook al zoek jij geen problemen op, ze weten jou soms zelf wel te vinden. Hoe haal je je recht en voorkom je een gepeperde rekening? Vier voorbeelden.
Waarom een rechtsbijstandverzekering?
Een conflict over zaken rondom de woning kan zomaar ontstaan. Bijvoorbeeld als je nieuwe buren met hun tuin aan de gang gaan, of als je aannemer zijn afspraken niet nakomt. Kom je er onderling samen uit, dan is wel zo prettig. Lukt dat niet naar je zin? Dan kun je je geschil voorleggen aan een rechter. Alleen, weet jij wat je dan moet doen, wat je rechten zijn? Een advocaat rekent een pittig uurtarief en kan vaak lastig inschatten hoeveel tijd een procedure vergt. Ben je verzekerd voor rechtsbijstand dan is er altijd iemand bij wie je terecht kunt. Die je helpt met verstand van zaken en zonder dat je daarvoor een rekening krijgt.
Vier voorbeelden uit de praktijk
Met wat voor kwesties kun je bij een rechtsbijstandsverzekeraar terecht? Voor huiseigenaren loopt dat breed uiteen. Wonen raakt immers aan een breed scala van rechtsgebieden: burenrecht, bouwrecht, rechten (en plichten) binnen een VvE. Zelfs als huurder heb je baat bij rechtsbijstand rondom woningzaken. We stippen vier voorbeelden aan:
een rechtsbijstandsverzekering 'Wonen' biedt hulp
(uit een praktijk-case)
Hulp vóór er een conflict ontstaat
Het is fijn als je verzekerd bent van deskundige bijstand als je ineens als twee partijen tegenover elkaar staat om je recht te halen. Je kunt overigens ook al advies inwinnen over je rechten en plichten vóór het zover is. Houd je er rekening mee dat er iets mis loopt, overleg dan gerust de eventuele aanpak van die zaak. Je eigen rechtsbijstandsverzekering levert je dus zowel nuttige informatie op voor-het-geval-dat als daadwerkelijke hulp wanneer het echt nodig is.
Meer weten?
Behalve met betrekking tot wonen kun je je ook van rechtsbijstand verzekeren voor andere zaken: als consument over aankopen en abonnementen, rondom je werk en inkomen, of je vermogen en de belastingaangifte. Maar ook met betrekking tot conflicten in het verkeer, binnen de familie en bij medische kwesties. Met wat voor jou verstandig is, helpen we je graag.
Bron: Nationale Hypotheekbond