Verzekerd bij te zware belading van camper of caravan?

Toen ver reizen tijdens 'corona' onmogelijk of risicovol was nam het camperbezit in ons land spectaculair toe. In je eigen bubble kun je tenslotte veilig gaan en staan waar je wilt. Inmiddels bezit ruim een op de tien huishoudens een camper of caravan. Onbeperkt inpakken en wegwezen maar weer? Let beter even op het gewicht vanwege de verzekering.

Wie de horrorrijen op Schiphol aanschouwt is mogelijk maar wat blij dat straks de camper (of caravan) weer voor de deur staat. Met dat tijdelijke huis-op-wielen kan bovendien aardig wat mee. Fietsen achterop, schotelantenne op het dak, flatscreen mee, plus barbecue, campingtafel en -stoelen, boeken, spelletjes, kleding, surfplank of sup… Ga zo maar door. En vast ook wat potten pindakaas en ander 'bekends'.

Maximum massa
Campers (en caravans) bieden vaak ruimte genoeg, maar al die spullen zorgen wel voor extra kilo's. En voor campers geldt er — net als voor personenauto's — een 'toegestane maximum massa'. Dit begrip staat voor wat het voertuig maximaal mag wegen. Daarbij gaat het om de optelsom van: (1) de camper zelf, (2) de bagage én (3) het gewicht van alle inzittenden. Bij een caravan telt bovendien de trekkende personenauto mee.

Wat de maximum massa is, hangt af van het rijbewijs van de bestuurder. Met categorie B mag je rijden met een voertuig (inclusief aanhanger) met een toegestane maximum massa tot 3.500 kg. Heb of huur je een camper die geschikt is voor een B-rijbewijs maar belaad je die tot meer dan drieënhalve ton, dan zul je minimaal over een C(1)-rijbewijs moeten beschikken. En zelfs dan zijn er grenzen. Een camper is immers niet gebouwd — en niet goedgekeurd! — om te rijden met meer dan de toegestane maximum massa.

Beter even wegen?
De wettelijk toegestane maximale gewichten staan vermeld op het kentekenbewijs van de camper, caravan en je auto. Dit vermeldt ook het eigen gewicht, ofwel de ‘massa rijklaar’: onbeladen, inclusief vloeistoffen. Alleen klopt dit getal vaak niet, omdat dit de basis-uitvoering van je camper of caravan betreft. Extra’s die jij of een vorige eigenaar toevoegden kunnen het werkelijke rijklare gewicht zo maar tot 100 kg verhogen. Op naar de weegbrug dus. Je vindt die bij alle RDW servicepunten en diverse gemeentelijke afvalstations.

Of check het lijstje van Campercontact

Verkeersveiligheid
Het is natuurlijk niet raar, zo'n maximum gewicht. Bij het ontwerp en de bouw van voertuigen bestemd voor de openbare weg houdt de fabrikant daar rekening mee. Dat heeft alles te maken met de veiligheidseisen die er gelden. In ons land keurt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) campers op veiligheid voor de inzittenden en het overige verkeer. Wordt het maximum gewicht overschreden, dan heeft dat invloed op het rijgedrag. Denk aan langzamer optrekken of een lagere snelheid berg-op, een langere remweg, en een slechtere handling in bochten. Maar ook aan snellere bandenslijtage of een klapband.

Een auto-caravan-combinatie is overigens stabieler als de auto zwaarder is dan de caravan. De ANWB adviseert daarbij de 75%-regel: belaad de caravan tot maximaal 75% van het gewicht van de beladen auto (=gewicht auto + 300 à 325 kg voor twee volwassenen, twee kinderen en bagage).

En de verzekering?
Onbezorgd op vakantie gaan begint eigenlijk altijd met de juiste verzekering. Ook als je er met een camper of caravan op uit trekt. Je verzekeringsexpert kan je daarover prima adviseren. Verder is het dus verstandig je gewicht te controleren — voor je eigen veiligheid, maar ook vanwege de boetes die je bij controle krijgt. Die lopen nogal uiteen per land en mate van overschrijding. In Duitsland varieert dat van een tientje tot € 235,-. Maar in Spanje en Oostenrijk kan dat oplopen tot (bijna) € 5.000,-. Je bent gewaarschuwd!

Raak je toch betrokken bij een verkeersongeval met jouw te zwaar beladen voertuig, of -combinatie? Je verzekeraar zal de kosten die hij aan de benadeelde uitkeert niet zomaar op jou verhalen. Dat kan alleen als hij aantoont dat er sprake was van 'bewust roekeloos rijgedrag'. En zelfs dan moet worden bepaald of dat gedrag de oorzaak van de schade was en dat dit gedrag verwijtbaar genoeg is. Kortom, er moet sprake zijn van een duidelijke oorzaak-gevolg relatie tussen de te zware belading en het ontstaan van de schade. Maar áls dat causale verband kan worden aangetoond, dan ben je niet verzekerd en kan de verzekeraar wat hij aan de benadeelde vergoedde, wel degelijk van jou vorderen.

Tips die gewicht besparen

  • Neem alleen proviand mee voor onderweg en koop de rest ter plaatse
  • Ga met een lege watertank op vakantie en vul hem op je bestemming
  • Neem een e-reader mee in plaats van een stapel boeken
  • Beperk je vakantiegarderobe; veel campings hebben een wasserette
  • Microvezel handdoeken zijn lichter en drogen sneller dan dikke badlakens
  • Plastic of bamboe glazen of servies wegen minder dan porselein en glas.

Bron: de Nationale Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie