Verlengen certificaat auto-alarm belangrijk voor de verzekering

Heb je een dure of zeldzame auto? Je verzekeraar kan dan eisen stellen aan je alarmsysteem, zoals een geldig SCM certificaat. Dit verloopt echter na drie jaar en om goed verzekerd te blijven, is er jaarlijks een herkeuring nodig. Waar je alarm aan moet voldoen verschilt per auto, of bedrijfswagen — bij keyless entry gelden er sinds 2021 extra eisen.

Auto’s met een gecertificeerd beveiligings­systeem worden 74% minder vaak gestolen en 62% vaker teruggevonden dan auto’s zonder beveiligingssysteem. Logisch dus dat verzekeraars steeds vaker als eis stellen dat een dure (bedrijfs)auto deugdelijk is beveiligd tegen diefstal. Welke beveiliging nodig is, hangt vooral af van de leeftijd, de cataloguswaarde en de diefstal­gevoeligheid van het voertuig. Jonge auto’s met een hoge cataloguswaarde staan het hoogst op het verlanglijstje van criminelen. De beveiligings­voorwaarden voor die auto’s zijn strenger. De vijf klassen van beveiliging vind je in het kader onderaan dit artikel.

Risicoklasse
In welke risicoklasse jouw voertuig valt, kun je opzoeken met behulp van je kenteken. Dit is mogelijk voor modellen tot tien jaar oud. Je vindt er ook de geschatte vervangingswaarde van jouw model en hoe vaak dit type het afgelopen jaar is gestolen.

Doe de autodiefstalcheck.nl

Vooral aan nieuwe en dure auto’s worden aangescherpte SCM veiligheidseisen gesteld

Kiwa SCM

SCM of ander certificaat
Wanneer het in je auto ingebouwde alarm is goedgekeurd door de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging, krijg je een SCM-certificaat. Dit blijft drie jaar geldig. Daarna moet je het certificaat elk jaar verlengen met een inspectie en eventueel onderhoud aan je alarmsysteem. Dat is belangrijk, want zonder geldig certificaat kom je bij diefstal niet in aanmerking voor een (volledige) schadevergoeding.

Is je alarm ingebouwd door een Kiwa SCM station dan krijg je via e-mail automatisch bericht, zes weken voor het certificaat verloopt. Verzuim je de (her)keuring te laten uitvoeren, dan verloopt dit en krijg je daarvan nogmaals bericht. Dat voorkomt vervelende verrassingen. Zelf alvast checken hoe lang je certificaat nog loopt, kan via de kentekencheck van Kiwa SCMBouwde een andere organisatie je alarm in, dan zul je even bij hen moeten informeren.

Auto weg zonder inbraak
Gaat je autoportier open zonder sleutel of met een contactloze sleutel? Dan is je voertuig voor slimme autodieven mogelijk een makkelijke prooi. Vooral als jouw smart key in de buurt is: de dief pikt het signaal daarvan op van achter de voordeur, en stuurt dat door naar zijn handlanger bij jouw auto. De deur gaat open en de auto kan ook zó worden gestart. Extra vervelend is dat je verzekeraar moeilijk kan doen als er geen sprake is van braaksporen. Vooral bij modellen van voor 2017 gaat deze relay attack kennelijk erg gemakkelijk. Inmiddels leveren verschillende fabrikanten contactloze autosleutels die niet voortdurend een signaal afgeven. Deze gaan na enkele minuten zonder beweging in een slaapstand.

Extra eisen bij keyless entry
Sinds 1 januari 2021 moeten alle auto's met keyless entry en/of een andere vorm van starten-zonder-sleutel voldoen aan de voorwaarden van het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. Voor sommige modellen zijn er extra maatregelen nodig. Of die ook voor jouw voertuig gelden vind je in dit overzicht van Kiwa SCM

Risico zonder geldig certificaat
Zonder geldig SCM-certificaat rijd je nog wel verzekerd rond, maar kunnen er problemen ontstaan bij de afwikkeling van schade als gevolg van diefstal. De verzekeringsmaatschappij heeft dan het recht de schade niet uit te keren, of om het extra risico op te vangen door een aanpassing van de premie, het eigen risico of de dekking.

Wat kun je nog meer zelf doen?
Soms biedt het bewaren van je contactloze sleutel in een ijzeren hoesje of blikje bescherming. Bewaar die dan alsnog liefst op minstens zes meter afstand van de voordeur. Andere zaken die je kunt regelen of doen:

  • Laat je kenteken in de autoruiten graveren
  • Verlijm je kentekenplaat of nagel deze vast
  • Parkeer je auto met de wielen naar de stoep
  • Draai het stuur in het stuurslot voor je uitstapt
  • Parkeer in een garage of op een goed verlichte plek
  • Laat geen laptop of andere dure spullen achter

Vijf klassen van beveiliging

Beveiligingssystemen zijn ingedeeld in 5 klassen.

1⏵ Met een startonderbreker kan de auto niet worden gestart zonder autosleutel, transponder of handzender. Het systeem wordt in de meeste voertuigen af-fabriek standaard ingebouwd.

2⏵ Bij inbraakdetectie met alarmering gaat er een alarm af als de autoportieren, kofferbakklep of motorkap worden geforceerd. Ook gaan dan de autolampen flikkeren.

3⏵ Is er sprake van hellingshoekdetectie dan gaat er een hoorbaar en zichtbaar alarm af zodra de horizontale positie van de auto verandert door opkrikken, wegslepen of optakelen.

4⏵ Met een beperkt voertuigvolgsysteem kan er een GPS-volgsysteem worden geactiveerd zodra een auto als vermist wordt opgegeven. De politie kan dan nagaan waar de auto zich bevindt.

5⏵ Bij een uitgebreid voertuigvolgsysteem schakelt het GPS-volgsysteem automatisch in zodra het autoalarm afgaat. De diefstal hoeft dus niet eerst ontdekt te worden.

Klassen 3, 4 en 5 gelden voor voertuigen met een gemiddeld of hoog risico op diefstal en een catalogusprijs van respectievelijk € 50.000, € 75.000 en € 100.000. Je verzekeringsexpert geeft je graag een nadere toelichting.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie