vaker veiligheidskeurmerk bij bestaande bouw bespaart premie

Vaker veiligheidskeurmerk bij bestaande bouw, bespaart premie

Steeds meer huishoudens beveiligen van hun huis tegen inbraak. Dat zorgt niet alleen voor een veiliger gevoel, het kan ook leiden tot een lagere premie voor je inboedelverzekering. Afhankelijk van de beveiligingsmaatregelen die je neemt, kan dat oplopen tot wel 15% korting. Hoe werkt dat precies en wat moet je daarvoor doen?

Als je huis voldoet aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of als je elektronische beveiliging hebt die aan de Borg-norm voldoet, dan kom je bij veel inboedel­verzekeraars in aanmerking voor korting. Deze kan variëren van 5% tot 15%, wat betekent dat je jaarlijks een mooi bedrag kunt besparen.

Preventiekorting

De manier waarop verzekeraars kortingen verstrekken voor inbraak­preventie is de laatste jaren flink veranderd. Waar eerder het bezit van een PKVW of BORG-certificaat volstond, zien we nu dat verzekeraars ook andere vormen van preventie­korting aanbieden:

  • Sommige verzekeraars vervangen traditionele preventie­kortingen door kortingen voor het gebruik van slimme beveiligings­apparatuur, zoals binnencamera's en bewegingssensoren
  • Andere geven korting als je alarmsysteem is verbonden met een meldkamer, waardoor sneller actie kan worden ondernomen bij een inbraakpoging

Politiekeurmerk

Om het Politiekeurmerk Veilig Wonen te krijgen, moet je hang- en sluitwerk aan strenge eisen voldoen. Deze producten zijn online te vinden en door specifieke keurings­nstanties getest. Het keurmerk geeft aan dat je huis goed beveiligd is, wat inbrekers afschrikt en de tijd die ze nodig hebben om binnen te komen, verlengt. De producten zijn getest met 'inbrekersgeweld' en krijgen sterren toegekend. Hoe meer dat er zijn, hoe langer een inbreker nodig heeft om binnen te komen.

Vaker in bestaande woningen

In 2023 hebben de erkende PKVW-bedrijven ruim 1.000 certificaten meer uitgegeven in de bestaande bouw dan in 2021 en 2022. Inclusief toepassing in nieuwbouw gaat het jaarlijks om zo’n zevenduizend extra certificaten. Benieuwd of jouw hang- en sluitwerk al voldoet aan de PKVW-eisen?

Check de online productlijst

Doe-het-zelf beveiliging

Ben je niet per se geïnteresseerd in een premiekorting maar wil je wel je huis beveiligen? Voor een relatief klein bedrag kun je bij de bouwmarkt een basisalarm­systeem kopen. Ook de installatie van gecertificeerd hang- en sluitwerk en andere preventie­maatregelen kun je zelf doen. Voor de officiële erkenning (en premiekorting) is dan wel alsnog een inspectie door een erkend bedrijf nodig.

Inbrekers kun je ook met andere maatregelen proberen tegen te houden. Denk aan goede buitenverlichting bij de voor- en achterdeur. Of aan slimme schakelaars waarmee je binnenverlichting kunt bedienen als je (langer) niet thuis bent. Een bewoonde indruk schrikt af. En natuurlijk moet je ramen en (garage)deuren goed afsluiten, ook als je maar even weg bent. Ben je benieuwd hoeveel jij weet van inbraakpreventie? Doe in 10 snelle stappen de Inbraackchecker.

Deurbel-camera voorkomt geen inbraken

In Nederland is het aantal deurbel-camera’s aanzienlijk gestegen: tot 1,2 miljoen in 2023. De politie veronderstelt dat hiervan een afschrikwekkend effect uitgaat, maar dat blijkt niet echt het geval. Hoogleraar Digital Surveillance Marc Schuilenburg merkt in de Volkskrant op: “Hoewel de meeste mensen een camera aan hun huis hangen om veiligheids­redenen, voorkomt het bezit van zo’n camera woning­inbraken niet”. Wel zorgen inbrekers dat ze zich sneller uit de voeten maken bij woningen die onder camera­toezicht staan. Goed hang- en sluitmateriaal is effectiever en kent ook minder privacy­problemen.

Alarmsysteem verplicht?

Gemiddeld is de inboedel van Nederlandse huishoudens zo’n € 45.000 waard. Wie bijvoorbeeld veel kostbare sieraden of kunst bezit, komt daar al snel boven. Verzekeraars willen zulke bezittingen veelal alleen verzekeren als je je woning extra goed beschermt. Bijvoorbeeld met een inbraakalarm. Belangrijk daarbij is wel dat je dat alarm op de juiste manier gebruikt. Anders komt de uitkering in gevaar als inbrekers toch hun slag slaan.

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Is je alarminstallatie aangelegd door een BORG gecertificeerd bedrijf dan kan dat recht geven op premiekorting. Het keurmerk wordt uitgegeven door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Via hen kun je zowel voor alarmen als hang- en sluitwerk online een installateur kiezen.

Ga je aan de slag met inbraak­preventie, of is daar al sprake van? Je verzekerings­adviseur kan je helpen je mogelijke besparing in kaart te brengen. Het woont natuurlijk wel zo prettig in een veilig huis met een goed dekkende, voordelige inboedel­verzekering.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie