Vaker diefstal duur tuingereedschap

Nu de lente is begonnen, vraagt de tuin om wat aandacht. Het dorre blad eruit, takken, struiken en kanten snoeien, en al snel is het gazon aan de beurt. Steeds vaker gebeurt dat met kostbare apparatuur. En steeds vaker helaas ook pikken dieven die brutaalweg mee. Wat kun je daar tegen doen?

Hoewel precieze cijfers ontbreken, vormt ‘tuindiefstal’ de laatste jaren een flinke schadepost. Vooral particulieren in het buitengebied zijn vaak slachtoffer. Juist tijdens onderhoudswerkzaamheden overdag slaan dieven hun slag, als je even niet oplet. Een onbeheerde motorzaag, heggenschaar of bladblazer is zo meegenomen, meldt de werkgroep Crimi van het Verbond van Verzekeraars. Maar ook zitmaaiers worden regelmatig ontvreemd en blijken niet meer in de schuur te staan als de lentezon door de wolken priemt.

Kans op diefstal verkleinen
Risicodeskundige en lid van de werkgroep Hans Sillen stelt dat niet alleen hoveniers, maar ook consumenten vaker duurdere tuinspullen gebruiken. Voor een kettingzaag van Stihl of Makita betaal je al snel honderden tot boven de duizend euro. Een robotmaaier, die onbeheerd een groot gazon bijhoudt, kent een prijskaartje van meer dan tweeduizend euro. Bij een zitmaaier kan dat oplopen tot een veelvoud daarvan. Sillen wijst op preventieve maatregelen.

Het visueel markeren van gereedschappen kan dieven op andere gedachten brengen

Tuingereedschap leg je na je klus zo mogelijk vast aan een hardstalen slot of ketting, bij voorkeur van gecertificeerd materiaal, zoals ART-3. De contactsleutel haal je uit de zitmaaier en bewaar je in huis. Dat is des te belangrijker als je spullen opbergt in een minimaal afgesloten houten schuurtje. Dat beter barricaderen helpt natuurlijk ook, en of zorgen voor nachtverlichting, want daar houdt het inbrekersgilde niet van. Grotere apparatuur kun je voorzien van een GPS-tracker — voor een paar tientjes te vinden op internet in verschillende kwaliteiten.

Kenmerken
Gelegenheidsdieven slaan liefst snel hun slag, zonder gedoe. Het visueel markeren van gereedschappen kan hen afschrikken. Bijvoorbeeld door je naam en/of telefoonnummer in een handvat te krassen — of smelten met een soldeerbout. Dat maakt het voor dieven lastiger spullen door te verkopen, of doet hen direct al afzien van hun snode plannetje.

Voldoende verzekerd?
Spullen die in je tuin horen worden bij diefstal uit de tuin (of beschadiging) vergoed door je inboedelverzekering. Tuingereedschap valt hieronder, net als tuinmeubelen, verlichting, beelden, en kleren aan de waslijn. Wel geldt als eis dat je geen losse spullen onbewaakt achterlaat: die moet je, zeker ‘s nachts, weer binnen opbergen. Verder is er geen dekking bij schade door opzet, grove nalatigheid, een natuurlijke oorzaak of achterstallig onderhoud. En ook een fiets in de buitenlucht valt niet onder je inboedelverzekering, zelfs niet als die keurig op slot staat in je eigen tuin.

De dekking voor tuinspullen is overigens niet onbeperkt en er zijn verschillen tussen wat verzekeraars vergoeden. Omdat het bij tuingereedschap al snel om veel geld gaat — net als bij een dure barbecue, buitenkeuken of luxe loungeset — doe je er goed aan je inboedelpolis hier eens op na te slaan. Of bespreek je risico’s en dekking binnenkort eens met je verzekeringsexpert, nu het buitenleven weer lokt. Dat kan een teleurstelling voorkomen en levert je misschien ook nog wat pakketvoordeel op.

Extra aandacht voor accugereedschap

Ten opzichte van benzine-aangedreven apparatuur werkt elektrisch gereedschap stiller, en gezonder voor mens en milieu. Ook in de tuin winnen accu-varianten snel terrein. Dat brengt wel nieuwe risico’s met zich mee, zoals brandgevaar bij (defecte) accu’s. Let op wanneer een accu snel ontlaadt of geheel niet meer werkt. Berg deze dan brandveilig op en geef hem af bij de milieustraat.

Gebruik je de apparatuur een seizoen niet, houd de accu’s dan halfvol geladen: helemaal leeglopen kan tot een defect leiden, helemaal vol tot brandgevaar. Accu’s kunnen bovendien slecht tegen vrieskou.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie