vakantiegeld binnen? oppassen voor online nepshops

Vakantiegeld binnen? Pas op voor online nep-shops

In 2022 werden consumenten online voor bijna 5 miljoen euro opgelicht. Cybercriminelen gaan geraffineerd te werk, dus let op bij webshops en op social media. Juist nu je vakantiegeld in je zak brandt. En onthoud: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Check reviews en betaal achteraf, of verzekerd!

Met de zomer in de bol kunnen velen niet wachten met het uitgeven van hun vakantiegeld. Dit is typisch het moment waarop er ook weer veel online wordt geadverteerd. Sommige van deze aanbiedingen komen van nepshops. Reden voor de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om Nederlanders nog eens extra te waarschuwen voor aankopen, bijvoorbeeld via social media.

Webshop of nepshop?

Consumenten kopen steeds meer en steeds vaker online. Ook via social media proberen verkopers consumenten nu te verleiden tot impulsaankopen. Bij het kopen via social media is het vaak onduidelijk wie de aanbieder van het product is en onder welke voorwaarden je het koopt. Soms gaat het om een nepshop en ontvang je het bestelde product helemaal niet. Daar kom je pas achter als de pagina waarop je het product kocht is verdwenen. En dan is het onmogelijk de aanbieder aan te spreken.

Is de website weg dan wordt het onmogelijk de aanbieder aan te spreken

ConsuWwijzer — Autoriteit Consument en Markt

Teleurstelling duurder aankoop

Je verwacht dat het wel goed zit als je online iets koopt, maar de realiteit is soms anders. Dan ontvang je iets totaal anders dan je had verwacht. Of helemaal niets. Dan denk je gratis een eenmalig proefpakket te bestellen en zit je ineens vast aan een abonnement. Voor je het weet valt de ene na de volgende incassobrief op de mat. En dan lopen de kosten hard op. Weg vakantiegevoel.

Wat kan er misgaan?

Vorig jaar vóór Black Friday ontwikkelde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een voorlichtingscampagne met daarin een filmpje over een Nepshop. Dit toont tien online miskopen waarover consumenten hun ervaringen delen. Zo kocht Marije online een sportpakje: “En toen bleek ik ineens een abonnement te hebben afgesloten.” In de video zie je nog negen andere online miskopen.

Bekijk de video van de Nepshop

Veilig online winkelen

De ACM geeft via de website ConsuWijzer informatie over online winkelen. De vier belangrijkste aanbevelingen van hun checklist veilig online winkelen zijn (klik open voor meer details):

Betaal achteraf of verzekerd

Check op welke manieren je kunt betalen. Ken je het bedrijf niet goed? Wees dan extra voorzichtig. Kies voor achteraf of verzekerd betalen. Een voorbeeld van verzekerd betalen is betaling via creditcard. Maar er zijn ook andere betaaldiensten die dit aanbieden. Bij verzekerd betalen kun je achteraf meestal je geld terugkrijgen als er een probleem is. Meer tips over hoe je het beste kunt betalen

Check reviews

Google de naam van het bedrijf samen met het woord 'klacht' of 'review'. Let op: een bedrijf kan de reviews ook zelf schrijven. Bekijk meerdere reviews en meerdere review-sites. Kijk hoeveel reviews er zijn. Hoe meer reviews, hoe betrouwbaarder de gemiddelde score. Een positieve score is niet betrouwbaar als er maar weinig reviews bij staan. Meer tips voor checken reviews

Controleer de contact-info

Kijk of het telefoonnummer, e-mailadres en fysieke adres op de website staan. Gebruik deze contactinformatie om te kijken of het bedrijf reageert op een telefoontje, e-mail of chatbericht. En gebruik een routeplanner om te kijken of het fysieke adres echt bestaat. Bewaar de contactgegevens. Dan kun je deze terugvinden als er iets mis is met je bestelling. Bestel je iets via social media? Maak ook een screenshot van de advertentie en de pagina van de verkoper. 

Check de KvK en politie

Controleer of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Een bedrijf moet zijn KvK-nummer op zijn bedrijfspagina vermelden. Zoek in het handelsregister op het KvK-nummer of de bedrijfsnaam. Kun je het bedrijf daar niet vinden? Dit kan een teken zijn dat het om een onbetrouwbare webshop gaat. Kijk ook op de website van de politie of er aangifte tegen het bedrijf is gedaan. Je kunt daar zoeken op url, rekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer.

Ook de Consumentenbond waarschuwt voor de trucs van nep-webshops en hoe je betrouwbare webshops kunt vinden. Als je weet waar je op moet letten, kun je voorkomen dat er iets misgaat met de aankoop. Een van de tips: klik nooit óp het logo van Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk, maar bezoek hun websites.

Bekijk de 10 tips van de Consumentenbond

Vertrouw je een aanbieder niet? Via veiliginternetten.nl kun je het webadres controleren — de URL in de browserbalk. Veel foute websites vallen door de mand bij deze check. Blijkt uit de check dat de site (mogelijk) betrouwbaar is, dan is een handmatige check nog steeds zinvol. Sommige websites krijgen onterecht groen licht. Controleren kun je hier: check.veiliginternetten.nl 

Heb je zelf slechte ervaringen, dan kun je die melden bij ConsuWijzer, het consumentenloket van de ACM. ConsuWijzer geeft ook advies over welke vervolgstappen je kunt zetten, inclusief diverse voorbeeldbrieven

Nieuwe regels maken online platforms veiliger

Sinds kort gelden er binnen de EU nieuwe regels om online platforms veiliger te maken, waaronder de Digital Services Act. Deze regels richten zich op problemen zoals nepadvertenties, onveilige producten en nepnieuws. Consumenten hebben een belangrijke rol gekregen bij het melden van illegale content en producten en moeten dit kunnen melden via een gebruiksvriendelijke meldknop. Het platform moet daarop ‘binnen redelijke termijn’ reageren.

Alle besluiten hierover worden aan het publiek kenbaar gemaakt in een centrale database. Op dit moment zijn er meer dan 17 miljoen meldingen verwerkt, het leeuwendeel over Google Shopping, met TikTok en Amazon op nummers 2 en 3. Zie het Dabase/Dashboard op transparency.dsa.ec.europa.eu

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie