Donderdag 2 november raast storm Ciarán vanuit het zuiden ons land binnen. Het KNMI waarschuwt met code Geel voor windstoten tot 110km/u. Ciarán is sinds september al de derde storm-van-naam en er volgen er meer. Hoe bescherm je wat waardevol is?
Opgestoken boven de Atlantische Oceaan woedt Ciarián nu boven Groot-Brittanië en Frankrijk. In de loop van morgenochtend veroorzaakt hij bij ons veel wind. Windstoten vanuit zuidelijke richting kunnen in de kustgebieden oplopen tot 90-100 km/uur. In het Waddengebied en rondom het IJsselmeer zijn in de middag en avond zeer zware windstoten van 100-110 km/uur mogelijk.
Voor donderdag 2 november waarschuwt het KNMI daarom voor delen van ons land met code Oranje. In de loop van donderdagavond beperken de zware windstoten zich tot de kustgebieden. 's Nachts neemt de wind verder af. Wel zit achter Ciarán (spreek uit: Kieran) alweer een nieuw stormachtig gebied. "We zitten in een heel onstuimige periode van de herfst, na de natste oktobermaand ooit gemeten." aldus Marc de Jong van Buienradar.
Marc de Jong, Buienradar
Helaas veroorzaakt noodweer vaak veel schade. Met windkracht 9 of meer en forse windvlagen zijn huizen, tuinen en auto’s regelmatig de dupe. Misschien nog net op tijd vóór Ciarán of anders voor een volgende storm, vind je hieronder wat praktische tips waarmee je schade kunt voorkomen.
Gaat het toch mis, dan helpt je verzekeringsexpert je natuurlijk uit de brand — of in dit geval uit de regen en de drup. Let op: niet elke polis dekt alle schades. Wil je daarover duidelijkheid, neem dan even contact op.
Elk jaar start op 1 september een nieuw stormseizoen. Dan worden ook de namen bekend gemaakt van toekomstige stormen. Ciarán, met een C, is dus al nummer drie in twee maanden tijd. Van een storm is sprake vanaf windkracht 9, door het KNMI aangeduid met ‘code Geel’. Bij zwaardere windstoten schalen zij op via oranje naar rood.
Actuele waarschuwingen hoor je via de radio en kun je nalezen bij het KNMI (kies je provincie onder het kaartje). Wat je het beste doet bij de verschillende kleurcodes kun je, in nog meer detail dan hierboven, nalezen onder de rubriek windstoten.
Bron: Nationale Hypotheekbond