Let op! Reis- en annuleringsverzekeringen aangepast op corona-risico’s

Op 15 juni zwaaide Minister Stef Blok op Schiphol de eerste vakantievluchten uit. Met mondkapjes in de handbagage en zonnebrand in de koffer vliegen steeds meer toeristen naar hun droombestemming. Wat doe jij en welke corona-risico’s zijn eigenlijk gedekt? 

Hoe kom en verblijf je veilig op je bestemming?
Met 1,5m afstand als het nieuwe normaal bleef de bezetting bij de Nederlandse Spoorwegen beperkt tot 40% voor ‘noodzakelijk’ vervoer. Touringcars mochten er nog helemaal niet op uit. Opmerkelijk dus dat vliegen naar de zon weer wel is toegestaan. Dicht op elkaar, met mondkapjes. Behalve dat je in het vliegtuig geen afstand kunt houden, is de vraag hoe je dat lukt op je plaats van bestemming. Het laatste wat we ‘samen’ willen is een tweede Covid-19 golf importeren. Gelukkig is de kans hierop al een stuk kleiner, reden waarom het reisadvies voor steeds meer landen van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel ging. De overheid informeert je over de laatste stand van zaken en verstrekt reisadvies per land.

Veilig reizen naar je verre bestemming begint al in Nederland. Volg daartoe de tips voor je vlucht via Schiphol en check hun algemene Corona-update voor de laatste informatie

Wat zijn de risico’s van een buitenlandse reis?
In deze tijden van Corona zijn er extra risico's. Behalve dat te maken kan krijgen met beperkingen op je plaats van bestemming, is er kans dat een land alsnog ‘op slot’ gaat. Vóór je vertrekt, of als je er al bent. Premier Rutte gaf al aan dat hij niet nog eens landgenoten gaat repatriëren. Verder bestaat het risico dat je je zelf nog thuis of daar ter plekke besmet raken, of kan een familielid in Nederland ziek worden terwijl jij op reis bent. En boek je nu en vlieg je later, dan is er een kans dat de luchtvaartmaatschappij failliet gaat.

Wat dekt de reis- en annuleringsverzekering niet meer?
Verzekeringen geven dekking tegen ‘onvoorziene’ omstandigheden, ofwel pech en zaken waar je geen rekening mee kon houden. Dat is de uitbraak van Corona nu niet meer. Daarom hebben de meeste verzekeraars hun annuleringsverzekering aangepast. Een paar voorbeelden:

Annuleren is niet meer gedekt:

    • wanneer een familielid Covid-19 krijgt
    • wanneer je zelf in quarantaine moet
    • vanwege een (nieuw) inreisverbod*
    • omdat je je tijdelijke baan verliest (soms)

Annuleren is vaak nog wel gedekt:

    • als je zelf Covid-19 hebt en dat overlapt met je reisperiode
    • als je ontslagen wordt uit een vaste baan

Ben je al vrolijk vertrokken, maar ervaar je Corona-tegenspoed op je vakantiebestemming? Dan is het daarvoor geldende reisadvies leidend. Beland je met Covid-19 in het ziekenhuis en heb je medische kosten meeverzekerd, dan krijg je deze vergoed bij een positief reisadvies. Op het moment van boeken én vertrek. Was dit negatief, bijvoorbeeld voor Azië, dan loop je grote kans dat deze kosten niet gedekt zijn. Of alleen wel die medische kosten, maar niet de kosten van het repatriëren. Dat verschilt per verzekeraar. 

Voordeel van bestaande doorlopende verzekeringen
De aangepaste Corona-voorwaarden gelden voor nieuwe verzekeringen. Had je al een doorlopende reisverzekering - met annuleringsdekking - dan gelden je oude voorwaarden nog.

Ons advies? Check welke schade precies is gedekt binnen je doorlopende of kortlopende reis- en/of annuleringsverzekering. En houd het reisadvies in de gaten. Geldt op het moment van boeken (maar mogelijk ook van vertrek!) code rood of oranje vanwege het coronavirus, dan krijg je de schade die daarmee te maken heeft vaak niet vergoed. En wil je om die reden annuleren, dan zijn de kosten daarvan mogelijk ook niet gedekt.

Of houd het dicht bij huis en kies voor een zomervakantie in eigen land.

Bron: de Nationale Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie