Problemen met betalen ziektekostenpremie? Er zijn regelingen mogelijk.

Mis je als flexwerker, zzp’er of student door de coronacrisis ineens je inkomen? Dan is zelfs een premie van rond de 100 euro misschien al een probleem. De grootste verzekeraars snappen dat en zijn bereid daarover wat af te spreken. Kosten besparen? Kijk ook eens naar je andere verzekeringen.

Persoonlijke betalingsregeling
Er zijn tientallen ‘merken’ ziektekostenverzekeringen onder de paraplu van vier grote concerns: Zilveren Kruis en VGZ, CZ en Menzis. Alleen al de eerste twee bedienen meer dan de helft van alle Nederlanders. Deze klanten, of het kwetsbare deel ervan, ontvingen al een e-mail over de mogelijkheid van een betalingsregeling. Denk aan een gespreide betaling, uitstel of een andere oplossing. Dat loopt altijd via een persoonlijk gesprek.

Zilveren Kruis heeft daarvoor een ‘Team geldzaken rondom corona’; VGZ werkt samen met Schuldenlab.nl, maar neem zonodig eerst rechtstreeks contact op. CZ en Menzis informeren hun klanten niet proactief namens hún labels, maar ook daar kun je - zoals altijd - terecht wanneer betalen een probleem wordt.

Toeslag ziektekosten
Studenten met een bijbaan maken er vaak al gebruik van: zorgtoeslag. Blijft je inkomen door de crisis in 2020 onder de volgende bedragen, dan kom je er ook voor in aanmerking:

  • Zonder toeslagpartner: maximaal 30.481 euro per jaar
  • Met toeslagpartner: maximaal 38.945 euro per jaar

De bedragen betreffen je inkomsten uit box 1, 2 en 3 van de inkomstenbelasting. Op de site van de Belastingdienst kun je zelf bekijken of je voor een toeslag in aanmerking komt.

Welke kosten gedekt bij corona?
Je basisverzekering dekt de kosten voor bezoek aan je huisarts en het ziekenhuis, plus je voorgeschreven medicijnen (onder aftrek van je eigen risico). Zelfzorg medicijnen en bijvoorbeeld mondkapjes en handgel moet je zelf betalen. Word je in thuis-quarantaine geplaatst dan maak je geen zorgkosten en is er geen dekking vanuit de zorgverzekering.

Besparen op je verzekeringen?
Elk kalenderjaar kun je weer switchen van zorgverzekering, vaak is dat lonend. Maar je hebt méér verzekeringen lopen. Eens samen checken hoe je goed verzekerd toch voordeliger uit? Neem contact op met je financieel adviseur of verzekeringskantoor.

Bron: de Nationale Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie