nu ook directe schadeafhandeling voor campers en motoren AdobeStock 247131405

Nu ook Directe Schadeafhandeling voor campers en motoren

Net vóór De dag van de Motor én de Paasvakantie werd het afhandelingsproces bij schade aan motoren en campers een stuk eenvoudiger. Sinds 1 april geldt Directe Schadeafhandeling (DSA) namelijk ook voor deze voertuigen. Over de toepassing hiervan zijn gedupeerde automobilisten met een WA (plus) verzekering al prima tevreden. Hoe werkt dit?

Stijgende temperaturen en af en toe een lekker zonnetje vormen voor veel motorrijders het signaal hun trots uit de winterslaap te wekken. Ook camperbezitters trekken er alweer op uit, in voorbereiding op langere reizen deze zomer. Maar met meer verkeersdeelnemers neemt de kans op schade door een derde helaas ook toe. Wat als jij schade oploopt door toedoen van een ander? Als je dan alleen een WA (plus) verzekering had, leverde dat vaak een hoop gedoe en frustratie op. De reden? Alleen met deze verzekering kun (of beter kon) je dan niet terecht bij je eigen verzekeraar.

WA-dekking was uitgezonderd
Normaal gesproken kun je je bij bijna alle schades bij je eigen verzekeraar melden, of — nog gemakkelijker — bij je assurantietussenpersoon. Dat geldt voor de inboedel- en opstalverzekering, maar ook voor de all risk-dekking van de autoverzekering. Alleen bij de WA-dekking was dit nog niet het geval. Via de DSA is dat nu ook geregeld.

DSA bekort de afhadelingstijd gemiddeld met 17%

Evaluatie Verbond van Verzekeraars

Onderzoek door het Verbond van Verzekeraars maakt duidelijk dat automobilisten met een WA-verzekering positief zijn over de directe schadeafhandeling. Men kan terecht bij een vertrouwd contact en het bekort de afhandelingstijd, gemiddeld met 17%. DSA is overigens niet verplicht. Consumenten mogen hun schade nog steeds claimen bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij, of gebruik maken van rechtsbijstand.

Nu ook voor motor- en camperbezitters
DSA betekent dat klanten met een WA(plus)-verzekering materiële schade, veroorzaakt door een ander motorvoertuig, direct kunnen claimen bij hun eigen verzekeraar. De eigen verzekeraar handelt vervolgens de schade af en regelt het daarna met de tegenpartij. Ook adviseurs kunnen nu de claims van hun klanten rechtstreeks indienen bij de eigen verzekeraar. Schades worden zo sneller en eenvoudiger afgehandeld.

Sinds november vorig jaar is deze manier van schade afhandelen al uitgebreid naar materiële schade aan scooters en brommers die WA verzekerd zijn. En sinds 1 april volgen dus ook campers en motoren. Doel is dat DSA vanaf 1 oktober bij alle verzekeraars van campers en motoren mogelijk is. Bekijk de voorwaarden van je verzekeraar of vraag je verzekeringsexpert ernaar.

Schade door aanhangwagen of caravan

Campers worden steeds populairder, maar nog altijd trekken veel Nederlanders er op uit met een caravan, vouwwagen of aanhangwagen. Dat vergt wel een andere stuurmanskunst. Raak je er per ongeluk iets of iemand mee dan is de schade van die ander gelukkig ook verzekerd wanneer je auto alleen een WA dekking heeft. Voorwaarde is wel dat de aanhanger aan je auto is gekoppeld. Schade aan hetgeen jij trekt is niet verzekerd. En als je schade veroorzaakt doordat je lading verliest? Ook die is verzekerd — alleen niet tijdens het laden en lossen van de auto of aanhanger.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie