Met de camper op vakantie. Plezier verzekerd?

Nederlanders kopen steeds vaker een camper. Onlangs werd de 150.000e camper verkocht, een verdubbeling in 10 jaar. Wat is de charme, waar moet je op letten bij de aanschaf en hoe financier en verzeker je een camper eigenlijk het beste?

In je eigen bubbel op vakantie
Tot en met mei stegen de verkopen van nieuwe en gebruikte campers met 60% ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2020. Volgens de BOVAG, die de cijfers bekend maakte, gaan Nederlanders deze zomer weer massaal naar de camping. Afgelopen jaar was als gevolg van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen al duidelijk dat kamperen de ultieme oplossing bood voor vakantie in een eigen ‘bubbel’. Vooral toen het sanitair op campings gesloten was, bleken caravans en campers met eigen voorzieningen razend populair.

Het aantal caravans is groter en groeit ook nog (met bijna 25%). Maar waarom kiezen mensen vaker voor een camper? In een camper voelt de reis direct al als vakantie. Hoog gezeten en zonder ‘aanhang’ mag je bovendien sneller rijden en ben je wendbaarder. Zo kom je eerder en ontspannen aan op je bestemming. En de volgende, want de camper geeft vrijheid en nodigt uit tot ontdekken. Onderweg mag je in sommige landen bovendien ‘gratis’ overnachten.

Met een gewoon auto-rijbewijs B mag je een camper besturen die niet meer dan 3.500 kilo weegt en maximaal 12 x 2,55m groot is.

Minpuntje is wel dat alles mee moet, bijvoorbeeld als je even naar dat dorpje verderop wilt. Logisch dus dat je op veel campers fietsen of een scooter achterop ziet. Ander punt is de aanschafprijs: voor een nieuw exemplaar ben je al snel €60.000 kwijt en dat kan zomaar oplopen naar een ton. Een goede occasion koop je al rond de € 20.000.

Financiering van een camper
Omdat eerdere vakantieplannen niet doorgingen en door andere besparingen vanwege de lockdown hielden velen geld over. Dat leidde ook al tot hogere verkopen van pleziervaartuigen. Voor de aanschaf van een camper kun je ook geld (bij)lenen.

Voor die financiering zijn er verschillende optie, afhankelijk van je situatie. Tweederde van de camper-eigenaren is 56 jaar of ouder. ‘Lekker erop uit met je eigen camper’ is een van de argumenten die je vaak ziet voor een overwaarde- of tweede hypotheek. Maar ook een groeiende groep jongeren ontdekt de (retro) camper. Over welke financiering het beste bij jou past, kan een financieel expert je goed voorlichten en helpen. Net als over de verzekeringen die bij een camper komen kijken.

Vakantieplezier verzekerd?
Een WA-verzekering is ook bij campers verplicht. Daarnaast kun je kiezen voor een beperkt casco of volledig casco. Nieuw of tweedehands… Het is goed om even te kijken wat je wilt. Zo kan het aantal jaar dat je je aanschafbedrag krijgt uitgekeerd bij een total loss uiteenlopen. Afhankelijk van de verzekeraar en het type camper is een goedgekeurd alarmsysteem soms verplicht.

Verder kun je de inventaris meeverzekeren, de inzittenden tot en met een dekking voor rechtsbijstand. Een combinatie daarvan levert je al soms een mooie korting op. En denk uiteraard ook aan de pech-onderweg hulpverlening. Zo kun je met een gerust gevoel op vakantie.

Voor financierings- en verzekeringsadvies wend je je tot een financieel expert. Op 10 vragen die je bij het kopen van een camper kunt stellen, geeft Autovisie je antwoord. Of probeer het eerst een keer uit met een huur-exemplaar.

Bron: de Nationale Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie