Kan de auto-premie naar beneden? En mag je thuisbezorgen?

"Wij verlagen uw autopremie de komende 2 maanden". Zo informeerde Promovendum zijn verzekerden per e-mail vanwege minder schademeldingen door COVID-19. Ook in het buitenland verlagen autoverzekeraars hun premie. Hoe zit dat in Nederland? En waarop moet je letten als je nu ineens maaltijden thuisbezorgd?

Promovendum de eerste in Nederland
“Het is stil op de weg. We werken massaal thuis, staan niet meer langs het sportveld en gaan minder vaak naar de supermarkt. Samen rijden we ook minder kilometers. Hierdoor zien we het aantal autoschades afnemen. Daarom verlagen wij tijdelijk de autopremie van uw AUTO met kenteken 123-AB-4 met 10%”.  Twee maanden dus, bij Promovendum. Andere Nederlandse verzekeraars volgen wellicht. Voorlopig geven enkele alleen nog aan soepeler om te gaan met klanten die de premie (tijdelijk) niet kunnen betalen. Wanneer ze daartoe contact opnemen.

In Frankrijk varieert de premiekorting bij sommige verzekeraars al tussen 15-35%. Verzekerden kunnen daarbij kiezen tussen geld terug of doneren aan een COVID-19 fonds. Een Belgische maatschappij die een ‘kilometer-verzekering’ aanbiedt, verwacht klanten ruim € 4 miljoen terug te kunnen betalen, omdat veel minder mensen 'forenzen'. 

Thuisbezorgen? Pas op met zakelijk gebruik privé auto
Nu restaurants geen gasten mogen verwelkomen, kiezen er steeds meer voor het thuisbezorgen van maaltijden. Maar gebruikt de bezorger zijn eigen (privé) auto dan loopt die wel een risico. Een particuliere verzekering dekt geen schade bij zakelijk gebruik van de auto. Klaverblad Verzekeringen en ASR geven aan daar in sommige gevallen een uitzondering op te willen maken. Andere maatschappijen (nog) niet. Belangrijk is dat je tevoren toestemming krijgt van je verzekeraar. Je adviseur kan je hierbij helpen.

Verzekeringen vergelijken loont
Het blijkt maar weer dat er verschillen zijn per verzekeraar. Of het nu gaat om auto’s, je inboedel en opstal, een reisverzekering of ORV (overlijdensrisico)... Voordeliger uit zijn zit hem niet alleen in de premie die je betaalt. Je adviseur zet je opties graag voor je op een rij. Heb het er eens over.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie