Je tuin... wat is daarin eigenlijk verzekerd?

Eindelijk zomer! Tijd om volop te genieten van het buitenleven en van je tuin. Cool drankje in je loungeset. In de zon of onder de parasol? 's Avonds aan de BBQ en nog even klinken rond een vuurkorf? Super gezellig zo'n tuin, maar... welke spullen zijn er eigenlijk verzekerd?

Buiten gewoon goed verzekerd?
Het is te hopen dat niets je zomerpret bederft, maar niets is zeker. Zeker buiten niet. Storm, een onweersbui, een brutale vogel, een iets te enthousiast buurkindje, de vlam-in-de-barbecue-pan. En dan is er ook nog kans op een ongenode 'gast' die het op je tuinset of elektrische fiets heeft gemunt. Wel zo prettig als je weet wat er is verzekerd en waar je recht op hebt. Je verzekeringspolis geeft daarover uitsluitsel. Schade aan een schutting, tuinhuis of andere bebouwing vallen vaak onder je opstalverzekering. Hieronder gaan we in op de inboedelverzekering.

Buitenspullen
Wat buiten hóórt te staan, hoef je niet binnen op te bergen. Schade door diefstal of vandalisme daarvan wordt gewoon vergoed. Je loungeset hoef (en kun) je 's avonds niet naar binnen te tillen. De losse kussens misschien beter wel. Denk verder aan:

  • Tuinmeubelen: tafels, stoelen, parasols, de barbecueset, buitenspeelmeubels, een plantenkas, de droogmolen (inclusief het wasgoed) en een buitenkachel
  • Tuingereedschap: je schep, schop, hark, kruiwagen tot en met zakken tuinaarde in de schuur
  • Tuindecoratie: sierverlichting, een fontein, vogelbadjes, tuinbeelden
  • Spullen die buiten aan het huis (of aan je schuur) vastzitten: lampen, zonwering, antenne, zonnepanelen, vlaggenhouder/-stok (niet de vlag)

Inboedelverzekering
Hoewel de meeste van je spullen binnen staan, vallen deze ook onder de inboedelverzekering als ze meeneemt naar je tuin, je balkon, de galerij of je eigen terrein rondom het verzekerde woonhuis. Toch komt niet alles voor vergoeding in aanmerking.

  • Hoe-en-wat van de schade | Kijk je in de tuin naar het EK op je tablet? Hopelijk winnen we. Maar laat je deze daarna liggen en pikt een dief hem mee dan krijg je geen uitkering. Ook niet als-ie er nog wel ligt, maar stuk is door een zomerse bui. Of als iemand hem uit frustratie kapot gooit. Glipt hij per ongeluk uit je zonnebrandhanden of is loopt hij warm door een constructiefout? Dan ben je wel verzekerd.
  • Als het weer niet mee zit | Houd buienrader in de gaten... schade door weersinvloeden valt namelijk buiten de inboedelverzekering. Evenals schade door een dierenplaag. Dus krijg je geen vergoeding wanneer slakken je slakroppen opeten. En niet voor omgewaaide gereedschapskasten, weggespoelde planten, een verzakt terras, of stukgehagelde tuinmeubelen.
  • Zorg voor je spullen | Wat voor binnen geldt, geldt des te meer voor buiten: je moet je zaken wel goed onderhouden. Zak je door je teakhouten tuinstoel vanwege een fabricagefout? Geen probleem. Maar volg je niet de onderhoudsvoorschriften dan kan dat een uitkering blokkeren.

Hoeveel krijg je vergoed?
Zoals hierboven bleek is er geen dekking bij opzet, grove nalatigheid, 'natuurlijke' oorzaken of achterstallig onderhoud. Is er wel dekking, dan hangt de uitkering af van de dagwaarde van wat er beschadigd of gestolen is. Dat verschilt per verzekeraar, maar veelal krijg je boven de 40% de nieuwwaarde of vervangingswaarde uitbetaald en daaronder de dagwaarde.

Fiets in de tuin is niet verzekerd
Hoe goed je je fiets ook op slot zet, in de buitenlucht valt hij niet onder je inboedelverzekering. Ook niet je eigen tuin. Van een vergoeding bij diefstal kan alleen sprake zijn als je tweewieler in een afgesloten stalling stond. Een schuur of garage dus - en er sprake is van inbraak (en aangifte). Gezien de prijskaartjes van sommige E-bikes en racefietsen is voorzichtigheid (en een aparte fietsverzekering) dus geboden.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie