Is onzichtbare schade aan zonnepanelen verzekerd?

Hagelstenen als pingpongballen kunnen forse schade aanrichten. In 2 minuten heeft je caravan een poffertjespan-dak. Vervelend, maar duidelijk. Maar hoe zit dat met zonnepanelen? Ook als je geen schade ziet, kan die wel zijn ontstaan. En dan?

Aantal zonnepanelen groeit flink door
Ruim 10% van de huizen in ons land heeft zonnepanelen op het dak. Het totaal aantal panelen nadert de 18 miljoen, gelijk dus het aantal Nederlanders. De groei is logisch, want een investering in zonne-energie verdien je snel terug. Te meer omdat de overheid en banken je hierin financieel tegemoet komen. De nieuwe generatie zonnepanelen wekt ook meer stroom op én is een stuk voordeliger in de aanschaf dan enkele jaren geleden.

Niet alle verzekeraars dekken onzichtbare schade
Hoewel voordeliger dan vroeger, vergt het opwekken van je eigen stroom een investering van enkele duizenden euro’s. Begrijpelijk dat je je panelen dan goed wilt verzekeren tegen schade. Bijvoorbeeld door zo'n typisch Hollandse hagelbui. Normaal gesproken valt dit binnen je woonhuisverzekering. Alleen hebben enkele grote verzekeraars besloten om ‘onzichtbare’ hagelschade aan de panelen niet langer te vergoeden. Per 1 januari ‘20 geldt dit voor alle merken van Achmea.

Onzichtbare schade kan leiden tot lagere opbrengst
Werd je huis getroffen door een hagelbui en zie je geen shade? Vergelijk dan je energie-opbrengst bij vergelijkbare weersomstandigheden vóór en na de bui. Scheelt dat meer dan 25%? Dan ben je alsnog verzekerd, als je dat binnen 2 maanden aan de maatschappij meldt (indien dat zo in de polisvoorwaarden staat).

Zie je de (administratieve) bui al hangen? Vraag je verzekeringsadviseur om hulp. Deze kan ook een overstap voor je regelen naar een andere woonhuisverzekeraar of helpen bij het sluiten van een specifieke verzekering voor schade aan zonnepanelen.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie