Een cyberincident kan grote gevolgen hebben. Toch is digitale veiligheid bij veel ondernemers een ondergeschoven kindje. Onterecht: meer dan de helft van de cyberaanvallen richt zich op het midden- en kleinbedrijf. En 22% daarvan werd al slachtoffer. Hoe veel risico loopt jouw bedrijf?
Belangrijke rol midden- en kleinbedrijf
Het midden- en kleinbedrijf (mkb) speelt een belangrijke rol in onze economie. Bijna alle bedrijvigheid in Nederland valt eronder. Hierdoor is het mkb aantrekkelijk voor internetcriminelen. Deze gaan steeds professioneler te werk en ze richten zich met o.a. ransomware (gijzelsoftware) zeker niet alleen op de grote bedrijven die daarmee regelmatig de headlines halen. Vaak zijn kleinere organisaties een gemakkelijker slachtoffer waar toch veel te halen valt. En niet alleen via het hacken en vergrendelen van je bestanden.
Craig Jones, Director Cybercrime van Interpol
Gevolgen zijn groot...
Net als bij brand en inbraak ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor een goede digitale beveiliging van je bedrijf. Vaak zijn bedrijven niet goed genoeg uitgerust om een aanval af te slaan. Of laconiek. Zo liet onderzoek van Baker Tilly begin 2020 zien dat meer dan de helft van de ondernemers niet de aangeboden updates op zijn computer draait.
Eenmaal het slachtoffer van cybercriminaliteit zit de ondernemer met de handen in het haar. Want wat doe je als de computers geblokkeerd zijn, je volledige klantenhistorie verdwenen is en je niet meer bij de planning kunt? Bedrijven die dit overkomt, liggen volledig plat met soms een faillissement tot gevolg.
...ook voor anderen in de keten
Steeds meer informatie-uitwisseling gebeurt digitaal. In de ketensamenwerking neemt het mkb een belangrijke plek in. Zo zijn ook multinationals afhankelijk van heel veel kleine en grotere ondernemingen. Talloze systemen zijn aan elkaar gekoppeld. Een mkb’er die onderdeel uitmaakt van deze keten heeft daarin de verantwoordelijkheid om de beveiliging goed op orde te hebben.
Check eenvoudig je risico
Alle reden dus om snel na te gaan welk risico jouw onderneming loopt. Via 11 online vragen ontdek je in welke risicoklasse jouw bedrijf valt en welke maatregelen je kunt nemen om de digitale beveiliging te verbeteren. Vind hier de test Risicoklasseindeling Digitale Veiligheid.
De test is samengesteld door bracheorganisaties en vakinhoudelijke experts, onder aanvoering van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Het risicomodel is onderdeel van het Digital Trust Center (onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat).
Veilig internetten voor iedereen
Ben je geen ondernemer, maar werk jij regelmatig thuis, wil je je kinderen veilig laten opgroeien in de digitale wereld, of wil je weleens testen of jij de digitale trucjes van cybercriminelen doorziet? Kijk dan eens op www.veiliginternetten.nl. Daar vind je heel veel nuttigs op een leuke manier uitgelegd.
bron: Digitaal Trust Center (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat)
Bron: Nationale Hypotheekbond