Een (bijna) bouwval omtoveren tot een droompaleis? Met een goede verzekering spat die droom niet uiteen door onverhoopte rampspoed. Alleen biedt niet elke verzekering voldoende dekking. Ook die van je aannemer niet. Waar moet je op letten?
Niet verzekerd bij leegstand of flinke verbouwing
Wil je voorkomen dat je verzekeraar schade aan je paleis-in-wording niet (volledig) vergoedt? Geef dan tijdig door dat de woning leeg komt te staan en/of ingrijpend verbouwd gaat worden. Ook als daarom niet specifiek wordt gevraagd. Volgens de polis ben je hiertoe verplicht. Dat kan overigens betekenen dat de maatschappij jouw object dan niet (langer) wil verzekeren.
Redenen voor weigeren verzekering
Ten opzichte van een normaal bewoond huis, zijn er extra risico’s die de verzekeraar loopt. En jij dus ook, zeker als die niet goed gedekt zijn:
Vanwege de extra moeite en kosten voor het in kaart brengen van de specifieke risico’s haken diverse verzekeraars af bij een verbouwingsproject. Ook omdat de nieuwe premie niet opweegt tegen hun risico en de kans dat de klant na de klus alsnog vertrekt naar een ander.
Wat dekt de verzekering van je aannemer (niet)?
Veel aannemers en bouwbedrijven sluiten een Construction All Risk (CAR) verzekering af tijdens de (ver)bouw van iemands pand. Deze dekt de schade aan ‘het werk’, ook bij brand. Echter, jouw eigendommen die buiten ‘het werk’ vallen, zijn daarbij niet gedekt. Zoals je woning. Die kan wel apart worden meeverzekerd, maar daarbij is schade door brand vaak alsnog uitgesloten. Juist dit risico - met grote gevolgen - is dus niet gedekt!
Hoe ben je wel goed verzekerd?
Eigenaren kunnen voor hun pand-in-verbouwing een speciale verzekering tegen brand- en stormschade sluiten. De dekking loopt daarbij gelijk op met de toenemende waarde van het object. Uitgangspunt is de herbouwwaarde ná de verbouwing. Voorwaarde voor zo’n verbouw-woonhuisverzekering is dat daarnaast een CAR-verzekering loopt. Als je aannemer die niet heeft, of als je daarvan niet afhankelijk wilt zijn, kun je deze als particulier tegenwoordig ook zelf afsluiten wanneer je je huis (deels) in eigen beheer verbouwt.
Bron: Nationale Hypotheekbond