De ‘groene kaart’ van je auto dient internationaal als verzekeringsbewijs. Vroeger kreeg je deze via de post, nu soms (ook) als PDF via e-mail. Handig omdat je hem dan op je mobiel kunt laten zien? Soms... Maar je moet ook wel eens een papieren versie tonen. Waar is dat en waarom is de groene kaart ook nuttig in Nederland?
Bewijs van WA-verzekering in het buitenland
Praktisch alle landen van de wereld stellen een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA) voor je auto, motor, camper of ander motorvoertuig verplicht. Om in het buitenland te kunnen aantonen dat je WA verzekert bent, krijg je jaarlijks een groene kaart. Hierop vind je:
Ga je niet naar het buitenland? Of blijf je in een land waar de groene kaart niet verplicht is? Dan nog is het handig je groene kaart bij de hand te hebben als je met de auto, motor of camper onderweg bent. Daarop staan immers alle verzekeringsgegevens die van pas komen bij schade of pech.
Van papier naar digitaal
Over hoe je het Internationaal verzekeringsbewijs ontvangt, is de afgelopen tijd internationaal overleg geweest tussen de groene-kaart-bureaus. Ze vinden namelijk dat de oude manier van drukken op groen papier en versturen per post omslachtig en kostbaar is. Op termijn willen ze toe naar een volledig digitale oplossing. Voor nu heeft men besloten dat verzekeraars ook een zwart/witte kaart op papier mogen sturen, of een digitaal PDF-document. Het Nederlandse bureau heeft er voor gekozen dat dit laatste nu ook is toegestaan.
Vaak is papieren versie toch verplicht
Krijg je digitale versie van het Internationale verzekeringsbewijs dan is het verstandig als je deze toch uitprint. En op groen papier als je met je motorvoertuig buiten de EU reist naar of door landen als Albanië, Marokko, Turkije, Oekraïne (zie hier de hele lijst). Het laten zien van de PDF op je mobiel of ander ‘scherm’ is daar niet voldoende. Ook een geplastificeerde verzekerings 'creditcard', zoals bij nh1816, volstaat hier niet. Let bij het printen op het volgende:
Waar wel of niet dekking tegen WA?
Op de (digitale) groene kaart kun je dus zien waar er dekking is. Hiertoe behoren in ieder geval de landen die onder de Europese Economische Ruimte (EER) vallen. Dit zijn alle EU-landen plus Liechtenstein, IJsland en Noorwegen. Ministaatje Andorra, maar ook Zwitserland en Servië behoren hier niet toe. Toch geldt hier ook een WA-dekking omdat hiermee aparte overeenkomsten zijn afgesloten.
Of je dekking hebt in andere dan deze landen, varieert per verzekeraar. In landen die zijn doorgestreept, of die niet op de groene kaart staan, heb je in ieder geval géén WA-dekking. Kom je vaker met je auto buiten de EU dan kan het verstandig zijn het dekkingsgebied van verschillende verzekeraars te vergelijken. Misschien valt het land waar je vaker komt elders wel binnen de dekking. Overigens kun je aan de grens vaak ook een tijdelijke autoverzekering afsluiten. De kosten van zo’n ‘grensverzekering’ kunnen per land en verzekeringstermijn verschillen.
Aparte groene kaart voor caravan?
In sommige landen - waaronder Duitsland, Spanje, Kroatië en Polen - heb je een aparte groene kaart nodig als je caravan (of aanhanger) een eigen kenteken heeft. Dit is het geval als deze zwaarder is dan 750kg. Het maakt niet uit of de caravan of aanhanger apart verzekerd is. De tweede groene kaart vraag je aan bij de verzekeraar van het 'trekkende’ voertuig: je autoverzekeraar. Je moet daarbij een kopie van het kenteken van jouw caravan opsturen.
Vragen over je voertuigverzekeringen?
Je doet er goed aan je verzekeringen regelmatig onder de loep te nemen. Heb je vragen over welke auto-, of reisverzekering het beste bij je past? Neem dan direct even contact op.
Voor vragen over de groene kaart kun je ook contact opnemen met het Nederlands Bureau Motorrijtuigenverzekeraars
Bron: Nationale Hypotheekbond