Financiële onzekerheid? Vraag je adviseur om raad.

Horeca en winkels dicht, rode cijfers op de beurs, een onzekere huizenmarkt. Veel Nederlanders maken zich zorgen. Om hun gezondheid en die van hun naasten, maar ook over hun financiële situatie, nu of straks. Met welke vragen kan je adviseur je helpen?

Financiële adviseurs zorgen voor duidelijkheid
Of je nu ondernemer, ZZP'er of werknemer bent, de impact van het coronavirus raakt vrijwel iedereen: in je sociale leven en voor velen ook wat betreft hun financiën. De nieuwsberichten tuimelen over elkaar heen. Dat leidt tot angst of in ieder geval onzekerheid. Juist onder deze omstandigheden is rust geboden, want ondoordacht handelen vergroot de (financiële) problemen vaak alleen maar. Neem daarom gerust contact op met je adviseur. Hij of zij kan je helpen met waardevolle informatie bij tal van vraagstukken. Welke? We zetten er enkele op een rij. 

Vragen voor ZZP’ers en MKB-ondernemers
Eén van de corona-maatregelen betreft een versoepeling van de belastingafdracht. Dit betreft uitstel, geen afstel. Je bouwt dus als ondernemer snel een schuld op. Vooral als je via dienstverlening je geld verdient -  bijvoorbeeld als kapper of in de horeca - zie je de gemiste omzet niet zomaar terug. De tegemoetkoming tot 90% in de loonkosten is zeer welkom. Maar toch…

  • Kijk met je adviseur eens naar je arbeidsongeschiktheidsverzekering; bij een lager inkomen past een lager maximaal te verzekeren uitkering en dat kan duizenden euro’s per jaar besparen

Ook de onderstaande vragen over de privé-situatie spelen voor ondernemers een rol.

Vragen voor werknemers en huiseigenaren
De regering probeert op verschillende manieren te zorgen dat je je salaris behoudt. In dat geval kun je ook je hypotheeklasten blijven betalen. Kom je toch in de problemen en kun je dit aantonen? Als de geldverstrekker akkoord gaat met een (gedeeltelijk) uitstel van de betalingen dan blijft je hypotheekrente - onder voorwaarden (!) - voor de rest van de looptijd aftrekbaar. Je moet dan namelijk binnen vier jaar een nieuw aflossingsschema afspreken dat eindigt op de oorspronkelijke einddatum. Laat je adviseur je helpen dit te regelen.

Andere vragen die misschien bij je spelen:

  • Kan ik mijn hypotheek oversluiten naar een constructie die voordeliger is?
  • Kan ik besparen op mijn overlijdensrisicoverzekering? Die zijn nu vaak gunstiger
  • Zal ik mijn lopende kapitaalverzekeringen aanspreken? Hoe zit dat qua belasting?
  • Welke uitgaven zijn nu echt belangrijk? Een budgetteringsformulier biedt inzicht
  • En hoe zit dat met mijn oudedagsvoorziening? Nu de beurzen zo daalden...
  • Kan ik mijn (klein)kinderen financieel helpen met een fiscaal voordelige schenking?

Een persoonlijk antwoord, eventueel via de webcam
Voor een korte vraag, kun je altijd even bellen (of appen). Voor een advies met meer toelichting is de webcam een prima alternatief, als een bezoek aan huis of kantoor niet schikt. De adviseur kan je mee laten kijken op zijn scherm voor berekeningen en grafieken. En zelfs situaties ‘schetsen’ en je daarin meenemen. Of jou en iemand anders tegelijk, zowel via PC, tablet of smartphone.

Crisis of niet, je adviseur staat je graag bij. Aarzel niet en neem contact op.
Lees hier meer over webcamadvies

 

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie