Duizenden alarminstallaties werken vanaf 1 april niet meer

Omdat KPN definitief stopt met haar ISDN-netwerk geven veel oudere installaties per 1 april bij brand of inbraak geen alarm meer door. Dat is geen grap en dat weten inbrekers ook. Ondernemers en particulieren lopen zo extra risico én kans dat ze onvoldoende verzekerd zijn. Ondanks eerdere waarschuwingen zijn nog duizenden systemen via ISDN met een meldkamer verbonden. En binnenkort niet meer.

KPN, beveiligingsbedrijven en particuliere alarmcentrales informeren hun klanten al sinds 2018 over de voorgenomen uitfasering van het verouderde netwerk. Onlangs heeft KPN de ISDN-verbindingen al even uitgezet om zo klanten te waarschuwen. Daar kwamen veel reacties op. Bij beveiligingsbedrijf G4S hebben zo'n 2700 klanten een dergelijk verouderd systeem. Zij geven aan dat er ‘bij concurrenten ruim tienduizend klanten’ van gebruik maken.

Geen verbinding
Wanneer KPN het ISDN-netwerk op 1 april afsluit, verschijnt er een foutmelding op het  display van de oude alarminstallaties — er is dan geen verbinding meer mogelijk met de beveiligingsdienst of de politie. Vanwege de aangekondigde stop en de voordelen van een moderner, snel netwerk zijn al veel bedrijven over op nieuwere systemen, vooral grotere. Dat geldt ook voor de meerderheid van de huishoudens. Toch deden veel kleinere ondernemers en sommige particulieren dat nog niet, met name niet voor hun inbraak-/brandalarm. Aanvankelijk zou KPN het oude netwerk per 1 oktober 2021 helemaal uitzetten, maar na die deadline werkte de installatie alsnog. Velen maken zich daarom nog niet al te veel zorgen. Maar nu gaat de kogel echt door de kerk.

Het afsluiten van ISDN werd al eens uitgesteld, 'maar nu gaat het echt gebeuren'

Alex van Druten, G4S

Snel schakelen
Wil je problemen voorkomen, controleer dan of je nog van het ISDN-netwerk gebruik maakt. Je vindt dat terug op de rekening van KPN. Is dat het geval, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met je BORG- of VEB-beveiligingsbedrijf. Die kunnen de alarminstallatie aanpassen.

ISDN techniek achterhaald
Gegevensoverdracht via de telefoonlijn was eind jaren negentig baanbrekend. Inmiddels zijn er veel betere en goedkopere oplossingen op de markt, zoals DSL en glasvezel internet, of VoIP (bellen via het internet, via het telefoonnetwerk). KPN adviseert dit haar relaties.
Ontdek de opvolger van ISDN

Niet verzekerd bij defect alarm
Een goedgekeurde alarminstallatie wordt jaarlijks door een BORG- of VEB-beveiligingsbedrijf onderhouden. De beveiligingsbedrijven wijzen klanten sinds 2018 op de noodzaak om de alarminstallatie aan te passen. En toch... 'mensen zien dat hun alarminstallatie nog werkt, dus halen hun schouders erover op,' verzuchtte een directeur van een installatiebureau onlangs in de Telegraaf. Hij houdt zijn hart vast voor de bezittingen van met name kleinere ondernemers en particulieren. Inbrekers lezen immers ook de krant.

Behalve dat er geen signaal binnenkomt bij de meldkamer, is er ook de verzekeringskwestie. In hun polisvoorwaarden omschrijven maatschappijen de beveiligingseisen bij diefstal. Als een alarm vereist is en het doormelden bij een calamiteit niet functioneert, voldoe je niet aan de voorwaarden. Bij diefstal is de schade in dat geval dan niet verzekerd. Verstandig dus dit na te gaan, of bij twijfel snel even advies in te winnen.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie