Autoverzekering: extra eisen alarmsysteem + SCM certificaat

Heb je een dure of zeldzame auto? Dan kan je verzekeraar eisen stellen aan je alarmsysteem. Bijvoorbeeld dat je over een (geldig!) SCM certificaat beschikt. Dat verloopt na drie jaar. Heeft je auto 'keyless entry' dan gelden daarvoor vanaf 1 januari extra beveiligingsmaatregelen. Lang niet alle modellen voldoen daaraan. Wat te doen?

Wat is het SCM-certificaat? 
Wanneer er een goedgekeurd alarm in de auto is ingebouwd geeft de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging een SCM-certificaat af. Dit blijft drie jaar geldig. Daarna moet je het certificaat elk jaar verlengen na een inspectie en eventueel onderhoud ervan. Ga dus na wat jouw polisvoorwaarden hierover vermelden en check of jouw certificaat nog geldig is.

Risicoklasse | In welke risicoklasse jouw auto valt, kun je via je kenteken vinden op de website: Autodiefstalcheck.nl (tot 10 jaar oud)

Auto weg zonder inbraak 
Heb je een auto die open gaat zonder sleutel of met een contactloze sleutel dan kunnen slimme autodieven die tegenwoordig soms eenvoudig stelen. Zeker als jouw ‘smart key’ in de buurt is. Eén dief pikt het signaal daarvan op van achter de voordeur en stuurt dat door naar zijn handlanger bij jouw auto. Die springt open en kan ook zó worden gestart. Vooral bij modellen van vóór 2017 gaat deze 'relay attack' kennelijk erg gemakkelijk. Inmiddels leveren verschillende fabrikanten contactloze autosleutels die niet voortdurend een signaal afgeven, maar na enkele minuten zonder beweging in een slaapstand gaan.

Audi’s, BWM’s en Volkswagens vormen een geliefd doelwit voor dieven

Kiwa SCM Diefstalmeter

2021 - extra eisen bij ‘keyless entry’ 
Vanaf 1 januari 2021 moeten alle auto's met ‘keyless entry en/of start’ voldoen aan de voorwaarden van het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. Op deze lijst kun je nagaan welke modellen zijn goedgekeurd en voor welke er extra maatregelen nodig zijn. Voor een certificaat Voertuigbeveiliging moet je dan met de auto naar CCV-inbouwbedrijf. Een overzicht van Kiwa-SCM erkende bedrijven voor voertuigbeveiliging vind je hier.

Beschik je al over een beveiligingscertificaat, dan blijft dit geldig, ook voor de verzekering. Houd er wel rekening mee dat wanneer je overstapt van maatschappij de nieuwe verzekeraar aanvullende maatregelen kan verlangen.

Risico zonder geldig certificaat 
Zonder geldig SCM-certificaat rijd je nog wel verzekerd rond, maar kunnen er problemen ontstaan bij de afwikkeling van een diefstalschade. De verzekeringsmaatschappij heeft dan het recht om de schade niet uit te keren. Of om het (extra) risico op te vangen door de premie, het eigen risico of de dekking aan te passen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Vandaar onze raad hier direct even naar te kijken. En om zonodig maatregelen te nemen.

Wat kun je nog meer zelf doen?
Het bewaren van je ‘key-card’ in een blikje blijkt niet altijd afdoende bescherming te bieden. Wel bewaar je hem liefst vér van de voordeur. Andere zaken die je kunt regelen of doen:

  • Laat je kenteken in de autoruiten graveren
  • Verlijm je kentekenplaat of nagel deze vast
  • Draai het stuur in het stuurslot voor je uitstapt
  • Parkeer in een garage of op een goed verlichte plek
  • Laat geen laptop of andere dure spullen achter

Hoe kunnen wij je helpen?
Lang niet iedereen is op de hoogte met de ‘ins en outs’ van auto- en andere voertuigverzekeringen. Wij kunnen je daarover prima informeren zodat je niet te veel betaalt en wel uitstekend verzekerd bent. Neem gerust vrijblijvend contact op.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie