5 stappen op je levenspad. Hoe verzeker je die (beter)?

Het leven zit vol verrassingen en uitdagingen. Van de wieg, tot waar je liever niet aan denkt. Veel blije en trieste wijzigingen vragen om een aanpassing van je verzekeringspakket. Wat komt er binnenkort op jouw pad? Check deze 5 ‘life events’.

Een ding staat vast: er verandert altijd wat
Het is verstandig regelmatig te controleren of je verzekeringen nog wel aansluiten bij je veranderde omstandigheden. Bij grote gebeurtenissen in je leven of rondom je huis is een gesprek met een verzekeringsexpert zelfs noodzakelijk. Bij het afsluiten van een hypotheek komt de overlijdensrisicoverzekering en woonlasten- of arbeidsongeschiktheidsverzekering altijd aan bod.

Hieronder vind je situaties waarbij nog té veel mensen vergeten hun verzekering aan te passen. Er zijn er meer, maar we melden er alvast vijf.

1 | Hoera, een kindje!
Bij de geboorte van je eerste kind moet je je aansprakelijkheidsverzekering aanpassen. Deze maakt namelijk onderscheid tussen alleenstaanden, partners en partners-met-kinderen. Schrijf je kindje ook bij op je zorgverzekering. Tot z'n 18e kun je een kind bovendien bijschrijven op de polis van je uitvaartverzekering, als je die hebt, of wenst.

Vanaf 18 jaar moet je kind een eigen zorgverzekering kiezen en betalen. Het kan daarvoor ook zorgtoeslag aanvragen - afhankelijk van de inkomsten.

2 | Het huis uit
Ga je het huis uit en studeren, dan kun je tegen aansprakelijkheid verzekerd blijven op de polis van je ouders. Wie (tijdelijk) niet studeert, sluit het beste direct een eigen verzekering af. Schade die je bij anderen veroorzaakt kan fors oplopen en is tegen een kleine premie gedekt.

Richt je je nieuwe onderkomen leuk in? Zorg dan ook voor een goede inboedelverzekering.

3 | Verhuizen / verbouwen
Groter (of kleiner) wonen… logisch dat dat van invloed kan zijn op je opstalverzekering. Denk daar ook aan als je je huis verbouwt of uitbouwt. Of zonnepanelen plaatst. Wees er zeker van dat je dekking nog past. Je adviseur kan je behoeden voor financiële tegenvallers bij onverhoopte ellende later. Of direct al tijdens een ingrijpende verbouwing.

4 | Verzekeringen en scheiden
Een scheiding heeft vaak grote gevolgen. Je neemt niet alleen afscheid van elkaar, maar  moet ook de spullen verdelen. En de verzekeringen! Logisch dat je daar niet als eerste bij stil staat. Maar belangrijk is het wel: wat gebeurt er met het huis en de levensverzekeringen die bij de hypotheek horen? En aan wie vallen de schadevrije jaren van de autoverzekering toe?

Geen eenvoudige vragen, maar juist iets waarbij een expert zijn nut bewijst.

5 | Bij een sterfgeval
Als een gezinslid komt te overlijden zorgt een uitvaartverzekering en/of de overlijdensrisicoverzekering voor een eenmalige uitkering. Fijn als je daar wat hulp bij krijgt. De nieuwe gezinssituatie vraagt mogelijk ook om het aanpassen van de verzekeringen. Op het gebied van aansprakelijkheid of inboedel valt er misschien wat te besparen.

Pas je verzekeringen aan op je levenspad
Het leven kent zijn ups en downs. Je doet er goed aan regelmatig te (laten) controleren of je verzekeringspakket nog in de pas loopt met je huidige levensfase én je plannen voor de toekomst. Een verzekeringsexpert kan daarbij een uitstekende gids zijn.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie