Verzekeringsnieuws

Onvindbare begunstigde levensverzekering eerder in beeld

Het wordt verzekeraars gemakkelijker gemaakt nabestaanden op te sporen waarvan de adresgegevens ontbreken. Een regeringsvoorstel hiertoe ligt bij de Tweede Kamer. Dit vergroot de kans dat een levensverzekering daadwerkelijk uitkeert aan begunstigden, wanneer de polishouder overlijdt. Toch kun je ook nu al zelf op zoek.

Rookmelders per 1 juli verplicht op elke woonetage

Al sinds 2003 geldt er een rookmelder­­­verplichting voor nieuwbouw­­­huizen. Per 1 juli 2022 moet er ook in bestaande woningen op elke woonetage een rookmelder hangen. Een goede werking ervan redt levens. Waar let je op, hoe voorkom je brand en wat verandert er voor de verzekering?

Behoud schadevrije jaren autoverzekering beter geregeld

Met ingang van 2022 gelden er afspraken waarmee autorijders opgebouwde schadevrije jaren niet zomaar meer kwijtraken. Omdat een autoverzekering maar één naam vermeldt, gaf dat tot voor kort problemen na een scheiding of het overlijden van de partner. Ook bij een auto-van-de-zaak of private lease ging de no-claim vaak verloren.

Rookmelders in woningen worden in 2022 verplicht

Een rookmelder op elke etage van je woning waar een verblijfsruimte is. Volgend jaar juli verplicht, nu al heel verstandig. Of beter: van levensbelang. Waaraan herken je een goede rookmelder, waar plaats je ze en hoe zit het met het onderhoud? En... hoe voorkom je brand?

Weer meer e-bikes gestolen. Wat doe je eraan?

Wat is de kans dat je e-bike wordt gestolen? Groter dan je denkt vermoedelijk. Tijdens de eerste helft van dit jaar deden bijna 10.000 Nederlanders aangifte van diefstal van hun e-bike, een stijging van ruim 30 procent. Hoe zorg je dat dit jou niet overkomt?

Arbeidsongeschiktheid: onderschat het niet, ondernemer!

Als ondernemer of zzp’er val je bij arbeidsongeschiktheid naast het sociale vangnet dat er voor werknemers bestaat. Soms met pijnlijke persoonlijke en financiële gevolgen. Voor zzp’ers komt er volgens plan een verplichte AOV, vanaf 2024. Afwachten, of beter nu al wat regelen?

Arbeidsongeschiktheid: onderschat het niet!

De meesten van ons raken gelukkig niet langdurig arbeidsongeschikt, dat wijzen de cijfers simpelweg uit. Toch ontvangen ruim 800.000 Nederlanders hiervoor een uitkering. Wat als jou dit overkomt? Naast nare persoonlijke gevolgen, raakt het je ook financieel fors. Hoe? En hoe kun je dat beperken?

Hoe digitaal-veilig is jouw bedrijf? Check je risicoklasse

Een cyberincident kan grote gevolgen hebben. Toch is digitale veiligheid bij veel ondernemers een ondergeschoven kindje. Onterecht: meer dan de helft van de cyberaanvallen richt zich op het midden- en kleinbedrijf en 22% daarvan werd al slachtoffer. Hoe veel risico loopt jouw bedrijf?

Met de camper op vakantie. Plezier verzekerd?

Nederlanders kopen steeds vaker een camper. Onlangs werd de 150.000e camper verkocht, een verdubbeling in 10 jaar. Wat is de charme, waar moet je op letten bij de aanschaf en hoe financier en verzeker je een camper eigenlijk het beste?

Je tuin... wat is daarin eigenlijk verzekerd?

Eindelijk zomer! Tijd om volop te genieten van het buitenleven en van je tuin. Cool drankje in je loungeset. In de zon of onder de parasol? 's Avonds aan de BBQ en nog even klinken rond een vuurkorf? Super gezellig zo'n tuin, maar... welke spullen zijn er eigenlijk verzekerd?

Zijn je zonnepanelen voldoende verzekerd?

Elke 5 seconden wordt er in Nederland een zonnepaneel geplaatst. Logisch, want je eigen energie opwekken geeft je een mooi rendement. Maar hoe is die investering van een paar duizend euro eigenlijk verzekerd? Voorkom een teleurstelling.

Autoverzekering: extra eisen alarmsysteem + SCM certificaat

Dure of zeldzame auto? Je verzekeraar kan dan eisen stellen aan je alarmsysteem. Zoals een (geldig!) SCM certificaat. Dat verloopt na drie jaar. En heeft je auto 'keyless entry' dan gelden daarvoor vanaf 1 januari extra beveiligingsmaatregelen. Lang niet alle modellen voldoen daaraan. Wat te doen?

Check wat je kunt besparen op je levensverzekering

 

Betaal je onnodig veel premie voor je levensverzekering? Er zijn namelijk zaken gewijzigd waardoor jouw polis misschien niet meer ‘van deze tijd’ is. Een update kan je dan een aardig bedrag besparen. Dat kan oplopen tot duizenden euro's. Check meteen hoe je zorgt dat je nabestaanden gunstiger af zijn.

Bespaar 5-15% via een ‘winterstop’ op je motorverzekering

Als de bladeren vallen en koning Winter is in aantocht, houden veel motorrijders het toeren voor gezien. Heb je een WA-casco verzekering? Dan kun je 5-15% premie besparen als je je motor aanmeldt voor een ‘winterstop’. Die loopt van 1 of 15 december tot 1 maart. Of kies jij voor een zomertijd-dekking?

Groene kaart mag ook zwart-wit, maar moet soms wel op papier

De ‘groene kaart’ van je auto dient internationaal als verzekeringsbewijs. Vroeger kreeg je deze via de post, nu steeds vaker als PDF via e-mail. Handig omdat je hem dan op je mobiel kunt laten zien? Soms... Maar je moet ook wel eens een papieren versie tonen. Waar is dat en waarom is de groene kaart ook nuttig in Nederland?

De voor- en nadelen van een WA-direct autoverzekering

Ben je alleen “WA” verzekerd en loop je bij een auto-ongeluk schade op door de schuld van een ander? Dan kun je nu niet bij je eigen verzekeraar terecht, maar moet je de verzekeraar van de veroorzaker aanspreken. Met een “WA-direct” polis zou dat wel kunnen. Is zo’n polis wenselijk en zijn er ook nadelen?

Verzekerd en toch een rekening na een uitvaart. Hoe voorkom je dat?

Een sterfgeval in de familie, daar denk je liever niet aan. Toch is het goed af en toe wel even stil te staan bij het onvermijdelijke. Breng je wensen in kaart, check het to-do lijstje en controleer of de kosten van je uitvaart nog voldoende gedekt zijn. Te vaak krijgen nabestaanden alsnog een rekening gepresenteerd.

7 ideeën voor een voordelige(r) inboedelverzekering

Op de loungebank voor je flatscreen. Voor barista spelen met je espressomachine. De spullen in je woning maken dat jij je er thuis voelt. Hoe verzeker je al dat waardevols voordelig tegen brand, waterschade, en ongenode grijpgrage gasten? Zie onze 7 ideeën...

Wat willen autoverzekeraars liever niet dat je weet?

De helft van de Nederlandse personenauto’s is all-risk verzekerd. Hun eigenaren zijn bovendien het minst gewisseld van maatschappij. Een flink deel daarvan betaalt te veel premie. Hoe zit dat bij jou? Wat steek jij op van een APK van je autoverzekering?

Is onzichtbare schade aan zonnepanelen verzekerd?

Hagelstenen als pingpongballen kunnen forse schade aanrichten. In 2 minuten heeft je caravan een poffertjespan-dak. Vervelend, maar duidelijk. Maar hoe zit dat met zonnepanelen? Ook als je geen schade ziet, kan die wel zijn ontstaan. En dan?