Als woningzoekende sta je voor een belangrijke beslissing: het kopen van een huis. Voor je gaat onderhandelen over de prijs is het goed stil te staan bij diverse juridische en financiële aspecten. Waar let je op bij het type woning dat jij zoekt? Een online kennistest van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) helpt je daarbij, net als hun praktische boekje ‘Woning Kopen’.
In het boekje lees je wat er allemaal komt kijken voordat een huis jouw droomhuis is. Wat je moet regelen, hoe het zit met je rechten en plichten. Welke problemen vaak voorkomen. En natuurlijk kun je lezen waarom je eigenlijk naar de notaris moet.
Expert in vastgoedtransacties
Op zoek naar een woning komt de notaris vaak pas aan het eind in beeld, bij het ‘passeren’. Daarvoor bracht je hypotheekadviseur je wensen in kaart, kwamen de financieringsopties aan bod en werd er een hypotheek aangevraagd bij de geldverstrekker van jouw keuze. Bij de onderhandelingen met de verkopende partij maakte je misschien gebruik van een aankoopmakelaar. Wat is dan de rol van een notaris?
Uit: Woning Kopen (KNB)
Een notaris helpt mensen om tot rechtsgeldige en bindende afspraken te komen. Bijvoorbeeld over de koop of verkoop van je huis, het opstellen van een samenlevingscontract of zaken rond iemands onderneming. Hij of zij geeft juridisch advies en let op de belangen van alle betrokkenen — deskundig, onafhankelijk en onpartijdig. Best handig dus, zo’n online boekwerkje van hun beroepsorganisatie.
Boekje voor kopers
Waarmee houd je rekening voordat je in onderhandeling gaat? Welke ingewikkelde begrippen kom je tegen en wat betekenen ze? Hoe zit het met voorbehouden en wat is er anders bij het kopen van een appartement of nieuwbouw? Dat wordt duidelijk als je het boekje Woning Kopen leest, met een begrippenlijst achterin.
Praktische tool
Heb je al een woning op het oog, doorloop dan direct even de KNB kennis-tool. Of attendeer iemand anders hierop die -bijna- zover is. Het is direct een aardige kennistest. Een beknopte ja-nee-vragenlijst levert je de aandachtspunten op die horen bij de woning in kwestie. Aanvullende info vind je in bovengenoemd online boekje. Of informeer gewoon even bij je adviseur, als je ergens over twijfelt. Start hier de tool ⎆
Boekje voor verkopers
Ook voor huishoudens die hun woning willen verkopen schreef de KNB een boekje. Welke kwesties spelen er wanneer je het proces van de andere kant bekijkt? Dat kun je online lezen én downloaden.
Een goede financiering als voorwaarde
Behalve de juridische kant van een aankoop wil je er ook zeker van zijn dat je hypotheek betaalbaar is en blijft. Op dat gebied is je financieel adviseur de expert. Deze helpt je bij het verkrijgen van een lening die past bij je financiële situatie en wensen. Een onafhankelijk adviseur kan daarbij kiezen uit meer dan dertig partijen en houdt rekening met de laatste opties binnen de (belasting)wet en regelgeving. Zo kun je met vertrouwen het koopproces ingaan.
Een aankoopmakelaar is geen must maar kan waardevol zijn als je niet gewend bent aan onderhandelen. Makelaars kennen de markt en de ontwikkelingen en kunnen je begeleiden bij het verkrijgen van de beste deal voor je nieuwe woning. Ze kunnen strategieën toepassen om de prijs te verlagen en gunstige voorwaarden te bedingen. En zijn jullie rond? Dan kan de notaris aan de slag met het overhandigen van de sleutel als feestelijk slotakkoord.
‘Even tekenen bij de notaris’ is een bijzonder moment, maar daar gaat wel het nodige werk aan vooraf. De notaris stelt de overeenkomsten op: de koopakte, leveringsakte en hypotheekakte. Hij of zij onderzoekt en controleert daarvoor de eigendomsrechten, eventuele hypotheken, erfdienstbaarheden en andere beperkingen die van invloed kunnen zijn op de transactie van de woning. De documenten worden voorgelezen en toegelicht. Vervolgens vindt de formele overdracht van het eigendom plaats, waarna de notaris zorgt dat dit correct bij het Kadaster wordt geregistreerd. En, niet onbelangrijk, de notaris beheert de financiële kant van de transactie — ontvangt en bewaart de gelden die erbij betrokken zijn, zoals de koopsom en eventuele verschuldigde belastingen.
Bron: Nationale Hypotheekbond