We sparen extra door Corona. Ook voor extra aflossen?

In april brachten Nederlanders al bijna € 4 miljard meer naar de bank dan ze opnamen. Ook nu nog vindt tweederde van ons dat sparen verstandig is. Vraag is wat te doen met dat extra saldo, nu de koopbereidheid afneemt. Lasten verlagen door extra aflossen of beter even niet?

Niet alleen geld over door lock down
De Corona-crisis maakte dat we minder kónden uitgeven. Horeca, theaters, bioscopen, musea waren dicht, winkelstraten verlaten. Dit zorgt weliswaar voor meer omzet bij de supermarkten (naar schatting +5.7% dit jaar), maar dat is ‘goedkoper’ dan uit-eten-gaan. En ook de driemaal hogere online omzet van de Hema en forse groei van andere webwinkels compenseert bij lange na niet wat we anders aan shoppen besteden. Tel daarbij alle niet geboekte vakanties op en zie hoe dat in april leidde tot acht keer zoveel sparen als gemiddeld: € 3,8 miljard.

Toch is geld opzij leggen ook een bewuste keuze. Dat gebeurt vaker in tijden van crisis of in afwachting van mogelijk mindere tijden. Volgens het CBS daalde de koopbereidheid in het tweede kwartaal onder het nulpunt - voor het eerst ook onder huizenbezitters (-11%). De verwachting de komende twee jaar een huis te kopen of laten bouwen bleef overigens wel op peil, net als de onderhoudsplannen.

Mogelijk kijkt de consument voorbij de crisis, maar legt hij toch voor de zekerheid wat extra geld apart - just in case?

In het 2e kwartaal vond 61% van de ondervraagden het (erg) zinvol te sparen, een forse stijging met daarvoor. Een buffer is verstandig - te weinig Nederlanders beschikken daarover. Tegelijkertijd draait een economie op geld dat rolt… Ga dus wijs om met de eigen portemonnee. 

Is extra aflossen verstandig?
Geld op de bank levert tegenwoordig praktisch niets op, helaas. Iets extra aflossen op je hypotheek bespaart je wél een paar procent, afhankelijk van je huidige rente. Maar bedenk goed of je dat geld nu of de komende jaren wel kunt missen. Want weliswaar wordt je huis een beetje meer van jou, een extra aflossing scheelt je per maand niet per se heel veel. Betaal je nu 3,9% hypotheekrente en los je € 12.000 extra af, dan scheelt je dat € 39,- per maand. Bruto, na belastingvoordeel is dat ca. € 25,-. Als het dus gaat om het verlagen van je maandlasten, dan zijn er vast  andere posten waarmee je die kunt verlagen. Misschien via een energievergelijker of door kritisch te kijken naar je abonnementen?

Beschik je na zo’n extra aflossing nog wel over voldoende reserves, dan kun je het zeker overwegen. Want aflossen moet je uiteindelijk toch. We rekenen het graag voor je voor. Ook hoeveel je precies (boetevrij) mag aflossen. Dat hangt af van de geldverstrekker, maar vaak gaat het om 10% van de het bedrag dat je destijds leende.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie