Met 3,5% economische groei en bijna 1% meer koopkracht lijken de vooruitzichten voor 2021 - na een dramatisch coronajaar - voorzichtig positief. Maar wat heeft de boodschap van koning Willem-Alexander voor invloed op jouw financiën en woonlasten? We zetten de kabinetsplannen op het gebied van belastingen, hypotheken en het milieu voor je op een rijtje. Met praktische tips!
Belastingen
Het positieve nieuws is, dat alle inkomensgroepen volgend jaar iets meer ruimte in de portemonnee hebben. Wie werkt gaat er volgens de koopkrachtplaatjes van het CPB gemiddeld 1,2% op vooruit. Voor uitkeringsgerechtigden is dit 0,5%. Gepensioneerden zien hun koopkracht met 0,4% stijgen. Natuurlijk zijn deze cijfers meer dan ooit met veel onzekerheden omgeven, zowel algemeen als afhankelijk van jouw individuele situatie.
Verder gaat een aantal eerder genomen maatregelen in 2021 een volgende fase in:
Heb je een hoog inkomen en wil je je hypotheek oversluiten naar een lager rentepercentage? Doe dat dan vóór het einde van het jaar, want dan zijn de oversluitkosten nog aftrekbaar tegen het hogere percentage.
Heb je veel afgelost dan heb je vermogen opgebouwd in je woning. Heb je aan de andere kant niet voldoende spaargeld voor leuke dingen of praktische aanpassingen? Dan kun je als senior een deel van dat vermogen vrij maken, bijvoorbeeld via een overwaardehypotheek. Ook wie nog niet is gepensioneerd kan via een extra hypotheek geld onttrekken aan zijn woning - als je voldoende inkomen hebt. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. Er is meer mogelijk dan je denkt.
Hypotheken
De regering wil starters op de woningmarkt op diverse manieren tegemoet komen: met de bovenstaande maatregelen én met de afschaffing van de overdrachtsbelasting en juist een verhoging daarvan voor woningbeleggers. Loop je nu tegen de grenzen van je opties aan, dan heb je in 2021 hopelijk meer kans.
Koop je nog dit jaar een huis en is de cv-ketel binnenkort aan vervanging toe? Overweeg dan of je deze direct al vervangt. Twijfel je of een warmtepomp misschien een betere optie is? Neem dan een ‘energiebespaarbudget’ mee in je hypotheek, dan hoef je nu nog niet te beslissen. Je kunt daarvoor tot 106% van de marktwaarde lenen.
Energie & duurzaamheid
Tegen 2050 moeten alle huishoudens in Nederland ‘van het gas af’ zijn, wat de CO2 uitstoot zal beperken. Vorig jaar werd al bekend dat we tot 2023 meer belasting gaan betalen op gas en minder op elektriciteit. In 2021 betekent dit voor een gemiddeld huishouden dat de energiebelasting op gas stijgt met bijna € 26 (4,7%) en op elektriciteit met € 13 daalt (3,5 %). Wat je totaal betaalt hangt van je energieleverancier af. Wisselen kan je soms aardig wat besparen.
Heeft jouw woning nog geen (definitief) energielabel, regel dat dan dit jaar nog. Dat kan online via energielabelvoorwoningen.nl, vanaf een paar euro. Het blijft dan 10 jaar geldig.
Heb je plannen om je woning extra te isoleren (dak, vloer, spouwmuur, HR++ of triple glas en/of kozijnen)? Combineer twee maatregelen en ontvang 30% subsidie. LET OP: de werkzaamheden moeten uiterlijk 31 december zijn uitgevoerd én betaald.
Wij helpen je graag met de tips of als je vragen hebt
Kijk je naar een woning en wil je meer weten over extra ruimte in je hypotheek voor energiebesparende voorzieningen (of een energiebespaarbudget)? Heb je er al eens aan gedacht om je hypotheek over te sluiten naar de zeer lage rente van dit moment? Of ben je er aan toe om een deel van de overwaarde van je woning te verzilveren? Met deze en nog veel meer financieringskwesties helpen we je graag. Neem dus gerust contact op.
Bron: Nationale Hypotheekbond