warmtepompen en thuisbatterijen nieuwe favorieten

Warmtepompen en thuisbatterijen: de nieuwe favorieten van huiseigenaren

Bijna een kwart van de Nederlandse huiseigenaren zegt van plan te zijn binnen een jaar te investeren in een warmtepomp of een thuisbatterij voor zonnepanelen. Salderen van zonnestroom blijft weliswaar langer mogelijk, maar zelf opslaan lijkt meer mensen aan te spreken. Niet gek in een land met relatief het grootste aantal zonnepanelen van Europa.

Nationale Nederlanden (NN) deed onderzoek onder ruim 600 huiseigenaren. De warmtepomp en thuisbatterij bleken bovenaan te staan op het verlanglijstje voor het verduurzamen van woningen. Volgens het onderzoek beschikt 13% van de Nederlandse huishoudens over een hybride of volledig elektrische warmtepomp. Slechts 4% van de woningen heeft momenteel een thuisbatterij. Daarin loopt ons land achter bij bijvoorbeeld Duitsland waar al meer dan een miljoen huishoudens er een hebben.

Liever zelfvoorzienend

In ons land liet al wel meer dan de helft van de huiseigenaren na de aankoop van hun woning zonnepanelen plaatsen. Drijver achter deze groei is het kunnen salderen van stroom die je op piekmomenten aan het net levert met wat je op andere momenten afneemt. Deze salderings­regeling zou vanaf 2025 geleidelijk worden afgebouwd, maar die plannen staan nu in de koelkast.

Een derde van de huiseigenaren denkt verduurzaming niet te kunnen betalen

Onderzoek Nationale Nederlanden (febr 2024)

Wel zien steeds meer energie­leveranciers zich nu genoodzaakt om klanten met zonnepanelen op de een of andere manier hun extra kosten door te rekenen. Ook dit kan aanleiding zijn een thuisbatterij te willen aanschaffen. In het NN-onderzoek gaf 21% van de ondervraagden dit aan. Zoals wel vaker dragen financiële overwegingen bij aan het behalen van groene doelen. Meer thuisbatterijen zorgen er ook voor dat het elektriciteits­net minder snel overbelast raakt. Toch wordt de aanschaf nog niet aangemoedigd met subsidies.

Een hybride of all-electric warmtepomp kun je wel met flinke subsidie aanschaffen. Nu nog gestimuleerd, wordt dit vanaf 2026 de enige optie als je cv-installatie aan vervanging toe is. In het NN onderzoek bleek 22% van de ondervraagden binnen een jaar een warmtepomp te willen aanschaffen. De installatie­branche is ondertussen druk bezig monteurs aan te trekken en op te leiden.

De rol van advies in verduurzaming

Veel huiseigenaren vertrouwen op advies van familie en vrienden over verduurzaming — een derde won geen professioneel advies in, volgens het NN-onderzoek. Ook gelooft een derde van de huiseigenaren die nog geen energiezuinige maatregelen nam dat zij deze niet kunnen betalen. Bijna een kwart ziet het gebrek aan informatie over subsidie­regelingen als struikelblok. Zonde, en des te meer reden om wel advies van een professional in te winnen. Met energieprijzen nog steeds flink hoger dan voor de Oekraïne-crisis zorgen de juiste maatregelen voor een welkome besparing. En er zijn tal van gunstige, groene financierings­opties die je adviseur je graag toelicht.

Gratis Duurzaamheidsprofiel

Ter voorbereiding op een adviesgesprek kun je je alvast alvast oriënteren viahet Duurzaamheidsprofiel van jouw (toekomstige) woning. Vul eenvoudig je postcode en huisnummer in en bekijk mogelijke maatregelen en hoe je die kunt financieren.

Download het rapport

Sommige maatregelen vragen meer geld dan anderen. Waar het om gaat is dat ze je per saldo meer opleveren dan kosten. Dat verlaagt je maandlasten, vergroot je comfort, en maakt je woning meer waard. Zorg wel dat je een financiële buffer behoudt — steek er dus niet je laatste spaargeld in. Laat je gewoon goed door je financieel adviseur voorlichten over de verschillende leningsvormen, subsidies én wanneer je de rente op zo'n lening fiscaal mag aftrekken.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie