Waarom woning (ver)kopen nog even uitstellen tot 2023?

Behalve over de prijs van een woning moeten partijen het ook eens worden over andere zaken, zoals de datum van levering. Wat wil je juist vóór of na de jaarwisseling regelen, en waarom? Maak slim gebruik van een veranderend belastingklimaat.

Het begin van een nieuw jaar gaat vaak gepaard met nieuwe wetten en maatregelen. 2023 is daarop geen uitzondering. Sommige kwesties pakken gunstiger uit tijdens het nu lopende belastingjaar, andere kun je — afhankelijk van je omstandigheden — financieel gezien beter even uitstellen tot na de oliebollen. Onderstaand overzicht houdt geen rekening met de ontwikkeling van de huizenprijzen, of de hypotheekrente. Maar ben je al, of ga je bijna in onderhandeling over de aan- of verkoop van een woning, dan vind je hier wat aanknopingspunten. Vraag je hypotheekadviseur om meer detail over deze en andere financiële kwesties.

Uitstel vermogensbelasting
Op dit moment de woning verkopen is praktisch een garantie op winst: met de sterk gestegen huizenprijzen is de opbrengst vrijwel altijd hoger dan de resterende hypotheekschuld. Heb je nog geen volgende koopwoning en vindt de overdracht nog dit jaar plaats dan telt die overwaarde mee in je vermogen per 1 januari 2023. Je wordt daarover aangeslagen in box 3 van de inkomstenbelasting. Wisselt de woning ná de jaarwisseling van eigenaar, dan stel je de vermogens­belasting met een jaar uit tot 2024. Overigens gaat de vrijstelling op deze belasting van circa € 50.000 nu naar € 57.000 in 2023 (of het dubbele daarvan voor fiscaal partners).

Vrijstelling overdrachtsbelasting starters gaat in 2023 naar € 440.000

Jaar extra voor meeverhuizen aflossingsvrije hypotheek
Stamt je aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013 dan is de rente erop aftrekbaar voor de belasting. Bij verkoop van de woning los je die hypotheekschuld af, maar volgens het ‘overgangsrecht’ blijft de rente ook aftrekbaar bij een volgende aflossingsvrije lening. Voorwaarde is wel dat je de nieuwe hypotheek afsluit voor het einde van het volgende jaar. Bij een overdracht in 2022 heb je dus de tijd tot 31 december 2023. Til je deze over de jaarwisseling heen, dan kun je een volgende koopwoning nog tot eind 2024 financieren met een (deels) aflossingsvrije lening waarvan de rente aftrekbaar is.

Maximaal 50% en 30 jaar
Sinds 2001 kun je hypotheekrente nog maximaal 360 maanden aftrekken. Voor hypotheken van voor die tijd kan dat nog tot 2031. Bij nieuwe hypotheken hanteren de meeste banken wel de regel dat maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij geleend kan worden. Op de rest moet je annuïtair of lineair aflossen.

Hogere vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters
Maakte je nog niet eerder gebruik van deze vrijstelling en ben je nog geen 35? Dan bespaar je jezelf 2% overdrachts­belasting bij de aanschaf van een woning voor eigen gebruik. Op een woning van € 350.000 scheelt dat zomaar zevenduizend euro. Wel geldt deze vrijstelling alleen voor woningen tot een bepaalde marktprijs. Dit jaar ligt die grens op € 400.000, komend jaar stijgt die naar € 440.000. Als je de overdracht van een woning in deze range over de jaarwisseling heen tilt, scheelt je dat dus ruim achtduizend euro starters­vrijstelling. Tenzij je de komende maanden je 35e verjaardag viert natuurlijk.

Aankoop grond en bijgevouwen hoger belast
Het tarief bij de overdracht van een garage/schuur, stuk grond, of woning-voor-de-verhuur stijgt van 8% nu, naar 10,4% vanaf 1 januari 2023. De aanschaf van dit soort objecten is dus in 2022 (fiscaal) voordeliger. Koop je zo’n bijgebouw of aangrenzend terrein direct met het hoofdgebouw, dan betaal je over beide overigens hetzelfde percentage overdrachts­belasting. Niets dus als je in aanmerking komt voor vrijstelling, of het gebruikelijke tarief van 2%, als de aanschaf geen beleggings­object betreft.

Nationale Hypotheek Garantie voor duurdere woningen
Per 1 januari 2023 stijgt de kostengrens voor een hypotheek met NHG naar € 405.000 waar deze dit jaar nog op € 355.000 ligt. In roerige tijden rond je hypotheek, zoals na baanverlies, arbeids­ongeschiktheid of een scheiding, kan dit ‘vangnet’ uitkomst bieden. Ligt de aankoopprijs van de woning waarover je onderhandelt tussen genoemde bedragen, dan biedt uitstel van overdracht je alsnog de gelegenheid je hypotheek met NHG af te sluiten. Voor nog uit te voeren energie­besparende maatregelen kun je tot 6% meer lenen. Bij een NHG-hypotheek komt die grens in 2023 dus op maximaal € 429.300.

Zonnepanelen zonder btw
Gebruik je de extra leenruimte in 2023 voor de aanschaf van zonnepanelen, dan betaal je daarover geen btw, als het wetsvoorstel hierover wordt aangenomen. Met een nultarief hoef je geen btw terug te vorderen. Wel zo efficiënt voor jou (en de Belastingdienst). Het is vooral prettig voor ondernemers die dit al eerder deden en nu zonnepanelen willen bij plaatsen.

Laatste kans op hogere aftrek
Komend jaar maakt het voor veel aftrekposten niet meer uit hoeveel je verdient. De financieringskosten van een woning — maar bijvoorbeeld ook betaalde partner­alimentatie — zijn dan aftrekbaar tegen het tarief van de eerste schijf van de inkomsten­belasting. Dat wordt 36,93% (of 19,03% vanaf de aow-leeftijd).

Huishoudens met een belastbaar inkomen boven € 69.398 kunnen dit soort kosten in 2022 nog tegen 40% aftrekken. Dus hoewel er argumenten zijn om de overdracht van de woning uit te stellen, kan het wel wat belasting schelen als de nota van je financieel adviseur of taxateur nog dit jaar op de mat valt. Ook bij het oversluiten van de hypotheek, extra lenen voor een verbouwing, of afkopen van partneralimentatie geldt dit jaar nog het 40%-tarief wanneer je een hoger inkomen geniet. Informeer tijdig naar je opties.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie