Volwassen kinderen niet meer uit huis gezet na overlijden ouders

Jongvolwassenen die bij de ouder(s) inwonen moeten de huurwoning praktisch direct verlaten als ze wees worden. Onwenselijk vond de Tweede Kamer. Daarom werken de verantwoordelijke ministers nu ontwerpmaatregelen uit die voorkomen dat mensen pardoes op straat worden gezet. Uiteindelijk ongeacht of de ouders sociaal of privé huurden.

Dat er maatregelen komen had demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken afgelopen zomer al aangekondigd. De eerste concrete resultaten zijn nu bekend gemaakt. Dit is goed nieuws voor jaarlijks toch tientallen meerderjarige kinderen die dit lot treft. Behalve met verdriet om het heengaan van de ouder(s) kampen die met stress rond het vinden van een ander onderkomen. De huurmarkt is krap en lang niet iedereen heeft zich al ingeschreven voor een (eigen) huurwoning. En zelfs als je dat al wel deed, sta je niet zomaar bovenaan de lijst. Ook als wees niet.

Inschrijven: niet duur, wel verstandig
Als je 18 wordt en nog niet op korte termijn op jezelf wilt gaan wonen kan het toch zinvol zijn je in te schrijven voor een huurwoning. De kosten vallen mee — na het eerste jaar is dat ca. een tientje. En de wachttijd voor huurwoningen verschilt weliswaar per locatie, type woning en prijs, maar kan soms jaren oplopen. Ondertussen versterk je dan je positie binnen de huidige of gewenste gemeente / woningcorporatie. Voor als het ooit, of plots van pas komt.

Houd wel rekening met voorwaarden die er soms gelden. Zie ook de antwoorden van de Rijksoverheid op 15 veelgestelde vragen rond het vinden van een huurwoning. 

Bekijk de antwoorden

Huurwoning kun je niet ‘erven’
Velen zullen er niet bij stil staan, maar inwonende kinderen kunnen het huurcontract van hun ouders niet ‘erven’. Komen die plots te overlijden, dan resten er nog maar twee maanden vóór je de woning moet verlaten. De minister heeft nu afspraken gemaakt die ervoor zorgen dat jongvolwassen wezen in sociale huurwoningen langer de tijd krijgen het overlijden te verwerken en het nemen van beslissingen over hun toekomst. Als de voorgenomen wetswijziging erdoor is, mogen zij langer in de ouderlijke woning verblijven, zelfs als de verhuurder dat niet wil. Dat gaat dan ook gelden voor privé-verhuurders.

Jongvolwassenen die hun ouders verliezen moeten zich kunnen richten op het verwerken van het verlies

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken

In gesprek gaan
Hoe verhuurders getroffen jongvolwassenen moeten helpen aan passende huisvesting en met maatschappelijke ondersteuning, is vastgelegd in een gedragscode. Deze is opgesteld door het ministerie, Aedes, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), verhuurders en experts. Transparantie en betrouwbaarheid zijn daarbij de uitgangspunten, volgens Ollongren. Er moet gekeken worden naar de situatie waarin de nabestaanden zich bevinden. Maatwerk moet ervoor zorgen dat een meerderjarige wees niet op straat komt te staan.

Twee jaar en eventueel lagere huur
In de huidige ontwerpregeling krijgen woningcorporaties de mogelijkheid om meerderjarige inwonende wezen een tijdelijk huurcontract van maximaal 2 jaar aan te bieden. Indien nodig kan ook de huur worden verlaagd. Mocht blijken dat de woning niet passend is, dan kan men in overleg zoeken naar een alternatief.

Blik in de financiële toekomst
Of je nu huurt of hebt gekocht, het is altijd goed om (jong) volwassen kinderen op de hoogte te brengen van je financiën en wat er op hen afkomt als je onverhoopt vroeg wegvalt. Geen leuk onderwerp natuurlijk, maar wel iets waarbij een deskundig expert jullie prima kan begeleiden.

Minister Ollongren:
“Jongvolwassenen die hun ouders verliezen moeten zich kunnen richten op het verwerken van het verlies. Dankzij deze afspraken kunnen zij langere tijd in de ouderlijke woning blijven wonen en hoeven zij zich geen zorgen te maken over hun woonsituatie. Dat geeft meer rust en komt ten goede aan het rouwproces. Ik ben blij dat we samen met de verhuurders deze afspraken hebben kunnen maken.”

Bron: de Nationale Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie