Vier trends binnen een drukke woningmarkt

Ondanks de lockdown en de financiële onzekerheid voor sommigen startte de woningmarkt in 2021 opnieuw met veel tamtam. Waar kun je als huizenkoper of -verkoper rekening mee houden? Vier trends die vragen om een goede voorbereiding.

Trend 1: Veel meer bezichtigingen
Het is opvallend dat er in januari 2021 gemiddeld veel meer bezichtigingen per woning zijn dan in de eerste maand van vorig jaar.

  • In 2020 liep het aantal bezichtigingen al flink op, tot gemiddeld 10 per woning
  • In januari 2021 was het gemiddelde aantal bezichtigen nog steeds 9 per woning. Vorig jaar januari, dus vóór de Coronacrisis, was dit gemiddeld 5 per woning

Op dit moment zijn veel mensen zijn nog steeds hard op zoek naar een nieuwe woning. Ze laten zich niet tegenhouden door de strenge lockdown.

Een bezichtiging valt onder een 'zakelijk doel'. Daarom mag je thuis nog steeds meer dan één persoon per dag ontvangen. Uiteraard volg je daarbij de RIVM-regels: o.a. maximaal 2 mensen van één huishouden tegelijk, plus de ver-/koopmakelaar(s); mondkapje op; tussen twee bezoeken 10 minuten pauze en liefst ventileren. En nog even geen handen schudden...

Trend 2: Meer dan 50% van de huizenkopers overbiedt
De vraagprijs is lang niet altijd de prijs waar de woning voor wordt verkocht. Regelmatig wordt er meer geboden. 

  • In 2020 werd voor het eerst door meer dan de helft (50,9%) van de huizenzoekers boven de vraagprijs geboden
  • In 2019 werd in 38,3% van de gevallen boven de vraagprijs geboden
  • In 2017 gebeurde overbieden nog veel minder vaak; in slechts 19,5% van de gevallen

Meer bieden dan de vraagprijs kwam in 2020 vooral voor in de grote steden. Voor de huizenmarkt van 2021 lijkt overbieden een trend die door het hele land te zien is. De NVM zag dat in januari in al hun 77 regio's gebeuren. Mooi natuurlijk voor de verkopers van een huis, een stuk minder leuk voor de huizenkopers. Die moeten steeds meer neertellen voor een koophuis. De prijsstijging van 9,3% in januari was de hoogste in twee jaar.

Trend 3: Snellere doorlooptijd op de huizenmarkt van 2021
Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld minder dan 100 dagen tot een woning was verkocht. Dit jaar zal deze korte doorlooptijd eerder korter dan langer worden. Ook dat legt extra druk op de huizenmarkt.

  • Kopers moeten er snel bij zijn; een korte doorlooptijd laat onder andere zien dat mensen steeds fanatieker worden bij het kopen van een huis
  • ‘Honderd dagen’ lijkt misschien niet heel kort, maar dit wordt geteld vanaf het moment dat het bord in de tuin komt tot de overdracht bij de notaris. Al het werk (aanbieden op funda, bezichtigen, onderhandelen, etc.) omtrent de verkoop van een huis wordt in die korte periode geregeld.

Om je een idee te geven hoe speciaal deze steeds kortere doorlooptijd is: in 2017 was de doorlooptijd gemiddeld nog 146 dagen.

Trend 4: Huizen buiten de stad zijn populair
Het valt op dat mensen ook steeds vaker naar huizen kijken buiten de grote steden. Het aantal bezichtigingen van huizen buiten de Randstad neemt al toe sinds (voor) het uitbreken van de coronacrisis. Behalve de betaalbaarheid kan dit er ook op wijzen dat meer mensen er vanuit gaan dat (gedeeltelijk) thuiswerken ook na Corona van toepassing blijft. We zijn benieuwd naar de invloed hiervan op de huizenmarkt in 2021. Drijft een groeiende vraag ook de prijzen op buiten de Randstad? 

  • Van alle provincies telt Noord-Holland de meeste bezichtigingen: gemiddeld elf bezoekers per verkocht huis in 2020
  • Verder valt op dat er in januari 2021 vooral in Gelderland veel meer huizen zijn bezichtigd

In de grote steden binnen de Randstad zijn welgestelde jonge kopers (tot 35 jaar) deze maanden extra hard op zoek. Zij proberen nog een huis of appartement op hun naam te krijgen vóór 1 april a.s. Voor woningen boven de € 400.000 geldt daarna namelijk geen vrijstelling van de overdrachtsbelasting meer. Op 'vier ton' scheelt dat al € 8.000... Gevolg? Meer dan 75 kijkers zijn daar momenteel geen uitzondering.

Goed voorbereid zijn geeft rust
Hoe komen van het woningtekort af? Midden februari bepleitten 34 organisaties gezamenlijk een plan om snel te gaan bouwen: liefst 1 miljoen woningen in 10 jaar. Hoewel de overheid de woningnood erkent, moet er nog flink wat gebeuren om dat te realiseren. Op de korte termijn zijn we je graag van dienst, waar dat kan. Dus oriënteer jij je op een eerste of volgende woning? Wil je zelf je woning verkopen en misschien gaan huren? Als je weet waar je financieel aan toe bent, geeft dat vast meer zekerheid in deze hectische markt. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. Aarzel niet en neem contact op.

Bron: Nationale Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie