Plan je een kleine verbouwing aan de voor- of zijkant van je huis dan pakt dat dit jaar al snel honderden euro’s duurder uit: veel gemeenten vragen meer geld voor een vergunning. Het recente onderzoek naar bouwleges van Vereniging Eigen Huis signaleert trouwens flinke verschillen per woonplaats. Wat kost het jou?
Wanneer vergunning nodig?
Bij de meeste gemeente is er voor een verbouwing aan de achterzijde van je woning geen vergunning nodig. Wil je wat wijzigen of uitbreiden aan de voorkant, of de zijkant dan is een bouwvergunning veelal wel verplicht. Voor het aanvragen hiervan berekent de gemeente leges. Nu veel van ons al bijna anderhalf jaar thuis werken is er veel animo voor het creëren van meer ruimte. Groter verhuizen is immers vaak geen optie, omdat er maar weinig --en duur-- aanbod is voor doorstromers. Een verbouwing is vaak wel voordelig te financieren dankzij de gestegen overwaarde op de eigen woning en de bijzonder lage rente.
Stijging van de bouwleges
Uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat de kosten voor het verkrijgen van een bouwvergunning bij 41 gemeenten met meer dan 10% zijn gestegen. In drie gevallen was dat zelfs meer dan 50%. Wat je op dit moment uiteindelijk betaalt varieert fors: van nog geen €100,- voor een kleine verbouwing in Den Haag tot €977 in Veenendaal. En dan zijn er ook nog gemeenten waar de leges juist zijn gedaald.
Leges maken ook nieuwbouw duurder
Wie een nieuwbouwwoning koopt, betaalt ook leges, als onderdeel van de totaalprijs. Ook hier zien we forse verschillen en ontwikkelingen naar beide kanten. In bijvoorbeeld Renkum en Montfoort schiet het tarief met ruim 50% omhoog, terwijl de leges voor nieuwbouw in Putten dan weer met 36% daalden. Het landelijk gemiddelde van de leges stijgt dit jaar met 3,3%. Ondertussen ligt de prijs van een nieuwbouwwoning op 4,5 ton; 9% meer dan in 2020 (vergelijking op basis van het 2e kwartaal).
Zelf bouwleges berekenen? Met de rekentool van Bouwleges.nl bereken je eenvoudig en kosteloos de legeskosten van je vergunningsaanvraag. Een kwestie van de bouwsom invullen en klaar.
Oproep tot uniformiteit
VEH heeft de kennelijke willekeur van gemeenten en in ieder geval de verschillen in tarifering al eerder aangekaart, maar zonder succes. En ook dit jaar gaat het weer alle kanten op. Daarom roept zij het kabinet op om de invoering van de nieuwe Omgevingswet op 1 juli 2022 aan te grijpen "om de uitwassen in tarieven tussen gemeenten te bestrijden en daarmee een einde te maken aan de enorme onderlinge legesverschillen", aldus Cindy Cremer, woordvoerder namens de huizenbezitters.
Bron: Nationale Hypotheekbond