Velen onbekend met invloed schulden op hypotheek

Een persoonlijke lening, studieschuld, maar ook rood mógen staan, een smartphone afrekenen via je abonnement, of een auto privé leasen… Maar weinigen weten dat dit je maximale hypotheek (fors) beperkt, volgens geldverstrekker Munt. Nu inflatie en de energieprijzen de maandlasten opdrijven — en de rente fors steeg — is het zaak extra voorzichtig te zijn met het aangaan van schulden als je nog een woning wilt kopen.

Munt bevroeg ruim duizend hypotheekklanten. Meer dan één derde was niet op de hoogte van de gevolgen welk type BKR-schuld dan ook. En dat zijn er meer dan vaak gedacht: in de database van het Bureau Krediet Registratie staat elke financiële verplichting boven de € 250 met een looptijd van minstens één maand. Sinds 1 april moeten geldverstrekkers bij een hypotheekaanvraag rekening houden met de volledige, werkelijke maandlasten van deze contracten en deze dus raadplegen bij BKR.

Impact schulden op de hypotheek
Aan een bestaande studieschuld bij DUO kun je nu niet veel meer doen, maar of een private leasecontract voor je volgende auto verstandig is? Ruim twee derde van de ondervraagden bleek er geen weet van te hebben dat beide je maximale hypotheek tot tienduizenden euro’s beperken. Ellen Hensbergen, directeur van Munt toont zich hierover terecht bezorgd: “Niet alleen omdat een huis kopen zo nóg moeilijker wordt, maar ook omdat de vaste lasten hierdoor blijven stijgen. Dit kan in combinatie met een dalende koopkracht en stijgende energielasten een gevaarlijke cocktail worden. Laat je dus goed informeren door een adviseur wat de consequenties zijn van een bepaalde schuld die je aangaat.”

Ook van middeninkomens is inmiddels bekend dat zij de gevolgen waarschijnlijk gaan voelen

Ellen Hensbergen, directeur Munt Hypotheken

Oorzaak schulden
Sommige BKR-posten ontstaan omdat het ‘makkelijk’ is: iets kopen op afbetaling, een creditcard hebben of de ‘roodstand­faciliteit’ van je betaalrekening. Andere schulden komen voort uit minder prettige life events, gebeurtenissen die je leven op de kop zetten, privé of zakelijk. Het onderzoek noemt een niet-vrijwillige inkomensdaling (36%), arbeidsongeschikt raken (33%) en het beëindigen van een relatie (26%) als de belangrijkste.

Ruim een kwart van de ondervraagden gaat er vanuit dat ze onder die zulke ingrijpende omstandigheden de hypotheek niet meer kunnen betalen en dus moeten verhuizen. Het onderzoek vermeldt niet hoeveel ondervraagden een inkomens­beschermer hebben — bijvoorbeeld via een woonlasten­verzekering of een arbeidsongeschiktheids­verzekering. Hoe zit dat bij jouw hypotheek?

Betalingsregeling
Het consumentenvertrouwen is momenteel lager dan ooit, de (berekende) inflatie met ruim 17% is ook een record. De stijgende vaste lasten raken inmiddels niet alleen de laagste inkomensklassen. Voor hen komt het kabinet komend jaar met extra compensatie. “Ook van middeninkomens is inmiddels bekend dat zij de gevolgen waarschijnlijk gaan voelen in de portemonnee”, aldus Hensbergen. In het onderzoek dat zij liet uitvoeren houdt ruim een op de tien ondervraagden (14%) er rekening mee dat ze problemen krijgen met het betalen van de hypotheeklasten. In het verlengde hiervan is bij een derde van hen de vrees voor nieuwe of lopende schulden toegenomen.

Trek aan de bel
Wie tijdelijk in de problemen komt met het betalen van de hypotheeklasten, of dreigt te komen, neemt het beste snel contact op met zijn adviseur of de geldverstrekker. Met de afdeling Bijzonder Beheer wordt dan gezocht naar een tijdelijke regeling. Als dit later kan worden ingelopen, kan er dan bijvoorbeeld een tijdje minder dan normaal worden betaald.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie