Veh bepleit extra geld voor subsidiepot verduurzaming woning

VEH bepleit extra geld voor subsidiepot verduurzamen woning

Sinds de sterk gestegen energieprijzen zijn Nederlandse huishoudens en masse aan de slag gegaan met het verduurzamen van hun woningen. Subsidies van het Rijk helpen daarbij, maar de bodem van de subsidiepot voor dit jaar komt in zicht. Van de 350 miljoen euro voor 2023 is er nog 75 miljoen euro Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) beschikbaar. Vereniging Eigen Huis (VEH) luidt de noodklok.

Alle huiseigenaren die hebben verduurzaamd of binnenkort nog gaan verduurzamen moeten dit jaar subsidie kunnen aanvragen, vindt Vereniging Eigen Huis. Daarom moet het demissionair kabinet de subsidiepot aanvullen, aldus hun persbericht.

Verduurzamingsmaatregelen

Belangenbehartiger energie en verduurzamen, Maud Weide: “Er is nog 75 miljoen euro Investeringssubsidie duurzame energie beschikbaar voor particulieren en de zakelijke markt. Om alle huiseigenaren die dit jaar nog gebruik willen maken van de subsidie te kunnen voorzien, moet de subsidiepot in 2023 worden aangevuld. Huiseigenaren kunnen pas na uitvoering van verduurzamingsmaatregelen subsidie aanvragen, maar zij willen vooraf zekerheid of ze dit jaar nog een aanvraag kunnen doen. Met een oprakend budget is dit echter onzeker.” (bron: Vakblad Infinance).

Huiseigenaren willen vooraf zekerheid dat ze dit jaar nog een aanvraag kunnen doen

Maud Weide, belangenbehartiger energie en verduurzamen VEH

Voorwaarden behouden in 2024

De subsidievoorwaarden kunnen jaarlijks veranderen. Sinds dit jaar kunnen huiseigenaren ook voor één maatregel subsidie ontvangen en tot 24 maanden na installatie van de (eerste) maatregel nog subsidie aanvragen. Eigen Huis vindt dat deze voorwaarden ook in 2024 moeten gelden. Daarnaast moet het aanvraagproces voor subsidie makkelijker worden.

Aanvragen lastig?

Eerder dit jaar deelde VEH de uitkomsten van hun subsidie-meldpunt met minister Hugo de Jonge: de procedure bleek zo complex, ontoegankelijk en tijdrovend dat één op de drie huiseigenaren voor het einde afhaakt. Dat is natuurlijk frustrerend voor de betrokkenen én het helpt ook al niet bij het terugdringen van de CO2 emissies.De Vereniging stelde daarom voor om huiseigenaren vooraf subsidie te verlenen. Ook wist niet iedereen het aanvraagformulier te vinden en moeten de voorwaarden helderder. Niet iedereen realiseerde zich dat er foto’s van vóór en na de verbetering aangeleverd moeten worden. Vóór het kabinet viel zegde de minister toe daar werk van te maken. Op dit moment lijkt daar nog niet veel van terecht gekomen.

Bekijk het stappenplan (met onderaan het formulier)

Heb je al verduurzaamd of nu plannen om vóór het stookseizoen je woning energiezuiniger te maken? Zorg dan dat je zo spoedig mogelijk subsidie aanvraagt. Je financieel adviseur kan je hierbij helpen. Hij of zij helpt je ook bij het vinden van de voor jou meest gunstige financiering, als je niet (al) je spaargeld hiervoor wilt aanspreken.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie