Van duur huren naar koop. Hoe doe je dat?

Net weer een flink bedrag aan huur van je rekening zien verdwijnen? Voor hetzelfde geld bouw je via een hypotheek vermogen op in je eigen woning. Maar ja, die 'rekentool' gaf aan, dat je dáár niet zoveel aan mag uitgeven. Einde verhaal, of tijd voor maatwerk? 

Een 'rekentool' geeft slechts een indicatie
Berekende je al eens online je 'maximale hypotheek'? Of voor een concrete woning of je de financiering rond zou krijgen? Dat kan vies tegenvallen. Vooral als je al jaren een forse huur betaalt, maar de bank kennelijk denkt dat je zo'n bedrag niet voor een woningfinanciering kunt opbrengen. Frustrerend.

Bedenk echter, dat je online alleen een indicatie krijgt van je opties. Zie het als een uitgangspunt voor een gesprek met een hypotheekadviseur of financieel expert. Want misschien is er toch een oplossing.

Hulp voor starters
Deed je de berekening vorig jaar dan pakt die inmiddels wellicht al wat gunstiger uit: het partnerinkomen telt in 2021 voor 90% mee i.p.v. voor 80% én starters tot 35 jaar krijgen vrijstelling van de overdrachtsbelasting van 2%. Op een huis van 3 ton scheelt dat €6000 financieringskosten.

En mogelijk kunnen anderen je op weg helpen?

  • Ouders of anderen mogen je belastingvrij tot ruim €100.000 schenken
  • Bij sommige gemeenten kun je een Starterslening krijgen 
  • Via Opmaat kun je soms woningen met korting kopen 

Echt maatwerk kan gunstig uitpakken
Over bovenstaande opties en meer kan een onafhankelijk financieel adviseur je nader informeren. Maar hij of zij kan ook een maatwerkhypotheek voor je doorrekenen. In plaats van de gebruikelijke 'leennormen' kijkt een expert bij maatwerk naar je werkelijke inkomsten en uitgaven. Leef je zuinig en zijn er in de toekomst ook geen hoge uitgaven te verwachten? Dat kan leiden tot een financieringsaanvraag bóven de norm, die toch passend is.

Juist als je al jaren een flinke huur betaalt, maak je meer kans op een ruimere financiering. De case die een adviseur voor je bepleit, wordt bovendien sterker als een eigen woning zorgt voor lagere woon- en energielasten. Ook het vooruitzicht op een goeie carrière helpt. Hoe meer zekerheid je geldverstrekkers kunt bieden, des te verder is men bereid te gaan.

Een hypotheek die je in 40 jaar aflost, of die je niet geheel aflost, zorgt ook voor lagere maandlasten. Het zijn stuk voor stuk opties die niet zo maar uit een online rekentool rollen, maar wel in de toolbox van een goede adviseur zitten. Tijd voor een doortimmerd plan?

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie