tweederde starters betwijfelt toegevoegde waarde onafhankelijk adviseur

Tweederde starters betwijfelt toegevoegde waarde onafhankelijk adviseur

Voor veel jonge mensen is het betreden van de woningmarkt een verwarrende en stressvolle ervaring. Met een overvloed aan keuzes en financiële beperkingen is het vinden van de juiste hypotheek een uitdaging op zich. Recent onderzoek van Munt Hypotheken werpt licht op een interessant fenomeen: veel starters twijfelen aan de waarde van onafhankelijk financieel advies bij het kopen van een huis. Onterecht, bleek uit hetzelfde onderzoek.

Munt Hypotheken ondervroeg 1.500 mensen tot 35 jaar. Bijna allemaal wonen die nog thuis, delen ze een woning met vrienden of zijn ze huurder. Ze willen wel een woning kopen, alleen ziet ruim de helft dat momenteel als een kansloze missie. Zes op de tien heeft zelfs nog nooit online hun leenruimte berekend. Zeker, de situatie op de woningmarkt is gespannen. Maar met blijven hangen in negatief sentiment komen doelen zeker niet dichterbij. Waarom is aankloppen bij een adviseur toch zinvol?

Lange termijn kostenbesparing

Advies en bemiddeling kosten geld. Maar anders dan een adviseur bij een bank, heeft een onafhankelijk adviseur kennis en expertise om verschillende geld­verstrekkers te vergelijken. Zo kan deze de beste deal vinden voor je persoonlijke situatie en onder­;handelen over de voorwaarden om je te helpen kosten te besparen. Dat gebeurt trouwens niet alleen bij het vinden van de juiste hypotheek nu. Ook tijdens de looptijd ben je beter af met onafhankelijk advies, bijvoorbeeld als de rentevaste periode afloopt of omdat je door gewijzigde omstandigheden geld kunt besparen door het oversluiten van de hypotheek. Een hypotheek sluit je meestal voor dertig jaar af en daarin komt er van alles op je pad. Advies van een vertrouwd financieel expert is daarbij waardevol.

Bij een op de vijf starters bleek het maximale leenbedrag positiever dan gedacht

onderzoek Munt Hypotheken

Meer mogelijk dan gedacht

Een onafhankelijk adviseur wijst vaak op mogelijkheden die je zelf misschien over het hoofd ziet. Volgens Munt gaf meer dan een vijfde van de ondervraagden (22%) aan dat het maximale leenbedrag bij de adviseur uiteindelijk positiever was dan wat ze eerder hadden berekend met online rekentools. Dit benadrukt het belang van een deskundig oog dat jouw financiële situatie kan beoordelen en je kan wijzen op nog onbekende mogelijkheden.

Procesbegeleider

Bij de aankoop (of verkoop) van een woning helpt je financieel adviseur je met meer dan het kiezen van een gunstige geldverstrekker. Hij of zij beoordeelt concept-stukken, dient als vraagbaak, of waar nodig als aanjager. Je krijgt ook tips en/of suggesties: over een goede taxateur, of notaris. Over relevante verzekeringen. Is er een hogere inschrijving mogelijk? Het zijn typisch zaken die je nu ontzorgen en op termijn geld kunnen besparen. Met het begeleiden van je aan- of verkoop biedt een onafhankelijk expert met veel plezier extra toegevoegde waarde.

Vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat een eerste gesprek met een financieel adviseur vaak vrijblijvend en kosteloos is. Dit biedt de perfecte gelegenheid om je financiële doelen en omstandigheden te bespreken en te zien hoe een adviseur je kan helpen om deze doelen te bereiken. Daarbij krijg je direct beter inzicht in de complexe wereld van hypotheken en financiën. Want behalve speciale leningen zijn er ook tal van regelingen — bijvoorbeeld voor alleenstaanden — en subsidies waarvan ook starters gebruik kunnen maken. Beter zorg je dus dat je weloverwogen beslissingen kunt nemen. Zo kun je gericht op zoek naar een eigen woning.

Financiële ruimte starters

Niet alleen het (gezamenlijk) inkomen, ook de beschikbaarheid van eigen geld is bepalend voor het succes op de woningmarkt. Je bent zo’n 4% van de aankoopprijs kwijt aan advies en bemiddeling, de notaris en een aankoopmakelaar — hoewel dat varieert. Deze ‘kosten koper’ (k.k.) moet je direct betalen, maar een deel krijg je terug als belastingaftrek. Voor de aankoop van je eerste woning ben je tot je 35e vrijgesteld van overdrachtsbelasting (normaal 2%).

Uit de resultaten van Munt blijkt dat slechts een op de zes ondervraagden tot 24 jaar een gezamenlijk bruto-inkomen heeft boven de € 60.000. Ruim een kwart van hen (28%) heeft minimaal € 20.000 aan direct besteedbaar vermogen. Tot 35 jaar heeft bijna een derde een gezamenlijk bruto-inkomen van boven de € 60.000 (29%). Hier heeft 39% meer dan € 20.000 direct beschikbaar. Bijna de helft zit onder dat bedrag en de rest wil het niet zeggen, of heeft geen spaargeld.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie