Tot 1 juli geen gedwongen verkoop woningen

Het laatste waar je nu op zit te wachten is dat je op straat komt te staan. Wie zijn hypotheek niet kan betalen, is tijdens de coronacrisis beschermd. Maar blijf alert!

Premier Rutte kondigde al tal van maatregelen aan die ondersteuning bieden wanneer iemand door de crisis in financiële problemen komt. Een van de grote kostenposten voor particulieren betreft de woonlasten: huur of hypotheek. Voor wie als huiseigenaar (tijdelijk) zijn inkomsten ziet teruglopen of wegvallen, is er wat lucht. Kun je de hypotheeklasten niet opbrengen en raak je achter met betalen, dan kom je voorlopig niet op straat te staan. 

Voorlopig tot 1 juli, mogelijk langer*
Op initiatief van Vereniging Eigen Huis heeft Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) overleg gehad met de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars en Nationale Hypotheekgarantie. Uitkomst daarvan is, dat geldverstrekkers tot tenminste 1 juli niet overgaan tot gedwongen verkopen van woningen als huiseigenaren hun hypotheeklasten niet kunnen betalen. Als de crisis langer duurt en daar aanleiding toe geeft, wordt deze periode verlengd; 'in goed overleg en waar nodig'. 

Neem tijdig contact op met de bank
Bij een hypotheek gaat het vaak om grote (maand)bedragen. Een betalingsachterstand loop je dan niet zo gemakkelijk weer in. Probeer die dus te voorkomen door te besparen op andere uitgaven. Check je abonnementen, verzekeringen, je energiecontract… Wat is niet nodig of kan voordeliger? Als je daarmee niet voldoende bespaart - wat goed voorstelbaar is - neem dan tijdig contact op met je bank. Men is nu iets gemakkelijker bereid tot een (tijdelijke) aanpassing van je maandbedrag. Je adviseur kan je hiermee helpen. Ook met inzicht geven in je uitgaven.

Tip! Pas ook je voorlopige teruggave aan
Ga je inderdaad minder hypotheekrente betalen en ontvang je maandelijks geld van de belastingdienst via een voorlopige teruggave? Pas deze dan aan. Anders krijg je nu meer dan waar je recht op hebt en moet je volgend jaar ineens een flink bedrag terugbetalen.

*) Laatste nieuws 24/4/2020 - Mensen die een betaalpauze hebben aangevraagd zodat ze rente en aflossing later kunnen betalen, krijgen daarvoor meer ruimte. Het bedrag kan worden uitgesmeerd over de resterende looptijd van de hypotheek. Naar verwachting zijn 60.000 mensen hiermee geholpen.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie