Speel in op deze 3 trends in de woningmarkt

Bestaande koopwoningen kostten in januari 9,3% meer dan dezelfde maand vorig jaar. Waar kun je als huizenkoper of verkoper rekening mee houden? Drie trends die vragen om een goede voorbereiding.

Trend 1: Meer dan 50% van de huizenkopers overbiedt
De vraagprijs is lang niet altijd de prijs waar de woning voor wordt verkocht. Regelmatig wordt er meer geboden.

  • In 2017 was dat minder dan 20%
  • In 2019 naderde dat de 40%
  • In 2020 werd voor het eerst door meer dan de helft (50,9%) van de huizenzoekers boven de vraagprijs geboden

Overbieden gebeurde in 2020 vooral in de grote steden. Voor de huizenmarkt van 2021 lijkt overbieden een trend die door het hele land te zien is. De NVM zag dat in januari in al hun 77 regio's gebeuren. Mooi natuurlijk voor de verkopers van een huis, een stuk minder leuk voor de huizenkopers: de prijsstijging van 9,3% in januari was de hoogste in twee jaar.

Trend 2: Snellere doorlooptijd op de huizenmarkt van 2021
Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld minder dan 100 dagen tot een woning was verkocht. Dat wordt in 2021 eerder korter dan langer en zorgt voor meer stress:

  • ‘100 dagen’ lijkt niet zo kort, maar geldt voor het hele traject: vanaf het bord in de tuin tot de overdracht bij de notaris. Alles daartussen - aanbieden op funda, bezichtigen, onderhandelen, (en de financiering) - valt binnen die ruim 3 maanden
  • Kopers moeten er snel(ler) bij zijn en goed weten er financieel kán en wat verstandig is

Ter vergelijking: in 2017 was de doorlooptijd gemiddeld nog 146 dagen. Een goede voorbereiding is dus nóg belangrijker.

Trend 3: Meer bezichtigingen buiten de Randstad
Het aantal bezichtigingen van huizen buiten de Randstad neemt al toe sinds (voor) het uitbreken van de coronacrisis. Behalve de betaalbaarheid kan dit er ook op wijzen dat meer mensen verwachten ook na Corona (gedeeltelijk) thuis te werken. Dit kan zijn weerslag hebben op de huizenprijzen in heel Nederland.

  • Noord-Holland telt de meeste bezichtigingen: gemiddeld 11 bezoekers per verkocht huis (2020)
  • In januari 2021 werden er vooral meer woningen in Gelderland bezichtigd
  • Het eerste kwartaal gaan met name jonge kopers met een flink budget hard op zoek. Zij krijgen nog tot 1 april vrijstelling van overdrachtsbelasting bij woningen boven de € 400.000. Meer dan 75 kijkers per woning zijn hierbij geen uitzondering

Goed voorbereid zijn geeft rust
Er is behoefte aan 1 miljoen woningen in de komende 10 jaar. Hoewel de overheid de woningnood erkent, moet er nog flink wat gebeuren om het tij te keren. Ondertussen kun je maar beter goed voorbereid de markt op gaan. Of het nu gaat om kopen of huren, of verhuren. Onder druk en met veel emotie beslissingen nemen over forse, lange termijn financiële verplichtingen is immers verre van verstandig.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie